lukee Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Szybko mogę jechać na asfalcie. A jak trzeba wjechać w las to zawsze można upuścić i mam mega komfort. stawek, morał z tego taki że nie ma sensu kupować cienkich opon jeżeli ma się grube które są równie dobre. Na cienkich jeżdżę od kilku lat, a teraz poczułem potrzebę posiadania grubszych i stąd drugi komplet. Gdybym wiedział że nie będzie takiej różnicy nie robił bym kolejnych kół, tylko zmienił same opony...
Darek14 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Tyle, że Marathon Tour Plus to opony bardzo wolne na asfalcie. Nawet wg producenta.
tommasz86 Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Takie bajki to My a nie nam Wszystkie dane mam zapisane z duotrapa. No ale widzę, że mamy tu geniusza i wszystko wie najlepiej.
brylek Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 A te "bardzo szybka" to w porównaniu z czym? Pytam z ciekawości, bo swoje racery powiesiłem na kołku a założyłem smart samy i nie zauważyłem by były wolniejsze. Poza tym na szutrach racery dosyć szybko się zużywają. Chyba są zbyt miękkie. Wszechobecny przy łataniu dziur drobny żwirek zjada te opony tnąc po kawałku . Wbija się to cholerstwo w oponę jak w masło. Kolega jadąc ze mną na schwalbe marathon nie ma takich problemów. Z crossa szosy się nie zrobi a zakładając typowe opony na asfalt (cienkie/gładkie) pozbawiamy się trochę sensu zakupu crosa. Ale to tylko moje zdanie. No ciekawa opinia W tamtym roku wahałem się czy wziąć SmartSamy i nie wziąłem, bo doradzono mi tutaj, że klocki to nie na asfalt, oraz że między klocki jak wejdzie szkło czy cokolwiek to po oponie (przykładowo z Mondiala wyjąłem spory kawałek szkła i jechałem dalej). Jeśli chodzi o prędkość to jestem zaskoczony. Witam. Z racji tego iż poruszam się w zasadzie tylko po asflacie zacząłem się zastanawiać nad wymianą opon w moim crossie. Aktualnie posiadam Schwalbe Marathon Mondial 28x1.6. Czy zmiana przykładowo na opony 28 x 1.1 czy 1.2 będzie w ogóle odczuwalna ? Nie zależy mi na komforcie, chce po prostu szybciej pokonywać pewne dystanse, rozwijać większe prędkości itp. Co radzicie ? Bardzo proszę o pomoc. Aktualnie mam Mondiale, wprawdzie w MTB, ale chodzi mi o bieżnik. Po zmianie z Kendy Kobry na Mondiale myślałem, że będzie lżej i nieco szybciej. Jak się okazuje: jest trochę wolniej i ciężej. Mają jednak swoją ogromną zaletę: rower idzie jak przecinak, nigdy nie uciekło mi tylne koło, kładę się w zakrętach na asfalcie, na mokrym, na szutrze nie zwalniam i rower jedzie. Przednia Kobra natomiast ucieka jak zła. Ja bym szukał Racer'ów, co sam uczynię w te wakacje
chudeusz09 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Na smart samach 2,6" śmigam 100-120km asfaltem ze średnią około 27. Tak samo jeździłem na racerach, z tym, że na racerach do lasu nie polecam zjeżdżać . Nie widzę dużych różnic w prędkościach między jednymi a drugimi.
brylek Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Na smart samach 2,6" śmigam 100-120km asfaltem ze średnią około 27. Tak samo jeździłem na racerach, z tym, że na racerach do lasu nie polecam zjeżdżać . Nie widzę dużych różnic w prędkościach między jednymi a drugimi. No to poważnie się zastanowię nad nimi A miałem Kwesty 1.5 kupować ;D
chudeusz09 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Sory, błąd mały się wkradł. Opona 1,6" a nie 2,6" . Dzisiaj chcę jeszcze założyć racery i zrobić trochę km żeby porównać. Może nagle mi średnia skoczy o 5km/h jak niektórym .
remlik Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 5km/h jak niektórym . tia, może wtedy, jak dorzucisz jeszcze napęd elektryczny, albo powieje w plecy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.