Ink Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Wyluzuj jełopie. Gadanie o "niedobitkach hitlerowskiej czystki" zostaw sobie na sobotnie piwo z kolegami z onr, palancie. Myślę, że możesz przygotować mieszkanie dla kilku uchodźców. Przecież nikt z nich nie ma złych zamiarów. Pamiętaj tylko, żeby ich nie obrazić umeblowaniem swojego domu albo zawartością lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Mam pytanie techniczne: czy w knajpach na trasie można płacić złotówkami, czy lepiej zabrać kilka euro na jedzenie i napoje? Planuję przejazd tej trasy w ten weekend. I ostatni offtop w tym wątku: osobom, którzy nie rozróżniają stwierdzenia: mandrax2150 zasrane romy. A miejscami ich margines - poważnie istnieje takie coś. (…) znów trafialiśmy na niedobitków hitlerowskiej czystki. od poważnych problemów z jakimi borykają się Słowacy z Romami i Romowie ze Słowakami polecam książkę Karla Markusa Gaussa "Psożercy ze Svini", wyd. Czarne 2005. Dla wyjaśnienia: Pracuję często z Romami w Polsce. Tam są tak samo jak wśród rodowitych Polaków: porządni wykształceni ludzie, prości i porządni ludzie oraz mała część patologii społecznej. Nazywanie nawet tej patologicznej części "zasranymi romami" lub "niedobitkami hitlerowskiej czystki" nie tylko niesprawiedliwe, rasistowskie i głupie. To jest po prostu niezgodne z prawem i przesłaniem takiego zdania jest teza, że lepiej by było, gdyby Hitler osiągnął swój cel. Trzeba być skończonym idiotą, żeby coś takiego głosić. Równie dobrze w prostych umysłach funkcjonują proste stereotypy o Arabach, o Żydach, o Polakach złodziejach samochodów i pijakach… Koniec offtopa, nie zaczepiajcie mnie już więcej, bo raczej nie dam się sprowokować prostakom. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atizylak Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Lepiej euro zabrać. Jak byłem w tym roku w Tatliakovej chacie, to można było w złotówkach płacić ale po złodziejskim kursie liczyli, i dochodziło do tego że Polacy chcieli od nas Euro kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Mam pytanie techniczne: czy w knajpach na trasie można płacić złotówkami, czy lepiej zabrać kilka euro na jedzenie i napoje? Planuję przejazd tej trasy w ten weekend. Im bliżej granicy tym łatwiej zapłacić w naszej walucie. Czyli Javorina, Oravice, Sucha Hora na ten przykład. Co do reszty Twojej wypowiedzi to sam zacząłeś zupełnie nie potrzebnie i nadal kogoś tam a być może i mnie nazywasz "prostakami". Książki książkami a życie życiem. Romowie w Polsce to zupełnie inny temat nisz Romowie na Słowacji. Ja nie mam problemu z zaparkowaniem auta w Pieninach tak na pierwszy z brzegu przykład i nie wracam z gór z duszą na ramieniu czy zastanę powybijane szyby, uszkodzone lusterka, karoserię czy przebite koła. Kiedy wracałem uszkodzonym samochodem przez przejście w Podspadach to pogranicznik już się domyślił i było mu najzwyczajniej wstyd, że spotkałem w jego kraju takich sk...ów. Tyle na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 A mnie tam sie znow podoba - pracowalem z Romami,,,brzmi jak zloty pociag z Walbrzycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jorisvoorn Napisano 3 Października 2015 Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Jedziemy z kolegą z forum na początku października, w pierwszy weekend. Przyjedziemy pewnie w piątek do Zakopanego i w sobotę rano ruszymy. Jeśli ktoś by chciał dołączyć to proszę o kontakt na PW. pozdr piękna pogoda wam trafła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc55555 Napisano 6 Października 2015 Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Przypadkowo znalazłem informację o częściowo już ukończonym szlaku rowerowym wokół Tatr: http://www.szlakwokoltatr.eu/ Podobno na tą chwilę duża część polskich ścieżek tego szlaku jest już gotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Extraks Napisano 22 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Planuję już wiosenną trasę w Tatrach. Czy w okolicach Zakopanego są jakieś ścieżki? Jakie punkty warto odwiedzić podczas takiego tripa-a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 22 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 To nie jest super trudna trasa ale jednak potrafi wymęczyć więc jak to ma być w jeden dzień to skupił bym się raczej na jej przejechaniu i ewentualnym "utrudnieniu". Można wyjść poza schemat odbijając na Butorowy z Gubałówką czy zrobić Łapszankę i ciekawy podjazd z Osturni na Słowacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kam29 Napisano 23 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 W sumie jeszcze trochę czasu do wiosny zostało tak więc spokojnie możesz sobie coś zaplanowac. Tak jak tutaj kolega pisze nie jest to bardzo trudna trasa a ciekawa Kilka razy byłem i polecam ale raczej wiosną a nie latem ( wiosną mozę leżeć w Tatrach śnieg), jeśli chodzi o inne atrakcje to jest ich wiele. Możesz sobie sam poczytaĆ: http://www.polskaatrakcyjna.pl/atrakcje/tag/t-zakopane-ciekawe-miejsca Warto jest równiez wybrać się do Bukowiny Tatrzańskiej albo Bialki Tatrzańskiej. Znajdują się tam świetne termy, w których bardzo miło można spędzic czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magura2004 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Jak skończą to będzie ciekawa sprawa http://www.szlakwokoltatr.eu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epza Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Hey Magura ,Dziekuje za ta swietna informacje ,dostep do map itd Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apows Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Co prawda zrobiłem tylko jeden odcinek tego szlaku w okół Tatr ale trochę podzielę się spostrzeżeniami. szlak zapowiada się ciekawie szczegółowy opis i więcej zdjęć na blogu Trasa rowerowa Nowy Targ Trstena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrrc Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Może ktoś opisać jak wygląda wschodnia strona szlaku i powrót z SK do Nowego Targu? Chciałbym rodzinnie się wybrać (z żoną i 11-letnim synem) ale nie uśmiecha mi się powrót główną drogą z serpenrynami i wyprzedzającymi samochodami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apows Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Z tego co mi wiadomo to nawet po SK nie ma większej ilości ścieżek rowerowych i większość trasy będziesz musiał pokonać zwykłymi drogami ( wyjątek ścieżka rowerowa do Spiskiej Beli), następny odcinek to Czerwony Klasztor- Szczawnica- Krościenko. Z Krościenka najbliżej jest drogą wojewódzką do NT ale tego nie polecam. Lepszym rozwiązaniem jest przejechać parę km za Krościenko i skręcić na Hałuszową ( tam troche podjazdu i póżniej juz z górki) dalej bocznymi drogami możesz dojechać w miarę spokojnie do NT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekMusik Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Witam Czy ktoś z forumowiczów sięoreientuje czy Kwaczańską dolinę idzie przejechać rowerem z Hut do Kwaczan? Trasa jak niżej https://goo.gl/maps/ztRnoBxY16P2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Tak. Prowadzi dnem doliny stara górska droga, którą najlepiej przejechać górskim rowerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar Napisano 5 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 A może ktoś robił trasę dookoła Niżnych Tatr i by się podzielił mapką i ewentualnie miejscówkami na nocleg, bo mi to tak ze 4 dni by zeszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.