Skocz do zawartości

[Łańcuch] Wippermann

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czeka mnie teraz wymiana napedu. Mam w planie kasete Sram 5.0 i zastanawialem sie nad łancuchem. Kolega niedawno tez wymienial naped i zalozyl lancuch Wippermann CONNEX 808. Przyznam ze wygląda zabójczo i jak na razie chodzi elegancko. Podobno jest z tej samej fabryki co sram.

Mógłby ktos o nim cos powiedzieć ?

ja jeżdże na 904 bo jest pod 9 , kupiłem kiedyś na allegro bo koleś sprzedawał po 68zeta, świetny łańcuch , mam go już jakieś 1500 z kasetą lx pracuje bardzo dobrze, Cub_S z tego forum też jeździ na 3 łańcuchy x900 i sobie chwali, godny polecenia , ja wiem że do shimano nie wróce na pewno i do srama raczej też nie :angry2:

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Wyzej jest tam taki link o recenzji 808 i czytajac to

ten lancuch jest nie zbyd dobry ;(

Ja tam nie widzę żeby było coś napisane że jest nie dobry. Dwie recenzje odpadają całkowicie, gdyż pisały je osoby które nie przejechały na tym łańcuchu nawet 50 km, chociaż to że jest głośny to może być prawdą bo w końcu ten łańcuch jest trochę szerszy od tych z Shimano i SRAMa. Recenzja "Zwalec" też mało mówi. A po recenzji "ten z Lodzi" można już jakies wnioski sensowniejsze wyciągnąć chociaż i tak za mało informacji jest. Więc dla mnie te opinie są bardzo mało obiektywne i raczej nie brałbym ich pod uwagę przy zakupie tego łańcucha.

Jezdze na 804 i po 1,5tys km lancuch nadal pracuje znakomicie. Jest ciut szerszy niz te shimano ale w tej chwili nie zamienilbym go na poprzedni HG50. Moze pracuje nieco glosniej ale na pewno wytrzymuje wiecej bo pomimo 1,5tys km dosc ostrej jazdy nie widac na nim zuzycia i spokojnie wytrzyma jeszcze druge tyle.Shimano po niecalych 2tys km nadawalo sie tylko na ozdoby dla bikerow :P Oczywiscie regularnie go serwisuje i mysle ze ma to kolosalny wplyw na wytrzymalosc lancucha.

Co do ConneXa to może sie wypowiem jako jego user od tego sezonu :P

W sumie prześmigałem na 3 łancuchach jak na razie 6,2kkm

Zmiany średnio co 480-650 km . Smigały często w deszczu a na maratonach w błocie i syfie.

Sprawują się bardzooooooooo dobrze , przskakują świetnie może nie jest taki cichy jak plastikowe sh*tmano ale za to wytrzymały i mimo że każdy łańcuch ma ok 2tys "na karku" rozciągnięcie jest bardzo nikłe .... gdzie po mniej więcej podobnym przebigu(2700) mój poprzedni łańcuch SH Deore był rociągnięty prawie o ognio :034: w stosunku do nowego....

Namówiłem kolege marnon'a na ConneXa i też jest bardzoo zadowolony :) (nic dziwnego jak przeszdł z shimano :lol: )

Aha jeszcze dodam tylko że smiga z kasetą XT i wszystko chodzi miodzik :P

pzdr Cub_S

• 7 miesięcy temu...

Podepnę się pod temat bo bezsensu zakładać nowy:

Kuzyn pyta się mnie o łańcuch Wippermann conneX 909. Zmienia napęd na 9 rzędów, kaseta i przerzutka Deore. I szuka dobrego łańcucha. Wiedząc jak jeździ oraz znając jego umiejętności serwisowo-rowerowe łańcuch powinien wytrzymać sezon, a najlepiej dwa :) Przypuszczalnie machnie w tym roku do 3k km. Warto mu inwestować 135 zł w ten łańcuch? Czytałem, że mogą być głośniejsze od SH czy Sram'a, ale to nie przeszkadza, raczej liczy się jakość/cena. Jakieś komentarze?

• 1 miesiąc temu...

podepnę się pod temat... właśnie odebrałem przesyłkę z m.in.

wippermannem connex 808 plus zapinka.

Dotychczas używałem sramoskich i mam zagwozdkę bo ta którą

dostałem razem z łańcuchem jest niesymetryczna...

czy to ma jakiekolwiek znaczenie jak się ją zapnie ?

Ma znaczenie.

Mówiąc obrazowo: spinka nad chainstayem ma być uśmiechnięta, pod nim - smutna :) .

Mam nadzieję, że wszystko jasne :) ?

Chodzi o to, żeby ta mniej wygięta strona spinki była skierowana do wewnątrz kasety - coby brzegi nie haczyły o bęben na najtwardszych przełożeniach.

Pozdrówko

• 4 tygodnie później...

Uzywalem connexow 804 i 904 ze dwa sezony, solidny kawal lancucha, bardzo dobra spinka.

Uzywam sprzet tylko w gorach i zdaza mi sie nieregularnie serwisowac dlatego moje minusy moga nie miec znaczenia dla innych bajkerow.

-Rdzewieje

-przechodzona spinka potrafi sie rozpiac

Aktualnie mam 7701 ( nie rdzewieje) i spinki sram -jedna sie rozleciala po 5km mtb trophy.

Ma znaczenie.

Chodzi o to, żeby ta mniej wygięta strona spinki była skierowana do wewnątrz kasety - coby brzegi nie haczyły o bęben na najtwardszych przełożeniach.

Pozdrówko

Splr poszedł się powiesić. Na pasku zadań w windowsie.

Przez ostatnie PÓŁ roku strzelał mi ten mój ConneX 909 od siódmej zębatki wzwyż.

Veni, przeczytaci, vici. Już nie strzela.

A mój serwis rowerowy chyba zmienię na nowy...

Dzięki, eciu! ;)

• 3 tygodnie później...

Ja się podłamałem. Półtora miesiąca temu założyłem connexa 808.

podepnę się pod temat... właśnie odebrałem przesyłkę z m.in.

wippermannem connex 808 plus zapinka.

[...]

http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53014204-...001__PZTA_.html

Dziś wykonałem pomiar metodą suwmiarkową: http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/txt/faq/#I.11

Wyszło ~ 132,45 mm czyli ten łańcuch powinienem wymienić za najwyżej

2 tygodnie. Czyli wyszło by że jeśli nie chcę zajeżdżać kasety (w przeciwnym

wypadku oczywiście napęd wytrzyma jeszcze przynajmniej dwa miesiące,

tyle że kaseta będzie do wymiany no i blat trochę dostanie) i łańcucha

razem to taki connex starcza mi na góra dwa miesiące. Zakładając że zimą

jeździ się mniej... to i tak będzie jakieś 300 złociszy rocznie tylko na łańcuchy.

W stosunku do PC 48 na którym jeździłem wcześniej nie widzę oszczędności.

Z "kultury pracy" tego connexa 808 jestem zadowolony. Fajny łańcuch.

Ale liczyłem na to że będzie trwalszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...