domek2222 Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Witam zakupiłem rower pierwszy z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi BR-M446. Zaczeło sie od zapowietrzonych hamulców które udało mi sie zrobic w garazu i zaczeło sie piszczenie hamulców. Oddałem rower do serwisu i okazało sie ze klocki zostały zatłuszczone wiec serwis wymienił na nowe klocki ale hamulce wciąż piszczą. Okazało sie ze zamiast śrubek przy tarczy są wbite na siłe kołeczki 4/6 i tarcza trzymała sie na dwuch srubkach. Zalecono mi wymiane koła lub plecenie od nowa z nową piastą. Dziś kupiłem nową obręcz z piastą , zamocowałem tarcze na 6 śrub, ustawiłem hamulce że nic nie obciera, koła kręcą sie bez oporu i PROBLEM hamulce piszczą dlaczego? Klocki czyste czyszczone zmywaczem do hamulców, przetarte papierem sciernym, tarcze wyczyszczone zmywaczem i piszczą ciągle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Niektóre klocki tak mają , masz tam klocki metaliczne , semi metal czy żywicę? Choć na żywicy nie powinny piszczeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 tył mam żywiczne przód pół metaliczne. wczesniej gdy tarcze były na tych "kołeczkach" dwóch śrubach hamulce piszczały tylko w momencie kiedy moja predkosc była 5km i mniejsza a teraz po zmianie obreczy piast i skreceniu wszystkiego na 6 srub piszą niezależnie od predkosci. Piszczy przód jak i tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Zmieniałeś obie piasty czy tylko jedną? Ogólnie dziwne żeby piszczały żywiczne. Sam mam semi metal i piszczy mi jak jest mokro na sucho trochę też ale bardzo cicho i tarcza ani piasta nie ma nic do tego bo sam też zmieniłem tarczę a pisk jest dalej. Możliwe że masz po prostu takie klocki że muszą ryczeć. Tarcze odtłuściłeś jak klocki zmieniałeś? Może klocki zjechane pod kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 obie piasty nowe bo w obu obreczach były te kołeczki i zmuszony byłem wymienic obie :/ tarcze odłusciłem po zmianie klocków, klocki przetarte papierem, klocki mają miesiąc dwa. Moze to wina krzywej tarczy jeśli rzeczywiście jest krzywa ale po ustawieniu hamulców koło toczy sie bez żadnego otarcia Tarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Tarcza dobrze założona kierunkiem obrotu? Po za tym promax nie jest jakąś super firmą a w dodatku wydaje mi się że z nich schodzi powierzchnia albo to korozja. Aby sprawdzić czy jest krzywa spójrz w szczelinę między klockami jak chodzi ta tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Delikatna korozja była na tylnej tarczy jak na zdj ale bo dluzszym potraktowaniu tarczy papierkiem i zmywaczem zeszło. A to zaznaczone na czerwono to pozostałosci tarcza z przodu jest czysta bez korozji piszczy tak samo. Tarcza delikatnie moze byc zgięta ale nie obciera o klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 No to prawdopodobnie takie klocki są i nic z tym nie zrobisz. Co do tyłu gdzieś czytałem że wycie żywicznych może być spowodowane źle ustawionym zaciskiem względem tarczy. Zgięcie delikatne jest zawsze w każdej tarczy nawet nowej ale jak nie ociera to jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 problem znika tylko na 2 min gdy poleje się wodą klocki i tarcze i poki mocno są mokre to nie wyje. Czyli najlepszym rozwiązaniem pewnie wymiana tarcz lub tarcz + znowu klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Olej to i tyle (nie olejem tylko po prostu nie przejmuj się tym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 własnie chciałem sie pozbyc tego problemu strasznie mnie to wkurza jak sie jedzie i piszczy przy hamowaniu jak pisalem wczesniej kiedy koła miały te kołeczki to piszczało przy koncowym dohamowaniu a teraz piszczy przy kazdym nacisnieciu hamulca i hamowanie jest słabsze. Zauwazyłem tez ze cały zacisk zamocowany jest na srube 2x i podkładka do kazdej moze bez podkładki bedzie inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 jakieś pomysły jeszcze ktoś coś? moze klocki nie dotarte i piszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Raczej niedotarte klocki nie hamuja niż piszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Jeśli tarcza jest choć trochę użyta a klocki żywiczne to docieranie praktycznie nie jest potrzebne i hamowanie z siła maksymalna jest od samego początku. Niestety części z pudełka fabrycznego niejednokrotnie nie sa idealnie czyste i warto je wypucowac przed pierwszym użyciem, unika sie dziwnych efektów na starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 klocki maja niecałe 3miesiące tył zywiczne przód pół metaliczne tylko stare tarcze zostały Promax moze lekko krzywe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Wymień klocki na inny typ w sensie materiału i sprawdź. Tarcza też może śpiewac jak jest nierówna ale śpiewać będzie nie przy hamowaniu a przy jeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 własnie jestem po wymianie tarcz i piszczy bez zmian tak samo na klockach zywicznych jak i półmetalicznych zero pomysłów jak sie pozbyc tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Może smar miedziany na plecy klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 a nie zapaskudzi mi to pozniej tarczy i klockow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 a nie zapaskudzi mi to pozniej tarczy i klockow ? To chyba zależy ile tego dasz. W każdym razie nie powinien piszczeć żywiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Daje się go nie tyle co masła fistaszkowego na kanapkę Warstwa ma być cienka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Zauwazylem ze jeden tloczej jest lekko wysuniety niz drugi ale to raczej nie jest powodem piszczenia bo z przodu jest rowno w serwisie odradzaja smar miedziany mozna zabrudzic klocki i kaplica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 To niech porozmawiają z serwisami samochodowymi, one nie pracują w kaplicach Widzę że serwis jest bardzo oświecony. Choć mnie to włąściwie nie dziwi, niektóre nie chcą robić nic przy hydraulikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domek2222 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 klocki nowe tarcze nowe jedynie zostaje smar miedziany na łączenie tłoczka z klockiem i pewnie laczenie hebla z ramą, jeszcze zrobie dodatkowe 50km moze potrzebuja dotarcia wiekszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.