KrzysztofM Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Witajcie. Jakiś czas temu starty do blachy klocek zarysował mi tarcze tylnią. Chcę zakupić nową i zastanawiam się czy może warto kupić jakiś inny model? Nie znam się na tym kompletnie. Chciałbym wymienić tylko tarcze, bez potrzeby wymieniania innych elementów. Czy jest to możliwe? Co możecie zaproponować, z podobnej półki cenowej? P. S. Mój rower to Wheeler Eagle 40 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Jeździj dalej na tej samej tarczy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Gdyby wszystko było ok to pewnie tak, ale strasznie mi skrzypi przy hamowaniu - co, raczej, nie wynika z zatłuszczenia klocków czy tarczy, bo te były wiele razy, bardzo dokładnie, czyszczone. Kolejny problem to, to że, nie hamuje tak jak hamowało po zakupie roweru. Cóż mam inne klocki, ale niby powinny one hamować lepiej, oleju bym musiał uzupełnić bo ciśnienie nie te ale nawet gdyby, to jescze nie to. Tarcza jest mocno zarysowana i moim zdaniem nadaje się do wymiany. Zostać przy oryginalnym modelu tarczy, czy może jednak znajdzie się coś lepszego? Ta tarcza robi się niebieska od hamowania, tak że, można od niej papierosa odpalić i to chyba nie zbyt dobrze. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez KrzysztofM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Ale co się stało od tej rysy? Złamała się ta tarcza czy pokrzywiła? Jeśli nie to nie tu leży przyczyna. Gdzie i jak użytkujesz te hamulce? Mi się udało przypalić tarczę tylko raz, po 5-kilometrowym zjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Najczęściej nie ma jakiegoś hardkoru ale zdarza się że, cinsę po długich i bardzo stromych zjazdach, gdzie jak wciskam hamulec to musi hamować, w przeciwnym razie było by nieprzyjemnie. Nie złamała się, krzywa chyba też nie jest (ale sprawdzę i napiszę jeszcze). Czyściłem ją 8/10 razy. Na końcu użyłem płynu do czyszczenia łańcucha, ten ma zmywać smar to chyba się nadaje do odtłuszczenia tarczy nie? Czyli zarysowana tarcza nie ma wpływu na piszczenie czy mniej wydajne hamowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Czyli zarysowana tarcza nie ma wpływu na piszczenie czy mniej wydajne hamowanie Nie nie mam wpływu.Jeśli możesz to wstaw zdjęcie tej tarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Ta tarcza robi się niebieska od hamowania, tak że, można od niej papierosa odpalić i to chyba nie zbyt dobrze. Coś musisz robić nie tak. Sugerował co nie będę bo to wydaje się oczywiste. Nawet gdyby te zjazdy dotyczyły naszych gór to przegrzewanie nie powinno być aż tak częste i mocne. Jeśli jest uszkodzona mechanicznie i tyle razy była "palona" to do nowych klocków bym jej nie zakładał. Nowa to nie duży koszt i pomyślał by jeszcze nad zwiększeniem średnicy. Ale jeśli nie wyeliminujesz tendencji do przegrzewania to i większa średnica nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 No bez jaj. Ja to żartobliwie podrzuciłem jakoby tarcza się wygięła od zarysowania... Tak BTW rowerek zwyczajny XC a opisałeś eksploatację tych hebli jakbyś go przynajmniej do DH używał. To się nie powinno przypalić bez paru kilometrów piłowania klockami po tarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Mieszkam w Szwajcarii i tuta są "górki". Coś musisz robić nie tak. Nie rozumiem, co masz na myśli? Zdjęcie wrzucę później bo teraz niestety muszę jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Co mam na myśli?? Choćby fakt, że nic nie wspomniałeś o Alpach a to radykalnie zmienia sprawę. Nic o rowerze na jakim jeżdzisz i Twojej wadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Co mam na myśli?? Choćby fakt, że nic nie wspomniałeś o Alpach a to radykalnie zmienia sprawę. Nic o rowerze na jakim jeżdzisz i Twojej wadze.Toć jest jak wol że rower to wheeler Eagle 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 P. S. Mój rower to Wheeler Eagle 40 2012. - Mam 190cm wzrostu i 73kg wagi. - Do Alp mi daleko, ale jakieś górki ok 1000 m. zaliczyłem. Zaraz zrobię to zdjęcie. A więc tak to wygląda: http://scr.hu/49g4/nrwnn Jak widać, tarcza nie wygląda najlepiej. Dodam że, przetarłem ją i brudna nie była. Martwi mnie fakt że, podczas hamowania to skrzypi tak, jak by było zatłuszczone, ale czyściłem to naprawdę wiele razy i nie chce mi się wierzyć że, to jest nadal tłuste. Ostatni raz czyściłem ją płynem do czyszczenia łańcucha (nie olejem ) i wydawało się