Scoobany Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Zauważyłem dziwną rzecz w okolicach tylnego koła i ramy. Gdy koło "naciągnę" do otworów w ramie patrząc od tyłu koło jest bardzo blisko lewej dolnej części ramy. W okolicach piwotów wszystko jest równiutko. Natomiast w momencie, gdy wyreguluję ułożenie koła tak by było równo w dolnej części ramy, koło się przesuwa w okolicach piwotów w prawo (patrząc od tyłu). Podejrzewam, że krzywa jest rama, jednak nigdy nie miałem jakieś wielkiej kraksy a jeżdżę głównie w prostym terenie (leśne ścieżki, asfalt itp.). Pytanie czy istnieje jakiś sposób by sprawdzić czy to rzeczywiście wina ramy - może to koło? i drugie pytanie - czy można to jakoś naprostować? Za pomoc z góry wielkie dzięki
martinw Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Obręcz ma bicie? Jak masz możliwość to załóż inne koło i zobacz czy problem nadal występuje.
Scoobany Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Napisano 12 Czerwca 2015 Bicie jest ale lekkie. Co do innego koła to może być problem, ale spróbuje coś załatwić
Garlock Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Załóż koło odwrotnie (napędem z lewej strony), jeśli problem zostanie, to najprawdopodobniej coś nie tak jest z ramą, jeśli problem będzie w lustrzanym odbiciu to wskazywało by to na kłopoty z kołem. To czy rama jest prosta możesz sprawdzić w warunkach domowych sznurkiem: http://www.mytenspeeds.com/My_TenSpeeds_1/Site%20Contents/How_To_Do_It/FrameSetPrep_5_StringingFrameSet.htm
Scoobany Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Napisano 12 Czerwca 2015 Ok - dziś to sprawdzę tak jak radzisz - dzięki za link
Scoobany Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Napisano 3 Sierpnia 2015 Sprawdzałem ramę w ten weekend. Metodą prób i błędów udało mi się ustawić koło w osi jednak najprawdopodobniej rama jest ciut krzywa. Przed całą operacją kupiłem nową oś ponieważ stara miała kształt "banana". Niezależnie czy koło było założone normalnie czy na odwrót zawsze odstawało w jedną stronę - głównie w okolicach v-brakeów. Zacząłem więc na czuja ustawiać koło do pionu - co się okazało. Musiałem z jednej strony oś koła opuścić względem otworu montażowego o dobry milimetr - wtedy koło ustawiało się we właściwej pozycji. Zastosowałem kawałek plastikowej butelki po wodzie utlenionej (miał akurat ok milimetra grubości) i go umieściłem pomiędzy ramą a osią. Pytanie czy tak zniekształconą ramę da się naprostować i czy jest sens? Podejrzewam, że całość się stała podczas jednej imprezy rowerowej podczas której jeden z rowerzystów nie zauważył że wszyscy skręcają i mi wjechał pomiędzy bagażnik a koło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.