Skocz do zawartości

[Zmiana korby/napędu] z altusaq fcm 311 na Deore M 590

rafaells

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zmiany napędu - chcę wymienić więszkość komponentów. Rower chciałbym upgrade'ować pod kątem xc(głównie) bo 40 % jazdy to też jest szosa. Często też rower dostaje w kość w terenie a przy obecnej korbie na kwadrat czuję duże opory przy jeździe siłowej. Szukam takiej, która wytrzyma przy mojej wadze 74 kg, która da sobie radę w terenie przy delikatnych skokach tj. korzenie/krawężniki`  zależy mi na płynnej pracy, sztywności. oczywiście do wymiany dołączam  przerzutkę tył manetkę prawą kasetę i łańcuch.

Proszę kogoś kto się zna, aby mi doradził czy przy zaproponowanej przeze mnie zmianie z altusa/alivio na deore m 590 odczuję bardzo dużą zmianę i czy  nowo dobrane części będą ze sobą pasować.

poniżej porównanie:

obecnie jeżdżę na następującym osprzęcie:

• Manetki SHIMANO ALIVIO ST-M410
  • Przerzutka przednia SHIMANO ALIVIO FD-412 (8 rzędowa)
  • Przerzutka tylna SHIMANO ALIVIO RD-M430 8 rzędów)
  • Kaseta SHIMANO ALIVIO CS-HG41 8-rzędowa
  • Łańcuch SHIMANO UG51
  • Mechanizm korbowy SHIMANO FCM 311 z ramionami 175mm 42/32/20
  • Środek Suportu NECO na łożyskach maszynowych

a zmiany chciałbym dokonać na taki o to komplet ( nie wymieniając manetki/przerzutki z przodu)

shimano deore FC-M 590 44x32x22( z kompletem łożysk Hollowtech II)
kaseta CS-HG ALIVIO 9-RZĘDOWA 11-34

łańcuch CN-HG 53 9-rzędowy

Przerzutka Shimano Deore RD-M592, 9 rzędów, Shadow

Manetka Shimano Deore SL-M590 9-rzędowa (PRAWA)

z tego co mówią mi fachowcy to moge zostać przy obecnej przedniej przerzutce alivio - podobno bez problemu obsłuży korbę 44/32/22 - przypominam, że obecnie jeździłem na 42/32/20.

I teraz podstawowe pytanie czy przy wyżej wymienionych komponentach tj. czy korba deore będzie dobrze chodziła przy kasecie alivio - czy ta kaseta jest wystarczającej jakości. czy jest sens kupować lepszą - nie zależy mi na niskiej wadze. chociaż tutaj za pewne chodzi o twardość. No i czy przy  rozmiarze blatów w korbie  44/32/22 kaseta 11-34 nie jest przesadą?  dodam, że nie interesuje mnie napęd 2x10.  no i czy wkład suportu hollowtech będszie odpowiedni.

Wyliczyłem sobie, że taka zmiana będzie mnie kosztować 600 zł. zastanawiam się czy ten zestaw przy kołach 26' da radę. wiem, że każdy ma inne predyspozycje ale jakieś doświadczenia w tej materii na pewno posiadacie.

to jest rower, który posiadam

pomożecie?

pozdrawiam :)

przepraszam za błąd w tytule postu. :)

Napisano

A nie wyjdzie taniej włożyć do niego Alivio 4000, podobno chodzi jak Deore, a ten rower i tak na nic lepszego nie zasługuje ...

Napisano

rama akurat nie jest taka tragiczna. :) byś się zdziwił co można na tym rowerze. 

odnośnie korby alivio nie ma  takiej jak 400 coś pomyliłeś, może chodzi ci o te nowsze z 2015 gdzie trzeba dokupować odzielnie wkład suportu - bo nie dają w standardzie... zatem na jedno wychodzi. :)

Napisano

już trochę części w nim wymieniłem i wygląda... no trochę inaczej. na przyszły sezon ramę zmieniam i przerzucam graty...

ale do rzeczy... czy ktoś doradzi konkretnie odnośnie kompatybilności tych wszystkich komponentów? :)

masz rację - jest alivio 400 - zwracam honor - ale i tak drożej wychodzi... motrzeba dokupować wkład suportu.

tak jak mówiłem koła idą do wymiany, amor też.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...