Skocz do zawartości

[cło vat] Sprowadzanie roweru

flak

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby - ewentualnie - ominąć te koszta rower musiałby zostać wysłany ze sklepu bez dokumentow sprzedaży, na to nie licz; mogłby też zostać wysłany przez osobę prywatną, która otrzyma w Stanach nabytek i puści do Ciebie, najlepiej w stanie minimalne używanym.

Ja odbierałem kierownicę do roweru. Wiem że to nie jest to samo ale zawsze coś. Przesyłka wysłana "hamerykańską: pocztą. Cały czas miałem śledzenie przesyłki. Jak doszła do polski to dostałem dokument do wypełnienia z urzędu celnego. do tego miałem dołączyć jakiś dowód zakupu. Dowodem zakupu może być e-mail z potwierdzeniem dokonanego zakupu oraz wydruk przelewu z banku. Później musiałem udać się do Izby Celnej, która w Poznaniu mieści się przy poczcie głównej. I tam dowalili mi jeszcze 23% vatu od całej kwoty czyli od kierownicy oraz przesyłki, który musiałem zapłacić. Potem w tym samym miejscu ale w innym "okienku" odebrałem kierownicę. Jeśli chodzi o cło to musiałbyś się dowiedzieć czy rower będzie z niego zwolniony ale na pewno musisz doliczyć do kosztów roweru vat, który jest naliczany w wysokości 23% innej stawki nie mają. Oczywiście dyskutowałem dlaczego za przesyłkę też liczą mi 23% a nie 8 ze względu na to, że jest to usługa. W odpowiedzi otrzymałem informację, że tylko taką stawkę stosują do wszystkiego. Musiałbyś się dowiedzieć na izbie celnej czy rower jest objęty cłem lub od jakiej kwoty cło jest pobierane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...