Skocz do zawartości

[spd] pedały spd - jakie wybrać

RX8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

XS które chcesz kupić różnią się tylko materiałem z którego są wykonane czyli carbon i tytan a te które podałem ci w linku są z tworzywa ale bardzo wytrzymałego i z tego względu są o wiele tańsze od twoich,na twoim miejscu wziąłbym tańsze bo różnicy żadnej nie odczujesz a za resztę sprawiłbym sobie albo dobre siodło albo oświetlenie do nocnych wypadów,w każdym bądź razie co kupisz i tak będzie lepsze niż wszystko inne od sh*tmano,Cranków,itp.

Jeżeli chodzi o reklamację to Time są odsyłane do Francji bo na miejscu serwisu gwarancyjnego raczej nie ma  :whistling:

A z czystej ciekawości to za ile masz do nabycia XS??

Z tego co widzę to XS mamy w dwóch odmianach Tytanu połączonego z carbonem wersja droższa i ze stalową ośką plus carbon wersja tańsza 

Napisano

Czytałem o tej regulacji wpięcia i wypięcia i wiem, że doświadczonym jeźdźcom spd to jest do niczego nie potrzebne, ale jako świeżakowi może mi się to przydać. Póki co nie będę się porywał na pedały za prawie 1000zł :)

Jeszcze raz Venom, dzięki za dyskusję!

Napisano

W dniu 20.06.2015 o 13:32, ovDarkness napisał:
Zastanawiam się nad takim modelem
Odradzam system BOA bo więcej płaczu i zgrzytania zębami jak się posypie niż to warte,pomyśl lepiej nad zapięciem na 3 rzepki lub 2 plus klamra  
Napisano

Wprawdzie wpięty jeszcze nie jeździłem i nie mam porównania pomiędzy różnymi typami mocowań buta na nodze, ale jak sobie połaziłem po domu w butach z 2 rzepami i klamrą, to odniosłem wrażenie, że sam diabeł mi ich z nóg nie zerwie. Dla mnie te buty to inwestycja na parę lat, więc starałem się nie żałować, choć to i tak nie jest górna półka.

P.S. Jak już przyjdą pedały, to znów Was zaatakuję o pomoc w ustawieniach. Regułki regułkami, ale pomoc ludzi bardziej doświadczonych jest nieoceniona i tym należy się kierować;)

Pozdrawiam!

Napisano
  W dniu 20.06.2015 o 17:08, venom2000 napisał:

Odradzam system BOA bo więcej płaczu i zgrzytania zębami jak się posypie niż to warte,pomyśl lepiej nad zapięciem na 3 rzepki lub 2 plus klamra  

Nie chcę butów na rzepy/klamry. NIe chcę też sztywnych i takich w których nie można wygodnie chodzić. 

Skąd wiadomo, że ten system jest awaryjny? Ja znalazłem o nim tylko dobre opinie.

Co do butów sznurowanych, to widziałem też modele kosztujące powyżej 700PLN. Jesl to są tanie modele, to ja się więcej nie odzywam...

Rozważam jeszcze takie http://allegro.pl/mavic-alpine-czarne-buty-r-46-2-3-wkladka-30-cm-i5382204089.html , ale niestety mają dużo niższy WAF ze względu na wysoką cenę.

BTW: kolega ma jakiś niski model Scotta, turystyczny, sznurowany. Do tego ostre koło i  geje m505, albo m520.

Jeżdzi na tym od kilku lat, robi jakieś chore kilometry (typu Warszawa - Ostrołęka w jeden dzień i drugi z powrotem), buty mu siętrzymają dobrze na nodze i  ogólnie mało są zużyte.

Kupił bym takie same, ale nie do dostania jest ten model (bo to chyba z 2008), a już w moim rozmiarze, to mogę zapomnieć.

Podkreślę jeszcze raz: jestem stary, gruby, mieszkam w Warszawie, rower mi służy do jazdy rekreacyjnej po łatwym terenie i ubitych/asfaltowych drogach.

Nie planuję w dającej się przewidzieć przyszłości jazdy w górach ani startów w wyścigach.

