Skocz do zawartości

[opony] Jakie opony do crossa na asfalt ?

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szybko mogę jechać na asfalcie. A jak trzeba wjechać w las to zawsze można upuścić i mam mega komfort.

stawek, morał z tego taki że nie ma sensu kupować cienkich opon jeżeli ma się grube które są równie dobre. Na cienkich jeżdżę od kilku lat, a teraz poczułem potrzebę posiadania grubszych i stąd drugi komplet. Gdybym wiedział że nie będzie takiej różnicy nie robił bym kolejnych kół, tylko zmienił same opony...

Napisano

A te "bardzo szybka" to w porównaniu z czym? Pytam z ciekawości, bo swoje racery powiesiłem na kołku a założyłem smart samy i nie zauważyłem by były wolniejsze. Poza tym na szutrach racery dosyć szybko się zużywają. Chyba są zbyt miękkie. Wszechobecny przy łataniu dziur drobny żwirek zjada te opony tnąc po kawałku ;). Wbija się to cholerstwo w oponę jak w masło. Kolega jadąc ze mną na schwalbe marathon nie ma takich problemów. Z crossa szosy się nie zrobi a zakładając typowe opony na asfalt (cienkie/gładkie) pozbawiamy się trochę sensu zakupu crosa. Ale to tylko moje zdanie.

No ciekawa opinia :) W tamtym roku wahałem się czy wziąć SmartSamy i nie wziąłem, bo doradzono mi tutaj, że klocki to nie na asfalt, oraz że między klocki jak wejdzie szkło czy cokolwiek to po oponie (przykładowo z Mondiala wyjąłem spory kawałek szkła i jechałem dalej).

Jeśli chodzi o prędkość to jestem zaskoczony.

Witam. Z racji tego iż poruszam się w zasadzie tylko po asflacie zacząłem się zastanawiać nad wymianą opon w moim crossie.

Aktualnie posiadam Schwalbe Marathon Mondial 28x1.6. Czy zmiana przykładowo na opony 28 x 1.1 czy 1.2 będzie w ogóle odczuwalna ?

Nie zależy mi na komforcie, chce po prostu szybciej pokonywać pewne dystanse, rozwijać większe prędkości itp.

Co radzicie ? Bardzo proszę o pomoc.

Aktualnie mam Mondiale, wprawdzie w MTB, ale chodzi mi o bieżnik. Po zmianie z Kendy Kobry na Mondiale myślałem, że będzie lżej i nieco szybciej. Jak się okazuje: jest trochę wolniej i ciężej. Mają jednak swoją ogromną zaletę: rower idzie jak przecinak, nigdy nie uciekło mi tylne koło, kładę się w zakrętach na asfalcie, na mokrym, na szutrze nie zwalniam i rower jedzie. Przednia Kobra natomiast ucieka jak zła.

Ja bym szukał Racer'ów, co sam uczynię w te wakacje :)

Napisano

Na smart samach 2,6" śmigam 100-120km asfaltem ze średnią około 27. Tak samo jeździłem na racerach, z tym, że na racerach do lasu nie polecam zjeżdżać ;). Nie widzę dużych różnic w prędkościach między jednymi a drugimi.

Napisano

Na smart samach 2,6" śmigam 100-120km asfaltem ze średnią około 27. Tak samo jeździłem na racerach, z tym, że na racerach do lasu nie polecam zjeżdżać ;). Nie widzę dużych różnic w prędkościach między jednymi a drugimi.

No to poważnie się zastanowię nad nimi :) A miałem Kwesty 1.5 kupować ;D

Napisano

Sory, błąd mały się wkradł. Opona 1,6" a nie 2,6" ;). Dzisiaj chcę jeszcze założyć racery i zrobić trochę km żeby porównać. Może nagle mi średnia skoczy o 5km/h jak niektórym :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...