Skocz do zawartości

[ROWER] Cayon czy Canyon?

arku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chcę kupić rower do jazdy rekreacyjnej, najczęściej będzie służył do jazdy po leśnych/ polnych ścieżkach, ale oczywiście również asfalt. Wybór padł na MTB 29 cali, ale szukam roweru o wygodnej, "turystycznej" geometrii a nie sportowej. Moje "parametry' to 180 cm i ok. 108 kg. Zakładam że ten drugi parametr ulegnie obniżeniu :-) Budżet który zakładam to 3000-3500 pln.

Przeczytałem sporo wątków na forum i wyciągnąłem wniosek że z uwagi na wagę priorytetem powinien być powietrzny amor. Pytanie czy przy jeździe rekreacyjnej rzeczywiście jest to bardzo istotne czy lepsza sprężyna (np. Santour XCR) wystarczy ?

Co do konkretnych modeli miałem okazję obejrzeć i przymierzyć polecany przez parę osób na tym forum rower Northec Cayon w wersji DR i geometria tego roweru mi odpowiada. Cena w tej konfiguracji z dopłatą do amora powietrznego Santour Raidon to 3099, wydaje mi się że to rozsądna propozycja.

http://www.artex-rowery.pl/northtec-cayon-29-dr-2015-p-831.html

Drugą alternatywą którą rozpatruję jest polecany przez większość osób na tym forum GRAND CANYON AL 5.9

https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3642

I tu pytanie czy warto dopłacić ok. 500 pln do tego roweru i czekać ok. 2 miesiące czy brać northeca? O ile potrafię sam porównac osprzęt typu przerzutki to zupełnie nie znam się na kołach i całej reszcie :-)

Ewentualnie może do rekreacyjnej jazdy może wystarczający byłby tańszy CANYON YELLOWSTONE 4.9 ?

https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3601

Za wyborem Northeca przemawia dostępność, na CANYONA trzeba czekać do sierpnia ale atutem jest chyba jakość i doświadczenie producenta?

Proszę o opinie czy konfiguracja CANYONA uzasadnia wyższą  cenę i 2 miesięczne oczekiwanie na rower?

Napisano

Nie wiem ile waży Cayon z Raidonem, ale wg linków, które podałeś różnica w masie jest spora (13,4 vs 12,1). To na pewno będzie czuć. Jeśli chodzi o wygodę, myślę, że na Canyonie w rozmiarze M będzie Ci wygodnie (sprawdź w konfiguratorze Canyona, czy przekrokiem łapiesz się w rozmiar M). Jestem podobnego wzrostu. Mam Grand Canyon AL SLX 7.9 i po przesiadce z poprzedniego roweru byłem zaskoczony wygodą Canyona, pomimo tego, że zachowuje cechy dobrego "sportowca". Grand Canyon jest odrobinę mniej sportowy, więc myślę, że pozycja będzie jeszcze wygodniejsza.

Napisano

Sprawdziłem wagi obu amorów i wychodzi że zastosowanie raidona obniży wagę roweru o ok.150 g. a więc nadal pozostanie ok. 1 kg różnicy. Pytanie o jakość kół w obu rowerach- czy są porównywalne czy któreś są wyraźnie lepsze?

Zastanawiam się czy w ogóle przy użyciu rekreacyjnym te różnice są istotne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.