Planuję natomiast przebiegi rzędu 100km/dzień.

Do takich zastosowań chcę kupić nierzucające się w oczy buty. Maksymalna cena, jaką jestem w stanie zapłacić, to ok 400PLN. Chętnie 2x mniej.

Pedały, któe wybrałem to M520 lub M530, ze wskazaniem na te drugie.

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc :) Buty oddałem i zakupiłem nowe. Co do pedałów zamówiłem dzisiaj te PD-M520.

Napisano
  W dniu 20.06.2015 o 13:33, severian napisał:

Sznurowane buty=klapki.Chodziłeś kiedyś w klapkach?To masz porównanie.Sznurowadła stosuje się w  butach z dolnej półki więc spokojnie można założyć,że nie jest to optymalne rozwiązanie.

Widziałeś w ogóle kiedyś buty spd? Nawet modele turystyczne wyglądają dość "dziwnie" w porównaniu z butami cywilnymi.Poza tym blok i tak będzie stukał naruszając muzealną ciszę bez względu na to co wybierzesz.

To pytanie do ciebie czy kiedykolwiek miałeś na nogach coś innego niż typowe mtb. Ba czy cokolwiek innego niż szosowe skoro twierdzisz, że to blok stuka.

Czyli wszystkie normalne buty turystyczne to też klapki, bo jeszcze nie spotkałem się z innymi niż sznurowanymi?

Przesadzasz i to mocno, bo to nie sposób wiązania, a but jako całość się liczy, zawłaszcza że mowa jest o turystyce a nie wyczynie.

W dniu 20.06.2015 o 13:32, ovDarkness napisał:

Ale w butach MTB nawet wyczynowych, chyba nie może być twardej podeszwy, tak jak w butach szosowych?

A czemu nie?

Żeby być ścisłym, to podeszwa i protektor to inna sprawa. Same buty mogą być sztywne na maksa, bo w końcu liczy się przede wszystkim sprawność pedałowania. Protektor musi zapewnić przyczepność chyba głownie na gruncie czy błocie. Mokre korzenie czy kamienie to inny temat i nie wiem czy typowe buty mtb są dostosowane do takich warunków (prędzej jakieś do enduro).

Mam SH-MT32 i jakieś Spece. W pierwszych podeszwa jest typowo gumowa, w drugich w zasadzie plastik i do tego klocki bieżnika niby gumowe ale o wiele twardsze niż w tych pierwszych butach.

Odnośnie chodzenia w takich butach, to te bardziej sportowe będą niemiłosiernie stukać na twardych powierzchniach. Ze względu na sztywność dłuższe dystanse nie będą wygodne.

Te turystyczne też mają o wiele sztywniejszą podeszwę niż normalne buty, więc na początku na pewno będzie problem, żeby robić większe dystanse na piechotę. Hałas tak jak pisałem jest wynikiem zgrzytania piasku pod blokiem (niestety zwraca uwagę ;) ), ewentualnie sam blok stuknie jak coś wystaje. Na gładkiej i czystej powierzchni nie ma problemu.

Tak czy inaczej gorąco polecam przymierzyć kilka różnych modeli i nie kupować w ciemno przez sieć. W takich butach będziesz jeździł wiele godzin, do tego chcesz chodzić, więc muszą być dopasowane i po prostu podejść. Owszem trochę się rozchodzą i przyzwyczaisz się ale pewnych rzeczy się nie zmieni, więc już na starcie musi być wygodnie.

Napisano
  W dniu 19.06.2015 o 21:53, ovDarkness napisał:

A są buty turystyczne z klamrami?

Owszem. Na przykład Northwave Fondo SRS. Podciągnąć pod tę kategorię można by też niektóre buty do AM - z gumową podeszwą. Wtedy dochodzą nam takie buty jak Giro Terraduro, Mavic Crossmax czy Pearl Izumi X-Alp. Należy też pamiętać, że wiele firm z klamer przechodzi na systemy typu BOA. I tu pojawia się jeszcze więcej propozycji.

Co do sznurowadeł, ciekawe co powiecie na Giro Empire?

