luki530 Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Witam. W moim rowerku mam taki problem, że opona trze mi o ramę. Nie mam pojęcia z czego to wynika. Koło jest świeżo wycentrowane. Wstawiam dużo fotek abyście mogli dobrze to zobaczyć. Czy kontra piasty przez to, że jest zjechana na brzegach może być winna? Rama w tych miejscach też nie wygląda ciekawie. Co proponujecie? Pozdrawiam. https://www.flickr.com/gp/134012742@N05/QM67FJ
Rulez Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Pewnie źle zaplecione koło, przeciągnięte w jedną stronę .
Rulez Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 A jak wsadzasz tam przednie koło, to co wtedy ?
luki530 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Napisano 14 Czerwca 2015 Przednie koło ma krótszą oś więc chyba nie da się go tam wsadzić. Mogę spróbować tył od innego roweru gdzie nie ma tego problemu.
siimon Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Oś jest prosta? Haki też wyglądają na mocno zjechane.
luki530 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Napisano 14 Czerwca 2015 Oś raczej jest prosta bo zakładałem koło w różnych ustawieniach osi. Haki są bardzo zjechane ale co mogę zrobić z nimi, Dodam jeszcze że kupiłem ostatnio nowy szybkozamykacz i po zaciśnięciu koła raz szpilka od strony nakrętki czyli przerzutki się skrzywila. Może to coś pomoże?
luki530 Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Napisano 15 Czerwca 2015 Z dobrym kołem sytuacja taka sama. Jak te haki powinno wyglądać? Powinne być płaskie od wewnątrz czy mają mieć trochę takiego wyżłobienia?
Garlock Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Haki mogą mieć podtoczenia. Jak sprawdzić, czy rama jest prosta pisałem tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/185609-rama-krzywy-tylni-trojkat-ramy/ Jak masz długi pręt gwintowany i 4 nakrętki to możesz go włożyć w haki, przykręcić nakrętkami. Gdy rower stoi prosto (pionowo) to pręt powinien być poziomo. Patrząc od góry powinien być prostopadły do osi roweru.
rzezniol Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Haki koła są zajechane, szczególnie źle wygląda wewnętrzna strona od przerzutki ... Na takich płaszczyznach nie ustawisz dobrze koła ... w tym miejscy wystarczy milimetr żeby na zewnętrznej średnicy koło uciekło niemal do krawędzi ramy. Pozdrawiam
luki530 Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Napisano 15 Czerwca 2015 Ja nawet na oko widzę że piasta jest nie w osi. Myślę że tak zniszczone haki od wewnętrznej strony. Nie pozwalają zapiąć dobrze koła. Zwróć uwagę choćby nawet na skrzywiona szpilke zacisku koła. Teraz pytanie czy to uratuje?
copone Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Poszukaj tokarza niech ci zrobi większe nakrętki i dasz je od wewnętrznych stron ramy. Wcześniej wyrównaj pilnikiem wyrobienia po poprzednich nakrętkach, żeby było płasko i ma działać. Mogą być zwykłe cienkie podkładki z dobrej stali. #...#
Garlock Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Przede wszystkim sprawdź czy rama jest prosta. Bo te haki tak same z siebie się raczej nie wyrobiły. Metoda chałupniczo-druciarską możesz sprawdzić ustawienie haków tym sposobem: A potem poszukaj serwisu który będzie tę ramę potrafił naprostować.
copone Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Same z siebie pewnie nie, ale po haku widać, że były tak zaiście skręcone, że z piasty wychodził sok. #...#
luki530 Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Napisano 15 Czerwca 2015 Przede wszystkim sprawdź czy rama jest prosta. Bo te haki tak same z siebie się raczej nie wyrobiły. Metoda chałupniczo-druciarską możesz sprawdzić ustawienie haków tym sposobem: A potem poszukaj serwisu który będzie tę ramę potrafił naprostować. Tak nie sprawdzę bo te haki siłą rzeczy będą mi to psuć tym że mają tak nie równą powierzchnię. Mogę to faktycznie pilnikiem potraktować? Przede wszystkim sprawdź czy rama jest prosta. Bo te haki tak same z siebie się raczej nie wyrobiły. Metoda chałupniczo-druciarską możesz sprawdzić ustawienie haków tym sposobem: A potem poszukaj serwisu który będzie tę ramę potrafił naprostować. Tak nie sprawdzę bo te haki siłą rzeczy będą mi to psuć tym że mają tak nie równą powierzchnię. Mogę to faktycznie pilnikiem potraktować?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.