Miekki Napisano 16 Czerwca 2015 Napisano 16 Czerwca 2015 Witam, jakiś czas temu stałem się posiadaczem roweru Gitane KWAD 26" - rower używany, kupiony za śmieszne pieniądze. Przede mną roweru używał nastolatek i jak można się domyślić, rower posiadał parę bolączek (niedziałające przerzutki, rozregulowane hamulce i bijące tylne koło), ale z większością się już uporałem. Dziś podczas centrowania koła zauważyłem bicie na kasecie - pierwszy raz się z tym spotkałem i nie bardzo wiem co może być przyczyną - może uszkodzona piasta, może co innego...? załączam filmik pokazujący jak to wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=1AWUz65W8XY&feature=youtu.be
Marcin9 Napisano 16 Czerwca 2015 Napisano 16 Czerwca 2015 Niestety jest to norma w tanich piastach chociaż u Ciebie wydaje się że to jednak trochę za bardzo faluje Sam kiedyś miałem podobny problem.http://www.forumrowerowe.org/topic/181416-kola-shimano-falujaca-kaseta/
swimfan Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 U mnie wymiana bebenka troche pomogla, ale jakiegos szalu nie bylo. Ja bym jedzil az padnie , o ile Ci to nie przeszkadza.
rzezniol Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 Tylko ze tu mamy do czynienia z wolnobiegiem i z tym nic się nie da zrobić ... W części piast z bębenkiem da się go zamontować w różnych pozycjach, wystarczy obrócić go względem piasty i jest szansa że będzie lepiej ... Jednak tak samo prawdopodobne jest że możne być gorzej. Pozdrawiam
Leniu Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 Nie jestem specjalistą w w olnobiegach ...ale czy nie wystarczy wymienić ośki? Jak na moje oko to ewidentnie krzywa ośka którą trzeba wymienić...
Garlock Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 Gdyby była krzywa oska, to całe koło biło by podczas obracania. A tu widać, że wolnobieg pływa w stosunku do koła. Czyli błąd osiowości łożyskowania wolnobiegu na piaście w stosunku do osi symetrii pasty. Typowy objaw w wolnobiegach. Zostawić i się nie przejmować.
rzezniol Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 Panowie troszkę wyobraźni ! Jak koło może się bujać na krzywej osi, skoro oś jest nieruchoma ? Krzywa oś ustawi koło krzywo w rowerze tylko tyle i aż tyle. Koło wciąż i nadal będzie się kręciło bez bujania, wzdłuż krzywo ustawionej płaszczyzny obrotu. Pozdrawiam
Garlock Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 Eee, no tego, jakby tu powiedzieć, yyyy, no chyba masz rację
Leniu Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 a jeżeli oska jest "złamana" w miejscu styku wolnobiegu z piastą? ośka się nie kręci, koło było/jest krzywo, piasta kręcąc się w innej płaszczyźnie niż wolnobieg naciska na niego i powoduje falowanie... taka jest moja teoria
rzezniol Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 piasta kręcąc się w innej płaszczyźnie niż wolnobieg naciska na niego Najpierw poznaj budowę podstawowych elementów roweru, potem się zastanów wyciągnij wnioski i się popraw ... Pozdrawiam
swimfan Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 Tylko ze tu mamy do czynienia z wolnobiegiem i z tym nic się nie da zrobić ... W części piast z bębenkiem da się go zamontować w różnych pozycjach, wystarczy obrócić go względem piasty i jest szansa że będzie lepiej ... Jednak tak samo prawdopodobne jest że możne być gorzej. Pozdrawiam szacunek, nie doczytalem/zauwazylem Wracajac do tematu i tak bym jezdzilbo watpie ze tam sie cos da dokrecic/poprawic. Zuzycie materialu i tyle (nie ma sie co martwic na nowych wolnobiegach tez buja:))
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.