Skocz do zawartości

[hydraulika] Wymiana AVID J3 na....?

misiorwrocek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono ;)

Od jakichś 5 lat ujeżdżam Avidy J3 160/160 i przez jakiś czas w zupełności mi wystarczały.

Ostatnio, zacząłem trochę ostrzej jeździć i odczuwam brak siły hamowania. Dodatkowo, często zdarza mi się wozić juniora w foteliku, co w połączeniu z moimi 85kg daje w sumie około stówki na rowerze ;)

W związku z tym - zacząłem się zastanawiać nad zmianą hamulców na nowsze/mocniejsze.

Co możecie polecić w tym temacie? Wstępnie założyłem budżet powiedzmy do 600 PLN.

Pomożecie, doradzicie? :icon_cool:

Gość HydraulicznyCyborg

Tak dokładnie to te są. Tarcze.zależą od budżetu. Wersja na budzetowo to 2x smrt76/56 shimano 180/160 lub na.bogato 2x smrt86 180mm /160. Tak adapter do 180mm musi być z tym że Hampel z przodu jest.ważniejszy więc na przód adapter. Jeśli masz mocowanie pm to pm/pm jeśli is to is/pm. Jednak uważam że masz pewnie w widelcu pm

Gość HydraulicznyCyborg

Ja za swoją wypasiona smrt86 180mm z pająkiem alu zapłaciłem 120 zł.w virtualbike+adapter 25 zł. Smrt 76 /56 180mm są odpowiednio tańsze.

Hamulce są ważne zwłaszcza przy wożeniu dziecka.

Ja za swoją wypasiona smrt86 180mm z pająkiem alu zapłaciłem 120 zł.w virtualbike+adapter 25 zł. Smrt 76 /56 180mm są odpowiednio tańsze.

Hamulce są ważne zwłaszcza przy wożeniu dziecka.

Wiem że są ważne :-)

Dlatego zmieniam właśnie [emoji3]

I nawet zerkam nieśmiało w stronę XT. W sumie tylko stówka różnicy, ale to już chyba przerost formy nad treścią [emoji12]

Gość HydraulicznyCyborg

Wiem że są ważne :-)

Dlatego zmieniam właśnie [emoji3]

I nawet zerkam nieśmiało w stronę XT. W sumie tylko stówka różnicy, ale to już chyba przerost formy nad treścią [emoji12]

Slx od xt NICZYM ważnym się od siebie nie różnią. Sruba na klockach wxt zawleczka w slx a w xt jest free stroke który jest zbędny.te 100 zeta to przeznacz np ta tarcze lepsza np smrt86 180mm lub coś innego kup np lampę przód cateye na przedzie za 120

W budżecie do 600 zaczynałbym od sprawdzenia stanu klocków a następnie odtłusdzczenia wszystkiego - koszt praktycznie zerowy, chyba że klocki należy wymienić.

Rt-86 to przerost formy nad trecią. W cyklomani są rt-76 na 85 ziko - i to też jest przerost formy nad treścią. rt-66 komplet 180+160 zamknie się w 105 pln.

Nie napisałeś co to za ostrzejsza jazda się ostatnio kroi, ale pewnie m675 to też przerost formy nad treścią.

Tak samo jak klocki metaliczne w pewnych sytuacjach.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...