Skocz do zawartości

[Kierownica] Co wybrać?

Roasd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Postanowiłem podrasować trochę swój rower. Czas na kierownicę. Na tę chwilę posiadam zwykłą 620mm szerokości kierownicę scott x-rod. Teraz myślę nad czymś szerszym <760mm. Kwota jaką mogę wydać to 150zł z wliczoną wysyłką. Trochę niski budżet ale co tam. Myślę, że zagięta kierownica będzie dobrym rozwiązaniem-będę się mniej garbił :P  Macie jakieś porady na wybór kierownicy?

Na tę chwilę znalazłem 2 kierownice:

http://allegro.pl/kierownica-cloud-perform-790mm-31-8-czerwona-i5437528894.html

A ta kierownica chodziła kiedyś nawet po 60zł :/  :

http://allegro.pl/kierownica-bop-760mm-31-8-red-pro-shop-pl-wroclaw-i4934653149.html

Trochę dużo te 150zł jak na mój rower więc naprawdę nie będę kupować tego funna :/  Poza tym kiepsko u mnie z kasą. Właściwie to powinienem kupić coś do 120zł :P  Prosiłbym o coś tańszego

Choć w sumie znalazłem tańszego funna http://allegro.pl/funn-fatboy-785mm-wznios-30mm-kolor-wys-free-i5434781836.html   ale co w tej kierownicy jest takiego wyjątkowego? Kierownicy raczej nie będę ucinać tak czy siak.

Nie miałem znów internetu :/  Mój rower to typowy XC'ek ale mimo wszystko mam zamiar jeździć nim po hopach :P Wiadomo; im szersza kierownica to bardziej stabilna sterowność szczególnie w powietrzu ale za to ruchy są powolniejsze od krótszych.   

A to mój model (mam inną korbę, siodło itp ale rzeczy jak rama i amortyzator te same - fabryczne). 

qvc6KlR.jpg

Ee tam, daje rade. Widziałem ludzi próbujących skakać na jakiś pseudo mtb z marketu-sr suntor 80mm i te sprawy :P ale to to już lekka przesada. Już nie wiem czy inwestować w tą kierownicę; ludzie piszą na forach, że nie wyobrażają sobie powrotu do krótszych kierownic, że ogółem lepiej im się jeździ

A to Ty nie masz tam XCR? Nie wiem czy obejrzałem dobry rower na stronie producenta :)

Miałem 640mm, jeździło się fajnie bo rower był bardzo stabliny, jednak brakowało mi właśnie szybkości reakcji. Teraz mam 580mm, rower zrobił się zwinny ale na szybkich zjazdach potrafi trochę myszkować.

Gdyby nie to że jeżdze w takich miejscach gdzie ścieżka ma 20cm a dookoła drzewa i krzaki to być może kupiłbym coś około 700mm

Chyba dam sobie spokój z kupnem kierownicy.. Po zastanowieniu trudno byłoby mi w lesie czasem przejeżdżać pomiędzy drzewami a w mieście trudno czasem pomiędzy autami :/   Chyba zostanę przy tej co mam ale czerwona kierownica poprawiła by mi design. Chyba, że kupię giętą coś z 650 mm - trochę szersza i minimalnie wyższa. Opłaca się kupować do tak "małej" różnicy?? Przy okazji bym kupił chwyty, bo te co teraz mam mimo dobrych rękawiczek kellys z podkładkami żelowymi dają po sobie lekkie odczucie bolących palców - jakie brać za ok .5 dych?

Z różnicą 30mm zrób tak, wsiądź na rower, złap kierownicę tak aby dłonie wystawały po 15mm z każdej strony, myślę że różnica żadna. Gięcie tutaj może troche zmienić. Ja bym zostawił, chyba że masz jakiegoś fabrycznego ciężkiego klocka, ja kupiłem Accent Fat&Flat 580mm za 63zł, bardzo fajna i lekka.

Ja mam chwyty Boplight piankowe skręcane. Kosztowały 50zł, zdaje się że Kellys Lock On to właściwie to samo.

Powiedzieć o nich mogę to że przymierzałem się już kilka razy do ich wymiany, obszczypały się na końcówkach, trochę wytarły, śruby się obrobiły. Jednak są tak dobre i wygodne że za każdym razem stwierdzam że jeszczę trochę na nich pojeżdze ( a musisz wiedzieć że jestem z tych co wymieniają np śruby galwanizowane na "czarne" żeby ładnie wyglądało)

Kupiłem chwyty Boplight race 130mm :P  I powiem; całkiem wygodne. Nie byłem przekonany do pianki ale jestem pozytywnie zaskoczony. Do tego ważą tyle co karta papieru :D   Wydałem na nie 30zł.   Teraz muszę jeszcze wymienić klamkę hamulca :/  Ale do tego założę nowy temat. Dzięki za odpowiedzi :) 

yp8T6fX.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...