Skocz do zawartości

[szprychy / obręcz] Bicie koła 1 dzień po centrowaniu

Mariuszx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

3 dni temu oddałem rower do serwisu w celu centrowania tylnego koła oraz wymiany kilku szprych. Odebrałem rower 2 dni temu i wydawało się, że wszystko jest ok, nie występowało już bicie na boki. Jednak wczoraj złapałem gumę (nie podczas jazdy tylko kiedy rower leżał na słońcu przez kilka godz. i coś strzeliło w starej dętce). Zdjąłem koło i wymieniłem dętkę, a następnie założyłem koło. Tutaj zaczyna się problem bo po założeniu koło miało już bicie na boki. Dodam, że bicie było w 2 strony więc to nie kwestia krzywego założenia. Zauważyłem też, że niektóre szprychy po tej samej stronie są dość luźne, a inne dobrze naprężone, nie wiem czy to normalne po centrowaniu ponieważ moja wiedza o rowerach jest nikła.

Teraz moje pytanie: czym mogło być to spowodowane? Czy to mogła być wina serwisu, że już po 1 dniu koło miało bicie czy nie ma takiej możliwości i to ja coś źle zrobiłem?

Napisano

Ja bym obstawiał błąd serwisu. Tylko wycentrowali ale nie rozpreżyli szprych. Miałem kiedyś taką przygode, że odebrałem rower z serwisu, jechalem do domu a szprychy wydawały dzwiek rozpręzania( to powinni zrobic w serwicie), przec co koło było z powrotem krzywe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...