homzal Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Witam forumowicze. Czy jest jeszcze w ogóle możliwe kupić na terenie naszego pięknego kraju ramę górską wykonaną ze stali chromowo molibdenowej? Przeszukałem chyba cały internet i nic. Najwyżej możliwość ściągania ram z UK. Może jest jakaś manufaktura która by zrobiła coś takiego na zamówienie? Oczywiście szukam nowej ramy. Szukam ramy pod koła 26.
adriansocho Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Pomijając dość drogie ramy Surly (jest sklep w Warszawie, Wawalove czy jakoś tak) przychodzi mi do głowy tylko On-One i pewnie to miałeś na myśli pisząc o UK. Ja z ichniego sklepu kupowałem kilka rzeczy (opony i widelec do fatbike'a) i raczej nie ma z tym problemu. Widziałem też rower na sztywnej ramie Cr-Mo na żywo i wygląda dobrze. Zresztą często On-One ma wyprzedaż jakichś modeli sztywnych ram, również 26". Jeśli ktoś by to w Polsce robił na zamówienie (znani konstruktorzy ram szosowych np. Rychtarski czy Orłowski pewnie by się podjęli), to by pewnie taka rama kosztowała sporo więcej niż ściągana z UK.
homzal Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Napisano 13 Czerwca 2015 Zapomniałem dodać że potrzebuję ramy z piwotami prostota konstrukcji przede wszystkim. Oglądałem te on one i raczej nie mają a cena zbliżona do chińskich tytanów z aliexpress Ktoś kiedyś zaryzykował taki wynalazek?
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 13 Czerwca 2015 Napisano 13 Czerwca 2015 Zajrzyj na rowerowy.com i planetx
Mod Team adamos Napisano 13 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2015 Oglądałem te on one i raczej nie mają a cena zbliżona do chińskich tytanów z aliexpress Ktoś kiedyś zaryzykował taki wynalazek? LOL!Jedne z najpopularniejszych budżetowych stalówek na świecie, a Ty się pytasz czy ktoś zaryzykował taki wynalazek?Dobre.
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2015 Zapomniałem dodać że potrzebuję ramy z piwotami To szukaj na http://www.retrobike.co.uk/ Co chwila ktoś tam stare wynalazki pod piwoty sprzedaje. No i 26", czyli podwójne retro Szacunek... I.
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 13 Czerwca 2015 Napisano 13 Czerwca 2015 Zapomniałem dodać że potrzebuję ramy z piwotami prostota konstrukcji przede wszystkim. Oglądałem te on one i raczej nie mają a cena zbliżona do chińskich tytanów z aliexpress Ktoś kiedyś zaryzykował taki wynalazek?Te stalowe ramy są więcej warte niż ta np carbonowa chinszczyzna.A po co ten historyczny przeżytek jak pivoty w mtb? Może jeszcze wolnobieg do tego. Możesz wziąć inne stalowki np ns surge ale to zależy co będziesz w mtb czynił. Pzdr
homzal Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Napisano 14 Czerwca 2015 Forumowiczu adamos chodziło mi o wynalazek jakim są chińskie tytanowe ramy, a nie znana szerzej środowisku marka on one Ps. HydraulicznyCyborg roweru używam bardzo uniwersalnie. Teren raczej płaski. Kazimierz, Kampinos i czasem jakiś dalszy wypad z Wawy. Plus dalekie rajdy jak planowany na przyszły rok Polska-Rzym. Dlatego rower składam jak najprostszy + jak najbardziej pancerny Łatwiej na takiej trasie serwisować v-brakei niż droższe i bardziej skomplikowanej hydrauliczne tarcze. A pomysł na zmianę ramy po tym jak połamałem ramę kross level a6(pierwszy model) Aktualnie mam dość pewną amoebe hussar ale na stali czuł bym się pewniej przy takich eskapadach z sakwami
Rulez Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Na zamówienie jakaś manufaktura by zrobiła, musisz zgłębić temat (najlepiej czytać od końca ) : http://www.forumrowerowe.org/topic/103354-rower-romet-29er-czyli-pretekst-do-dyskusji-o-stali/page-186 Lub zapytać kolegę : http://www.forumrowerowe.org/user/149643-anarchy/
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Forumowiczu adamos chodziło mi o wynalazek jakim są chińskie tytanowe ramy, a nie znana szerzej środowisku marka on one Ps. HydraulicznyCyborg roweru używam bardzo uniwersalnie. Teren raczej płaski. Kazimierz, Kampinos i czasem jakiś dalszy wypad z Wawy. Plus dalekie rajdy jak planowany na przyszły rok Polska-Rzym. Dlatego rower składam jak najprostszy + jak najbardziej pancerny Łatwiej na takiej trasie serwisować v-brakei niż droższe i bardziej skomplikowanej hydrauliczne tarcze. A pomysł na zmianę ramy po tym jak połamałem ramę kross level a6(pierwszy model) Aktualnie mam dość pewną amoebe hussar ale na stali czuł bym się pewniej przy takich eskapadach z sakwami Bierz mechaniczne tarcze bb5 lub bb7 avida same zaciski a klamki mogą być avida lub klamkomanetkami. V brake są słabe. jak byś jechał do Wiecznego Miasta i scentrowal koło to v brake są bezużyteczne.
doms Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Ja na twoim miejscu poszukałbym ramy używanej. Przykład: http://allegro.pl/rower-giant-rama-20-stx-alivio-dhl-gratis-i5451070409.html
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2015 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.