że, bardziej czysta już być nie mogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Przeczyść tą tarczę nie żadnymi wynalazkami do łańcucha tylko czymś w stylu rozpuszczalnika. Kup klocki albo połmetaliczne albo najlepiej pełne metaliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Ona jest prawie czysta, tylko wygląda tak, bo jest zajechana. Wymienię ją, duży wydatek to nie jest, zwłaszcza że, jadę teraz do Polski. Co mnie dziwi z tyłu mam 160, a z przodu 180. Czy jak bym chciał zwiększyć średnice z tyłu do 180, to muszę coś jeszcze wymienić? Jak tak, to nie chce mi się w to bawić i w takim razie: czy w miejsce starej tarczy SM-RT53 mogę wcisnąć jakąś inną, ale też 160? Lepszą pod jakimś kątem - np. wentylacji, bez postrzeby wymieniania innych części? Edytowane 14 Czerwca 2015 przez KrzysztofM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Zmiana tarczy ze 160 na 180 to jedynie koszt adaptera i oczywiście nowej tarczy. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Ychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) z tego co wyczytałem nie ma większej różnicy między tarczami, które mogły by mi pasować. Dlatego chyba najlepiej będzie, jak zakupię ten model co mam teraz - jakościowo nie ustępuje innym, a jest tani. Myślę nad 180 na tył, będzie to ten sam model co mam z przodu, czyli SM-RT53M. http://allegro.pl/tarcza-hamulca-shimano-sm-rt56m-180mm-warszawa-i5381972185.html Możecie podsunąć mi link z allegro do adaptera pod tą tarcze na tył mojego roweru - Wheeler Eagle 40 2012?, bo ja kompletnie nie ogarniam, a nie chciał bym złego zakupić. Nwm czy to zdjęcie pomoże w określeniu właściwego adaptera... ale załączam. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez KrzysztofM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Tylko uważaj co kupujesz bo to z linku to wersja pod 6 śrub a Ty masz mocowanie centerlock. Ta będzie w porządku http://allegro.pl/shimano-sm-rt54-tarcza-hamulcowa-centerlock-180mm-i5348349561.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Tarcza hamulca SHIMANO SM-RT56M 180mm Warszawa (5381972185) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Ta tarcza nie będzie pasować musisz szukać z centerlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Tylko uważaj co kupujesz bo to z linku to wersja pod 6 śrub a Ty masz mocowanie centerlock. Ta będzie w porządku SHIMANO SM RT54 TARCZA HAMULCOWA CENTERLOCK 180mm (5348349561) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Ta tarcza nie będzie pasować musisz szukać z centerlock Uff dzięki, a co z adapterem do tej tarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Adapter tylny is-pm 180 chyba że masz w ramie mocowanie pm to pm-pm 180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Adapter tylny is-pm 180 chyba że masz w ramie mocowanie pm to pm-pm 180 To moje, to IS jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) To moje, to IS jest?? Tak jest to IS Musisz szukać takiego adaptera Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Marcin9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 zwiększanie tarczy nie ma sensu, szczególnie przy Twojej wadze, zakup sobie nowe tarcze slx albo xt i to zupełnie wystarczy, do tego klocki metaliki i przy hamulcach deore powinno super hamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofM Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 zwiększanie tarczy nie ma sensu, szczególnie przy Twojej wadze, zakup sobie nowe tarcze slx albo xt i to zupełnie wystarczy, do tego klocki metaliki i przy hamulcach deore powinno super hamować. Boli mnie fakt że, z przodu mam 180, a z tyłu 160, gdzie większa tarcza oferuje większą siłę hamowania, i tu jakiś sens w tym jest, bo owa siła się wyrówna. Tak będzie bezpieczniej nawet. Hah przypomina mi się front flip, który wykręciłem na górce... pech chiał że, skończył się na plecach xD. Starą tarcze i tak muszę wymienić, bo się niebieska robi od hamowania. Ta SM-RT54 wygląda na lepiej wentylowaną, może będzie lepiej. To na tyle, temat można zamknąć. Dziękuję wszystkim za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Tematu nie warto zamykać, bo chyba do końca nie rozumiesz, większa tarcza jest z przodu, bo przednie koło bardziej hamuje. Tył wpadnie Ci w poślizg szybko, przodem możesz hamować zdecydowanie bardziej efektywnie, stąd każdy rower, zazwyczaj, ma z przodu większą tarczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi