Skocz do zawartości

[Decathlon] Bon 600 zł do Decathlonu za otwarcie konta w BOŚ

zoomek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś już skorzystał z nowej promocji w Banku Ochrony Środowiska z bonem do Decathlonu? Przyznam, że sam jestem tym mocno zainteresowany, bo na papierze wygląda to całkiem nieźle.

Zgodnie z zasadami promocji za otwarcie ekokonta można dostać bon o wartości 600 zł do wydania w sklepach Decathlon (również w sklepie internetowym).

Na razie dopatrzyłem się jednego poważnego haczyka. Prowadzenie konta jest darmowe ale opłata za wydaną do niego kartę to 10 zł miesięcznie (opłata wyniesie 0 jeśli ktoś dokona nią miesięcznie płatności za kwotę 900 zł) i musi być aktywna przez 4 lata. Innymi słowy wiążemy się z bankiem na 48 miesięcy, co będzie nas kosztować 480 zł. Wychodzi więc na to, że bon można traktować jako bezkosztowy kredyt (10 zł miesięcznie opłaty za kartę pewnie i tak nie odczujemy w domowym budżecie) z niewielkim bonusem.

Jestem tylko ciekaw, czy konieczny jest comiesięczny przelew wynagrodzenia, bo najchętniej ekokonto wykorzystałbym jako konto "zapasowe". W poniedziałek wybieram się do placówki banku to postaram się wywiedzieć więcej na ten temat.

Napisano

Ja jednak się skusiłem. Wyszedłem z założenia, że skoro mój dotychczasowy bank (pieszczotliwie nazywany przez niektórych "sh*ti") skasował wszystkie stacjonarne placówki w moim mieście, a do tego łupi mnie co miesiąc na kilkanaście złotych za usługi, z których nigdy nie korzystam to pora wreszcie go zmienić.

Jak dla mnie promocja BOŚ jest OK. Konto założyłem bez żadnych problemów w placówce banku. Teraz czekam na mail z bonem, który powinienem otrzymać do końca przyszłego tygodnia.

Napisano

Ja również założyłem konto w BOŚ tyle że przez internet. Tą premie traktuje bardziej jako nie oprocentowaną pożyczkę (a nawet wyjdę na tym jakieś 120 zł do przodu) ponieważ z konta nie będę korzystał. Przeleje tam tylko 10zł co miesiąc i tyle. A 600zł akurat bardzo mi się przyda ze względu na zakup pedałów i butów SPD i nie naruszę w ten sposób budżetu domowego :icon_cool:

Napisano

Pogratulować logiki, płacić 10 zł przez cztery lata za jednorazowe 600 zł a po odliczeniu tych opłat to całe 120 zł czyli 30 zł na rok[emoji23], czyli bank więcej zarobi na Tobie niż Ci da no ale, jak to kolega wyżej napisał, co kto woli.

Napisano
czyli bank więcej zarobi na Tobie niż Ci da no ale

no chyba coś z twoją logiką jest nie tak. Jak bym wziął pożyczkę na 600zł to oddać bym musiał jakieś 700 a tu tylko 480. Użyj swojego wspaniałego mózgu i policz w którym przypadku bank więcej zarobi...

Napisano

Żeby to zrozumieć trzeba mieć troszkę wiedzy jak działają banki i jak obracają powierzonym im kapitałem.

Ty wpłacasz bankowi 120 zł rocznie a kwota ta w banku nie "leży" tylko bank nią obraca, inwestując ją w akcje, obligacje lub towary z nakierowaniem na jak największy zysk oczywiście przy ustalonych pewnych granicach ryzyka do stopy zwrotu.

Ty dostajesz tak naprawdę 30 zł rocznie a bank zarabia 40, 50 lub 100 zł w zależności od tego jak obraca kapitałem wiec w najgorszym razie jest 10 zł na plusie a w najlepszym 70 zł. Pomóż sobie tą kwotę razy ilość naiwnych i zbierze się całkiem przyzwoita sumka.

Oczywiście jest to czysta dywagacja ale prawda jest taka, że bank ma zarobić na ofercie a nie stracić rozdając ludziom, bony za "darmo".

No ale już ktoś kiedyś powiedział, i widocznie miał rację, że ciemny lud wszystko kupi...

Napisano

mało mnie interesuje jak bank sobie pomnoży swój kapitał. Ważniejsze dla mnie jest że mniej zapłacę. Jak bym rozłożył 700zł na 48 miesięcy to wychodziło by 14,5 zł więc jeszcze więcej by zyskał niż przy 10 zł twoje argumenty są kompletnie bez sensu.

A ciemno to jest u Ciebie nie powiem gdzie bo to logiczne z twoich wypowiedzi..

Napisano

No właśnie na takich klientów liczy bank szykując takie "promocje", kredytu nie weźmiesz wiec kasę od Ciebie trzeba wyciągnąć w inny sposób a z resztą sam napisałeś, że 10 zł na miesiąc to nie problem a Tobie wydaje się, że to super oferta.

Napisano

Skoro bank zyska i klient zyska to mamy sytuację win/win, nie rozumiem Twoich @@marrik, wstawek o ciemnym ludzie w tym wypadku. Wiadomo, że bank musi zarobić bo nie jest przecież instytucją charytatywną.

