Skocz do zawartości

[Koło] Bicie koła widoczne na kasecie

Miekki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jakiś czas temu stałem się posiadaczem roweru Gitane KWAD 26" - rower używany, kupiony za śmieszne pieniądze. Przede mną roweru używał nastolatek i jak można się domyślić, rower posiadał parę bolączek (niedziałające przerzutki, rozregulowane hamulce i bijące tylne koło), ale z większością się już uporałem.

Dziś podczas centrowania koła zauważyłem bicie na kasecie - pierwszy raz się z tym spotkałem i nie bardzo wiem co może być przyczyną - może uszkodzona piasta, może co innego...?

załączam filmik pokazujący jak to wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=1AWUz65W8XY&feature=youtu.be

Napisano

Tylko ze tu mamy do czynienia z wolnobiegiem i z tym nic się nie da zrobić ...

W części piast z bębenkiem da się go zamontować w różnych pozycjach, wystarczy obrócić go względem piasty i jest szansa że będzie lepiej ...

Jednak tak samo prawdopodobne jest że możne być gorzej.

Pozdrawiam

Napisano

Nie jestem specjalistą w w olnobiegach ...ale czy nie wystarczy wymienić ośki? Jak na moje oko to ewidentnie krzywa ośka którą trzeba wymienić...

Napisano

Gdyby była krzywa oska, to całe koło biło by podczas obracania. A tu widać, że wolnobieg pływa w stosunku do koła. Czyli błąd osiowości łożyskowania wolnobiegu na piaście w stosunku do osi symetrii pasty. Typowy objaw w wolnobiegach. Zostawić i się nie przejmować.

Napisano

Panowie troszkę wyobraźni !

Jak koło może się bujać na krzywej osi, skoro oś jest nieruchoma ?

Krzywa oś ustawi koło krzywo w rowerze tylko tyle i aż tyle.

Koło wciąż i nadal będzie się kręciło bez bujania, wzdłuż krzywo ustawionej płaszczyzny obrotu.

Pozdrawiam

Napisano

a jeżeli oska jest "złamana" w miejscu styku wolnobiegu z piastą? ośka się nie kręci, koło było/jest krzywo, piasta kręcąc się w innej płaszczyźnie niż wolnobieg naciska na niego i powoduje falowanie... taka jest moja teoria :D

Napisano
piasta kręcąc się w innej płaszczyźnie niż wolnobieg naciska na niego

Najpierw poznaj budowę podstawowych elementów roweru, potem się zastanów wyciągnij wnioski i się popraw ...

:wallbash:

Pozdrawiam 

Napisano

Tylko ze tu mamy do czynienia z wolnobiegiem i z tym nic się nie da zrobić ...

W części piast z bębenkiem da się go zamontować w różnych pozycjach, wystarczy obrócić go względem piasty i jest szansa że będzie lepiej ...

Jednak tak samo prawdopodobne jest że możne być gorzej.

Pozdrawiam

szacunek, nie doczytalem/zauwazylem

Wracajac do tematu  i tak bym jezdzilbo watpie ze tam sie cos da dokrecic/poprawic. Zuzycie materialu i tyle (nie ma sie co martwic na nowych wolnobiegach tez buja:))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...