Napisano

Na butach turystycznych zjadłem zęby, na rowerowych się nie znam, ale pewne rzeczy są dla mnie dość intuicyjne.

@zekker 

Nie zamierzam kupować butów bez przymiarki, ale chcę zrobić najpierw odsiew tego, co się nie nadaje. Na razie udało mi się przymierzyć niższe modele Shimano, jest dramat z rozmïarem i jakością materiałów.

@Fenthin

Te Giro, jakby mnie było stać to bym brał! Są przepiękne!

Napisano

Witam

Jestem na kupnie pedałów do szosówki. Jezdze w miesiącu ok 300-400 km i chciałbym wybrać dobre spd do 250 zł . Zastanawiałem się nad m540. Możecie polecić jakies dobre spd w cenie do 250 zł?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie!

Jednak Time Atac XS okazały się już niedostępne u dostawcy, więc zaproponowano mi XC 6 i to je właśnie kupiłem. Wczoraj montaż i mała rundka wokół komina. Nie bawiłem się jeszcze w ustawienia bloków, bo na to przyjdzie czas, gdy ruszę w teren, a to dopiero w niedzielę. Cóż, nie mam porównania z innymi zatrzaskami, ale ten luz roboczy naprawdę robi robotę. Bałem się usztywnienia nogi w pedale, ale możliwość delikatnego ruchu nogą na pedale jest bardzo wyraźna i jestem pewien, że moje kolano się z nimi zaprzyjaźni. Wpinanie i wypinanie... O ile z tym drugim problemu nie ma, bo jest bardzo intuicyjne, po prostu ruch jak przy zdejmowaniu nogi z pedała, to wpinanie z początku szło mi koszmarnie. Za cholerę nie mogłem trafić blokiem w pedał, ale trochę czasu poświęconego na ćwiczenia i jest dobrze. I nawet ten jasny kolor jest ładniejszy na żywo ;)

Buty też dobrze trzymają, choć gdy się w nich przejdę, to czuję lekki luz, ale nie było mowy o kupnie mniejszego rozmiaru, bo w nim duży palec miałem dosłownie wbity w czubek buta. A rozmiarówki co pół numeru niestety nie ma ;) Tak czy inaczej cieszę się jak dzieciak z zakupu. Dzięki za pomoc.

A oto i one:

241fbf1fccbf.jpg

Napisano

Trochę odgrzeję, bo jestem właśnie świeżo po pierwszej konkretnej jeździe na nowych pedałach. Zachodzę w głowę, czemu wcześniej nie kupiłem butów i pedałów spd, to jest zupełnie inna jazda! Czas zrobiłem o wiele lepszy niż na platformach, mimo że jeżdżę z wysoką kadencją. Na korzeniach czy małych hopkach czułem się bezpieczniej niż kiedykolwiek. Wcześniej ciągle spadałem z pedałów, przez co jeździłem o wiele wolniej. Teraz będąc jednością z maszyną, można skupić się wyłącznie na kręceniu.

Jeśli ktoś nie jest jeszcze zdecydowany, to gorąco polecam pedały Time Atac XC6. Generalnie mam problem z lewym kolanem (stąd wysoka kadencja) i bałem się okrutnie zatrzasków, ale luz na pedale, choć niewielki, spowodował, że nawet przez chwilę nie zabolało mnie kolano. A zatem dla ludzi, mających problemy z tym stawem, są to pedały jak znalazł. Na razie sprężynę mam ustawioną na lżejsze wypinanie, co i tak nie uchroniło mnie przed pierwszą wywrotką. Ale zapamiętam teraz, że dojeżdżając do miejsca, w którym będę musiał się zatrzymać, mam wypiąć obie nogi, a nie tylko jedną :) No i gleba jakieś 300 metrów od domu, na sam koniec. Obawiałem się też ustawień bloków, ale skorygowałem je tylko raz, gdy czułem, że są za bardzo przesunięte do przodu. Wspomniany luz na pedałach pozwala na delikatną niedokładność w ich ustawieniu.

Polecam i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.