Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,mam mały problem z regulacją tylnej Alivio 9 rzędowej pod (chwilowy) napęd 3x8 , manetki zamontowane 3x9 problem w tym ,że przerzutka nie działa tak jak powinna tzn. wrzucając z 4 na 5 trzeba wcisnąć aż 2-3 razy o ile zaskoczy i nie trzeba cofnąć o jeden bieg bo łańcuch trzepoczę.Wyczytałem na różnych forach i jedni mówią ,że 3x9 manetki nie będą pasować pod 3x8 bo jest w ogóle inny skok manetki a kaseta 9 rzędowa jest ściśnięta,zaś na innym forum wyczytałem,że da się to jakoś wyregulować puszczając linke w tzw.  kształt litery L-"Zakładasz linkę nie na dole w rowek tylko puszczasz górą i zaginasz w dół żeby lepiej się trzymała, skracasz w ten sposób dźwignię i zwiększasz skok" -  chodzi o rowek przy samej przerzutce pod śrubką która dociska linkę. Prosiłbym o radę na ten temat.Dodam ,że linki jak i cała reszta jest czysta,linki nowe.

Manetki: SLM-390 3x9

Przerzutka : Shimano ALIVIO RDM-340

Tu też coś ciekawego.Było coś tam poruszane na tym forum.To właśnie chyba ten sposób

http://www.sheldonbrown.com/dura-ace.html#alternate

Napisano

I jeszcze jedno pytanko, aktualnie mam korbę SUNTOUR'a  42x34x24 i kasetę 8rz. (11-34) czy przy wymianie kasety i łańcucha pod 9 rz. bezproblemowo będzie współgrać wszystko z korbą ?

Napisano

Okej,wielkie dzięki za pomoc.A pro po przerzutki to jest jakaś  8 speed shimano ... ale jakoś to się wyreguluję.Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc .Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...