Napisano

No i oto mi się rozchodzi że lepsze to niż pożyczka a wcale nie pisałem że to super oferta po prostu lepiej płacić mniej niż więcej chyba logiczne nie??

Zawsze też można przelać te 900 zł i iść na większe zakupy z kartą w ten sposób jeszcze trochę taniej wyjdzie

Napisano

Wiadomo, że banki to nie instytucje charytatywne i nie rozdają pieniędzy "ot tak". Mimo to uważam, że oferta nie jest zła. Zamiast dawać co miesiąc po 30 zł w formie jakiegoś "cashbacku", czego zwykle i tak nie zauważymy w domowym budżecie, tutaj dostaje się 6 stówek z przeznaczeniem na jakiś konkret (rower, buty, kask itd).

Wg regulaminu promocji 10 zł opłaty za kartę debetową można uniknąć wydając nią miesięcznie 900 zł. Wbrew pozorom nie jest to aż tak dużo (liczyłem to kiedyś i w przypadku wydatków na moją 4-osobową rodzinę prawie każda wizyta w osiedlowym sklepie to 40-50 zł mniej w portfelu).

Ja tam jakoś nie żałuję decyzji. Zwłaszcza, że po doświadczeniach z "sh*ti" każdy inny bank może być tylko lepszy.

Napisano

Kolejny raz piszę, nie rozumiesz.

Gdyby nie ta oferta nawet byś nie spojrzał na ten bank, nie mieliby pojęcia o Twoim istnieniu. Teraz mają Twoje dane, Twoje pieniążki, choć niewielkie, przez cztery lata a do tego co jakiś czas przedstawią Ci ofertę "tylko dla Ciebie".

Uwierz, troszkę czasu już w tym siedzę i właśnie tak to ma wyglądać, super atrakcyjnie i wzbudzać w nas zadowolenie z oszczędności, ktora notabene jest ale tylko dla laika.

Napisano

Mają moje dane, tak czy siak, tylko nie mogą ich legalnie wykorzystać w celach marketingowych. Są firmy specjalizujące się w zbieraniu i sprzedawaniu danych osobowych.

Pieniędzy moich nie mają bo nie zamierzam z tego konta korzystać. Co z tego, że mi przedstawią ofertę tylko dla mnie, przecież nikt mi nie każe jej brać, a nr tel. lub maila można w 30 sekund zablokować.

Napisano

ale ja nie widzę problemu w tym że mają moje dane i co jakiś czas będą mi wciskać kredyt czy lokatę. Odbiorę telefon powiem że nie jestem zainteresowany i dziękuję. 

I tak jak zoomek uważam że lepiej dostać od razu 600zł niż co miesiąc jakieś 20 - 30. A banki i konta zmieniam dość często więc już dużo z nich ma moje dane i jakoś nie mam gorącej słuchawki od telefonów.

Napisano

Mo właśnie Ty powiesz nie a ktoś inny tak i na tym to polega, co nie zmienia faktu, że korzystają z Twoich pieniędzy.

Czasy kiedy banki zarabiały na wszystkim juz się skończyły.

Dziś tylko duże grupy kapitałowe mają szansę, jak myślisz czemu Polbank, Bank Śląski czy za chwilę BPH połączyły się z kimś większym?

Nie raz słyszałem pytanie co bank z tego ma, że klient nic nie musi płacić, że prowadzenie konta, wypłaty w bankomatach a niektóre nawet zwracają kasę.

Zwykły użytkownik bankomatu czy takiej promocji cieszy się na zaoszczędzone parę groszy i nie zastanawia się nad resztą a bankowi właśnie o to chodzi.

To jest forum rowerowe wiec dyskusja nie jest zbytnio na temat.

Jeśli jesteś zadowolony Twoja sprawa, ciesz się z bonu i pilnuj terminów wpłat na konto bo może się okazać, że bank każe Ci zwrócić te 600 zł za parę dni zwłoki.

Napisano

wiadomo liczą że dzięki takiej promocji zyskają klientów którzy łykną jakieś inne ich oferty. Ja osobiście potrzebując jakiegoś produktu bankowego zawsze przeglądam rynek i nie daje się skusić na telefoniczne czy listowne propozycje tylko szukam najkorzystniejszej. Swoją drogą kiedyś będąc długo klientem banku i mając w nim konto zyskiwałeś korzystniejsze oprocentowanie kredytu nie wiem czy dalej tak jest bo dawno nie brałem żadnego.

Z resztą tak czy siak ktoś zawsze będzie zarabiał na tobie jak nie ten bank to inny chyba że zrezygnujesz z konta bankowego co w dzisiejszych czasach jest mało możliwe. Moim zdaniem trzeba korzystać z takich ofert wiadomo dużo na tym nie zyskasz ale zawsze coś.

Co do wpłat to zrobię przelew na 120 zł i rok z głowy albo stałe zlecenie co miesiąc na dyszkę.

Napisano

Dzisiaj dostałem na maila swój bon, więc bank uwinął się w 6 dni. Zgodnie z dołączoną informacją bon powinien być aktywny w ciągu kilku dni. W czwartek w mojej mieścinie otwierają Deca, więc może będę miał okazję sprawdzić ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...