ceze Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Witam, po wizycie w górach pękła oś w tylnej piaście w moim Accent Peak 29er. Był to model Novateca 812SB, który jak się okazało po lekturze forum i tak długo wystrzymał bo 3 sezony. Poszukiwałem takiej osi, ale jest ona nie do dostania. Czytając forum plus to http://www.team29er.pl/artykuy/51-artykuy/1169-29er-idealny-od-a-do-z-koa-i-opony straciłem zaufanie do produktów Novateca. Ważę dużo bo w granicach 100 kg i potrzebuję coś niezawodnego. Wybór (mam nadzieję, że właściwy) padł na DT Swiss 350. W związku z tym kilka pytań: 1. Czy da się na tej piaście zapleść koło na szprychach ze starego NT 812 SB? 2. Czy do standardowej ramy mocowanie na 135x12 Thru Axle podpasuje? Do tej pory użytkowałem standardowe QR. 3. Czy sensowne jest rozważyć zmianę ramy pod mocowanie 142x12 i czy będę miał z tego wymierne korzyści. Jeżdżę po leśnych szutrach + 3-4 razy wypad w góry poszaleć. Dzięki.
modrzew Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 1. Na pewno chcesz oszczędzać na szprychach? 2. Nie podpasuje. Tylna dt350 jest konwertowalna w razie czego na różne standardy. Jak masz ramę że standardowymi hakami to kup piastę z końcówkami pod szybkozamykacz ewentualnie jak chcesz sztywniej to thru bolt + oś 10mm. 3. To pachnie już ęduro, itp. Zależy co rozumiesz przez "poszaleć w górach"
ceze Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Napisano 15 Czerwca 2015 Oczywiście, że nie chcę oszczędzać akurat na szprychach. Poprostu w maju wymieniałem obręcz i przy tej okazji zmieniałem szprychy. Mają więc 500 km przebiegu. Jeśli chodzi o jazdę w górach to są to typowe XC - głównie beskidy. Jeżdże szlakami + asfalty. Czy dobrze wywnioskowałem, że osie 142 mm są dedykowane głównie pod enduro, a 135 mm wystarcza w zupełności pod XC?
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Bierz piastę dt swiss 350 jest genialna z tym swoim systemem ratchet. Mam co prawda NOVATEC ale gdybym mógł to bym zamienił na dt.mam dt swiss 350 na przedzie i nic złego o niej nie powiem.genius(polecam na10000 %) możesz też poszaleć i wziąć dt swiss 240 ale ona jest po 1000 zl..co do rozstawu widelek z tyłu.to co masz jest wystarczająco dobre bierzesz dt i przejsciówka +thrubolt i jazda
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.