Martinenzo Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Po zakupie nowej obręczy zauważyłem że jest szczelina na wylot na łączeniu - zaznaczyłem na czerwono w załączniku zaznaczone na niebiesko jest ok Obręcz to stars circle Swift arriv 26 cali Wiem ze to najtańsza obręcz, ale takie wychodzą z produkcji? Można na takiej jeździć czy jest uszkodzona
Ychu Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 U mnie w ramblerze też tak jest (obręcz euroline) krawędź jest wyczuwalna pod palcem i ogólnie pasek zużycia też nie jest idealnie równo na łączeniu ale raczej nie trzeba się tym przejmować.
mklos1 Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Wątpię. Podejrzewam, że obręcz podda się po jakimś czasie. Tylko pytanie. Czy to jest szczelina (brak połączenia) czy łączenie jest nierówne i tylko tak wygląda. Ze zdjęcia trudno to jednoznacznie ocenić.
Ychu Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Podejrzewam, że obręcz podda się po jakimś czasie. Kiedyś musi ale czy ona nie jest od środka też zespawana?
mklos1 Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 W swoim Trans Alpie miałem obręcze nierówno zgrzane - ale zgrzane. Przednie koło jeździ do dzisiaj.
Martinenzo Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Napisano 10 Czerwca 2015 na tym czerwonym odcinku prześwituje na wylot 0,2 - 0,3 mm jest przerwy
Ychu Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Przednie koło jeździ do dzisiaj. A z tyłem co się stało?
mklos1 Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 @@Martinenzo, W takim razie obręcz do reklamacji/na śmietnik. @@Ychu, Obręcz trzasła pod jedną ze szprych.
Ychu Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 mklos1UUU czyli może mnie czekać to samo ta? Choć mam gwarancję na te 2 lata ale pewnie stwierdzą "Pęknięcie powstało z powodu nie odpowiedniego użytkowania". Jeśli ma trzasnąć to wolał bym żeby nie było to daleko od domu
mklos1 Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Moja przynajmniej była połączona po całości, a tutaj łączenia brak, więc długiego życia jej nie wróżę (przy założeniu, że da się w tym miejscu odpowiednio naciągnąć szprychy/wycentrować).
Ychu Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Moja przynajmniej była połączona po całości, a tutaj łączenia brak U mnie nie jest to zbyt widoczne czy jest czy nie bo jest tam naklejka ... ale wygląda jak by było złączone co prawda nie są one też zapewne jakiejś super jakości ale może się nie rozpadnie tak szybko chociaż w przypadku rozpadnięcia i tak kupiłbym nowe całe koło porządne no ale niech to jeszcze pojeździ bo nie stać mnie teraz na dodatkowe wydatki a już na pewno nie takie. Po za tym wymiana kół to daleka przyszłość bo najpierw przedni hamulec potem chwyty , amor i dopiero koła.
piotr237pl Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Witaj, mam takie obrecze 28 cali. Rok juz jezdze od kiedy tez zauwazylem szczeline. Dziala, nie powieksza sie. Ponoc w srodku ma druty ktore lacza ja i czasem tak bywa. Ja nie reklamowalem bo mi sie nie chcialo po sezonie uzywania i ograniczalem sie do obserwacji obreczy
Martinenzo Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Napisano 10 Czerwca 2015 Narysowałem obrazek żeby lepiej to opisać Cześć niebieska jest dobrze spasowana bez szczelin element zielony szczelinka prawie niewidoczna część czerwona przerwa około 0.30 mm Są to obręcze stożkowe jak to niektórzy mówią wzmacniane I teraz może być tak jak mówi piotr237pl ze ten element (niebieski na rysunki) jest od środka łączony i na tyle mocny ze utrzyma całą obręcz
piotr237pl Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Mam wlasnie tak. Opisalem moje obserwacje zachowania kola po kilku miesiacach od zauwazenia szczeliny. Jezdze za miasto po lasach itp, niezbyt agresywnie, waze ok 75 kg i mi nic sie nie stalo. Oczywiscie nie twierdze, ze Twoje kolo wytrzyma wiec decyzja o ewentualnej reklamacji pozostaje w Twoich rekach.
Herman88 Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Obręcz jest łączona prętami jak pisze @piotr237pl. Takie szczeliny są mozliwe przy takiej technologii. zdarzało sie nawet takie cos w obręczach Mavic Crossride. Chyba bezdętki nie zamierzasz zakładać [emoji14] Ja bym się nie przejmował i jeździł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.