Eikichi Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Witam Was. Jako że jestem nowy na forum to skorzystam z okazji i się przywitam. Nie mniej wracając do tematu. Jakie hamulce typu v-brake byście polecali. Mam na myśli komplet: klamki, szczęki, linki itp. Obecnie mam hamulce typu cantilever. Jako że mój rower jest dość stary (około 16 lat) i jeżdze dość mało około 14-20 km co drugi dzień, szukam czegoś, co nie przedroży za bardzo wartości roweru. Jedyne wymaganie osobiste to takie by wszystko było czarne. Mam kolor roweru wiśniowy i wszystkie obecne akcesoria są czarne, taki mały zabieg feng shui. Myślałem o czymś w cenie 50-100 złotych. Dlaczego klamki od cantilever nie pasują do v-brake'ów? Przecież ich zadanie jest takie same (ciągnąć linkę), to robią to gorzej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Dlaczego klamki od cantilever nie pasują do v-brake'ów? Przecież ich zadanie jest takie same (ciągnąć linkę), to robią to gorzej? Robią to inaczej Nie pamiętam już, czy wybierają za dużo, czy za mało linki, ale przez to właśnie nie są kompatybilne. Do 100 zł dostaniesz już całkiem fajny zestaw szczęk Alivio (m422) i klamek Avid FR-5. Przyzwoite v-ki robi też Tektro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 ShiryuCanti bierze za mało. Potwierdzam tektro robi niezłe v-ki ale shimano chyba lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eikichi Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Dziękuje za pomoc. Czy wobec tego taki zestaw byłby dobry? http://allegro.pl/hamulce-v-brake-tektro-855al-blk-fv-krakow-i5317344762.html http://allegro.pl/promocja-klamki-hamulcowe-l-p-avid-fr-5-czarne-i5395333613.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Przy dobrej regulacji całkiem sporo z niego wyciśniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Hamulce Shimano są bardziej "powtarzalne" w działaniu, tzn wiele ramion miewa problemy z ustawieniem równej pracy/powrotu po zwolnieniu "klamki"; Shimano ma skuteczną regulację śrubami, która funkcjonuje lepiej niż w przypadku wielu sztuk hamulców innych producentów, np wspomnianego Tektro czy Avida. Ja wybrałbym Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eikichi Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 W takim razie myślę że dołoże i kupie klamki i szczęki shimano niech będą na lata. Czy muszę coś wiedzieć przy zakupie linek? Czy takie za 5 złotych z allegro będą jak dla mnie dobre? Jak już wspominałem jeżdże dość mało. Oraz ostatnie pytanie czym mogę potraktować obręcze kół. Czy na przykład mogę to miejsce zmatowić papierem ścierny 1000? Stare hamulce spowodowały, że przez lata zrobiły się tam nierówności (rowki), a na nowe felgi wole póki co nie wydawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 myślę że dołoże i kupie klamki i szczęki shimano O ile w wypadku szczęk jest to jakoś uzasadnione, o tyle klamki FR5 w relacji jakość/cena wypadają znakomicie i ich bym się trzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eikichi Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 A może zaszaleć i kuipić klamki z manetkami? Polecacie coś dobrego i czy to dobre rozwiązanie czy lepiej osobno? Bym zapomniał, z przodu mam 3 rzędy a z tyłu 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Nawet do współczesnych rozwiązań lepiej to mieć osobno, co dopiero do tak starych, gdzie od lat nic porządnego nie wyprodukowali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.