Skocz do zawartości

[Ochrona głowy] Słońce

SephirothMc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w związku ze zbliżającymi się upałami, myślę że pora jest odpowiednia żeby zapytać Was jak chronicie swoją głowę podczas wielogodzinnej jazdy w słońcu. Czy w ogóle warto zakrywać utrudniając wentylację? Czy włosy lub ich brak, determinują konieczność zakrycia, itp.

o/

Ja jestem renegatem. Jeżdżę bez kasku. Wyjąwszy chwile gdy bawię się w DH, FR albo coś takiego. Na codzień nie noszę hełmofona.

Co więc mam na głowie? Czapka z daszkiem w upały średnio sie sprawdza bo spalisz sobie kark. Chyba że czapkę założysz daszkiem na kark (nie będę mówił skąd to się wzięło, bo forumc zytają tez nieletni, fakt że przyszło do nas z gett w USA, ale u nas jest Polska więc można to olać :D ). Kiedyś używałem kapeluszy typu boonie hat z ripstopu i było super.

jeżeli wolno - polecam coś takiego jak Boonie Hat lub coś w tym stylu na wolnych wycieczkach mi się sprawdza z sakwami zakrywa głowę robi za daszek i chroni kark trochę jak jest w miarę sztywne rondo to nic się nie zagina i nawet przy sporym wietrze daje radę. Kasku nie używam więc nie powiem o nich nic a jak już będziesz brał kask to najlepiej biały albo jasny - na snowboard mam czarny szary i jeden jasny to oczywiście jasny na lampę jest najlepszy^^

Dokładnie kask jest najlepszym rozwiązaniem ...

Z racji tego ze jest ze styropianu jest bardzo dobrym izolatorem cieplnym.

Skorupa się na powierzchni rozgrzeje ale nie spowoduje to dodatkowego rozgrzania głowy, jest ona niejako ciągle w cieniu.

Nawet przeciętny kask jest już dobrze wentylowany.

Dodatkowo na mocną "klare" można pod kask zabrać chustę z przedłużonym tyłem aby nie zjarać karku.

Pozdro

W moim przypadku włosy na głowie są rzadkością, stąd też miałem podobny problem. Zdecydowałem się na bandanę i zakładam ją pod kask. Trochę nastawiony byłem sceptycznie do tego pomysłu, ale jestem totalnie zaskoczony - pozytywnie. Miałem okazję jechać w temperaturze powyżej 30 stopni Celsjusza bandana sprawdziła się genialnie. Wybrałem jaskrawą zieleń. Można też sobie w jakiś źródełku zamoczyć i jest jeszcze lepiej. Nachodzi także nieco na kark, więc i z tym większego problemu nie ma.

Kasku nie używam więc nie powiem o nich nic a jak już będziesz brał kask to najlepiej biały albo jasny......

Odnośnie kasku to chyba nie ma zastosowania - niezależnie od koloru skorupa swoje czyni.. ja akurat mam cały czarny i funkcję ochronną przed słońcem pełni znakomicie - inna sprawa ,że lubię jeździć podczas upałów:). Porównałem to gdy bez kasku po jeździe wyszedłem do sklepu po picie - zaskoczony jak słońce piecze w łysiejącą łepetynę...

Kiedyś jak nie używałem kasku to chustę na głowę zakładałem,  Teraz na to mówi się bandana.

Dodatkowo pod kaskiem mam zawsze czapeczkę, taką bez daszka ,którą mogę zawsze sobie zmoczyć w wodzie, a też pełni dla mnie bardzo pożyteczną funkcję, ponieważ chłonie pot spływający z czoła.

jeżeli wolno - polecam coś takiego jak Boonie Hat lub coś w tym stylu na wolnych wycieczkach mi się sprawdza z sakwami zakrywa głowę robi za daszek i chroni kark trochę jak jest w miarę sztywne rondo to nic się nie zagina i nawet przy sporym wietrze daje radę..... oczywiście jasny na lampę jest najlepszy^^

Potwierdzam. Ja także używam od lat kapelusza turystycznego. Skutecznie chroni przed słońcem oraz przed upałami a w kryzysowych sytuacjach kapelusz warto zmoczyć zimną wodą i mamy zapewnioną klimatyzację nawet przy ponad 40 st C.

No zebrało nam się mnóstwo dobrych propozycij. Jeśli o mnie chodzi to do tej pory jeździłem bez okrycia, ale teraz zamierzam to zmienić. Mnie przekonał buff po obejrzeniu filmiku i znalezieniu wykonanych z coolmaxu z filtrem UV. Mam nadzieje że się komuś jeszcze przyda temat, dziękuję wszystkim ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...