critex Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam Mam amorek Suntour XCT 2013. Problem polega na tym, że sporadycznie dobija do końca przy ostrzejszych zjazdach (w tym sezonie zdarzyło się kilka razy). Czasami przy dobiciu słychać tak jakby metaliczny dźwięk, chyba jak dolne lagi uderzają o górne. Nie wydaje mi się, żebym go mocno katował, czasami trochę ostrzejsza jazda, 90% po lesie. Pokrętłą twardości przekręcone na maxa, moja waga 75-80 kg. Boję się trochę o ramę, czy takie dobijanie nie wpłynie znacząco na jej żywotność? Wolałbym żeby mi się rower nie rozpadł na dwie części podczas szybszego zjazdu. Powinienem się zastanawiać nad nowym amorkiem, czy nie zawracać sobie tym głowy jeżeli zdarza się to 1-2 razy w tygodniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 1.Wymienić sprężynę - nie warto. 2.Wymienić amortyzator. Jaki rower? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Tam nie ma żadnych "pokręteł twardości" tylko udawane ustawianie SAGu, jak byś nie kręcił i tak nic to nie da. Sporadycznie dobija to teoretycznie bardzo dobrze, znaczy że wykorzystujesz pełny skok. Haczyk tkwi w tym, że toto tylko udaje amortyzator i jest zwykłym uginaczem bez tłumienia powrotu więc pewnie nie zachowuje się za ciekawie po takim dobiciu. Powinny być tam oprócz sprężyn elastomery więc raczej nic stać się nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
critex Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 1.Wymienić sprężynę - nie warto. 2.Wymienić amortyzator. Jaki rower? Rower to Unibike Mission 2014. W tym sezonie wykosztowałem się trochę na napęd dlatego wolałbym nie wymieniać amortyzatora o ile nie jest to konieczne. Tam nie ma żadnych "pokręteł twardości" tylko udawane ustawianie SAGu, jak byś nie kręcił i tak nic to nie da. Sporadycznie dobija to teoretycznie bardzo dobrze, znaczy że wykorzystujesz pełny skok. Haczyk tkwi w tym, że toto tylko udaje amortyzator i jest zwykłym uginaczem bez tłumienia powrotu więc pewnie nie zachowuje się za ciekawie po takim dobiciu. Powinny być tam oprócz sprężyn elastomery więc raczej nic stać się nie powinno. Jest jeden elastomer w prawym lagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Podaj wymiary to może coś znajdę z twardej sprężyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi