Skocz do zawartości

[Rower] Używanie zimą

Kirigato

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! 

Czy używanie roweru zimą jest "zdrowe" dla samego roweru?

Potrzebna wymiana opon?

Podobno sól na drogach jest "straszna".

Tak tak, lato się zbliża, a ja już o zimie.. inny świat

Pozdrawiam! :)

Napisano

Nie umrze od tego. Choć mi w mrozie nie chciały przełączać biegi.

Potrzebna wymiana opon?

Jeśli masz szosowe to na pewno ale jeśli zwykłe miejskie lub uterenowione to nie ale wiadomo na dobrych , szerokich terenowych pojedziesz mniej zamiatając tyłkiem i ogólnie mniej się kopiesz.

No jest ale jeśli masz alu obręcze , ramę  i może szprychy to raczej nic się nie stanie bo wiadomo że alu nie rdzewieje.

Napisano

Ja zawsze śmigam w zimę i nic się z rowerem nigdy specjalnego nie dzieje. Wymaga trochę więcej troski tzn: częstsze mycie i smarowanie łańcucha. Staram się też zakładać na zimę większe opony bo to poprawia trakcję. Ale ostatnimi czasy raczej łagodne zimy są więc nie ma problemu i mam sezon cały rok :)

Napisano

Jako że dopiero wróciłem do jazdy na rowerze, to w tym roku jeździłem zimą, ale co to była za zima  :icon_lol:

Opony dawały radę (takie jak na tej fotce) z tym że lekko nie było i bezpiecznie też nie.

Tylko raz się "wy-kiprowałem" i to przy wsiadaniu na rower z górki :)

swv2uw.jpg

Teraz tak sobie myślę że przez tą zimową jazdę mam takie coś na szprychach i "nyplach" :o

11m6d7p.jpg

Bo drogi komplet takich samych kół jaki stał w garażu jest OK.

2i7ak41.jpg

Pozdrawiam.

Jka

Napisano

Jazda zimą niesie ze sobą ryzyko rozerwania rurek ramy - zbierająca się w środku woda może zamarznąć i do tego właśnie doprowadzić. 

Napisano

Jazda zimą niesie ze sobą ryzyko rozerwania rurek ramy - zbierająca się w środku woda może zamarznąć i do tego właśnie doprowadzić.

:icon_exclaim:​  Kilka razy w podobnych warunkach pływałem i jakoś żadna rurka mi nie pękła od zbierającej się w niej wody a jak widać sporo ich tam jest.

Fotka z netu

20g42.jpg

Co najwyżej jakiś wąż gumowy.

Pozdrawiam.

Jka

• Mod Team
Napisano

No jest ale jeśli masz alu obręcze , ramę i może szprychy to raczej nic się nie stanie bo wiadomo że alu nie rdzewieje.

Solanka raczej leczniczo na aluminium nie działa.

Napisano

Nie rozpłynie się ani nie zamarznie - chyba, że będzie nie używany. Jeżeli nie będziesz go trzymał na dworze całą noc będzie OK :)

Potrzebna wymiana opon?

Tutaj wszystko zależy od tego gdzie się poruszasz. Jeżeli w mieście to można zmienić na opony z delikatnie większym bieżnikiem, ale bez przesady. Jeżeli po lasach i łąkach bardziej sportowo to tutaj przyda się opona z wyższymi i rzadszymi klockami. Mogę pomóc w doborze modeli jeżeli napiszesz na czym teraz jeździsz.

jako przyprawa na pewno. Wystarczy, że umyjesz rower na wiosnę dość dokładnie z użyciem nie tylko wody, ale także środka czyszczącego i wszystko wróci do normy.  

Napisano

:icon_exclaim:​  Kilka razy w podobnych warunkach pływałem i jakoś żadna rurka mi nie pękła od zbierającej się w niej wody a jak widać sporo ich tam jest.

Fotka z netu

20g42.jpg

Co najwyżej jakiś wąż gumowy.

Pozdrawiam.

Jka

Ja miałem w rękach kilka rowerów z rozsadzonymi przez wodę ramami.

jako przyprawa na pewno. Wystarczy, że umyjesz rower na wiosnę dość dokładnie z użyciem nie tylko wody, ale także środka czyszczącego i wszystko wróci do normy.

Jeśli zostawi się rower posolony do wiosny to korozja zje części wykonane ze stali. Lakier również źle znosi powłoki solne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...