kokos101 Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 No więc tak, dawno nie jeździłem i ostatnio dość spontanicznie kupiłem Bulls'a Copperhead'a 3jke w którym jest RS Reba RL solo 100mm na koło 26. Jako, że nienawidzę zwykłej jazdy, a tylko DH i cross country chciałbym zmienić ten amorek na jakiś inny z większym skokiem. Ogólnie Reba w stanie idealnym i planuję go sprzedać i kupić coś 160mm+. Cena do 1500zł (no chyba, że będzie oferta "petarda" ) Czy w ogóle na tej ramie jest sens robić HT pod DH ? Od razu mówie, że na razie to nie będzie nic hardkorowego, bo muszę się przyzwyczaić, a na fulla takiego jakbym chciał na razie brak floty Ogólnie jest sens montować w takim rowerze amortyzator dwu półkowy ? Proszę o jakąś pomoc, bo nie jeździłem dobre 8+ albo więcej lat i jestem w sumie zielony w temacie. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 To nie jest rower a w zasadzie rama projektowana do takiej jazdy a już na pewno nie do takiego skoku. Zepsujesz całą geometrię roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos101 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 No tak też myślałem, nie mówie tu o na******u 50km/h po drzewach, niemniej jednak chyba czas zacząć szukać też i ramy. Pomimo tego jakie amorki polecacie w tej kwocie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Reba to jest znakomity widelec do cross country właśnie. Jak zwykle rzucanie nazwami bez sensu. A i DH można uprawiać na sztywniaku, ale dedykowanym do tego a nie jakimś rowerze XC z podmienionym bez ładu i składu widelcem. Oczywiście piszać DH mam na myśli wyjazd w góry, wjazd wyciągiem i napitalanie po trasie DH, a nie zjazd z okolicznego pagórka czy jakiejś hopki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Jako, że nienawidzę zwykłej jazdy, a tylko DH i cross country yyyy wut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos101 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Ok to sprecyzuję. Potrzebuję widelca do hardtaila. Z tą jazdą nie zrozumieliście mnie, po prostu nie lubię jazdy fitnessowej, czy jak to się tam nazywa. Przy okazji chciałem się dowiedzieć czy zmieniać ramę czy też nie, teraz wiem, że zmieniać - super. Natomiast dalej nie wiem jaki widelec byłby w porządku. Któryś z królów mógłby coś zaproponować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Po pierwsze 160mm w Ht to będzie już mega przegięcie. Kupujesz ramę w stylu Dartmoora Hornet lub Primal do tego wsadzasz tego typu sztuciec http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-revelation-rl-pushlock-140mm-i5435312186.htmli masz to co chcesz uzyskać. Wszystko kwestia kasy bo tanio nie będzie jak to zresztą nie dziwi w enduro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos101 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 No i fajnie, konkretnie i na temat czyli do ht jednak 140 max, w takim razie wiem już w jakim kierunku iść, dzięki piękne ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Możesz także Duroluxa wsadzić ustawionego na skok 140mm. A w przyszłości jak zmienisz rame to duroluxa idzie przestawić nawet do 180mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Jeśli masz zamiar "latać" w powietrzu to 150-160mm od biedy mogło by być ale w góry to kiepski pomysł. Takiego skoku nie będziesz w stanie wykorzystać bo ograniczy to sztywne zawieszenie z tyłu. Poza tym trzeba trochę podjechać a tu też tak duży skok będzie problemem i znowu sztywne zawieszenie z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 jeśli finanse Ci pozwolą to możesz zainwestować w piękną ramkę santa cruza http://www.santacruzbicycles.com/en/us/chameleon Cena u polskiego dystrybutora 2990 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Sprzedaj to co masz i kup nowy rower. Tego nie przerobisz na enduro, a wymiana ramy to nie jest trywialna operacja która i tak nie da w 100% tego co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 No i fajnie, konkretnie i na temat czyli do ht jednak 140 max, w takim razie wiem już w jakim kierunku iść, dzięki piękne ! Do przeznaczonego do tego HT, nie do tego co teraz masz, bo mam nie odparte wrażenie że zrozumiałeś to tak że do każdego sztywniaka można wrzucić wideł że skokiem 140mm i będzie git malina, królu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos101 Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Zrozumiałem dobrze, po prostu myślałem, że jednak może się da coś ugrać, teraz wiem, że nie bardzo dzięki Panowie raz jeszcze, będę w takim razie zmieniał rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 W tej sytuacji zbieraj kase na fulla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.