Skocz do zawartości

[Rower] odpowiedni rower Full na 192cm wzrostu , pomocy

chwalek1993

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jestem nowy na forum i mam kilka pytan odnosnie mojego przyszlego roweru. Mieszkam w kotlinie klodziej na dolnym Śląsku, teren dookola otoczony gorami. Szukam odpowiedniego bike'a na takie tereny. Aktualnie smigam na authorze starego typu (rama stalowa, szytwna , ma okolo 15lat) rozmiar 19.5 .amortyzator powietrzny rst. Dlugi mostek , kierownica krotka i nisko, daleko i wyciagnieta wysoko sztyca. Jesli chodzi o asfaltowe, szutrowe i dalekie wyciczki lub wjazdy pod gore bez ciezszego terenu jest bardzo fajny i jezdzi mi sie dobrze, Moze jest minimalnie za maly , ale jesli w gre wchodzi wycieczka w las lub po kamieniach , po ciezszych sciezkach to zaczyna sie robic ciezko i nie ma takiej frajdy z jazdy.

Stad moje pytania do was, jaki rower byscie polecali do 3000, uzywany, na poczatek zeby posmigac sobie wlasnie na takie wycieczki? Zaznaczam ze w gre wchodzi tylko full. jaki rozmiar ramy na moj wzrost i wage. Zeby bylo i wygodnie jezdzic ale tez manewrowac rowerem. Jesli macie tez jakies oferty lub rowery na sell to wrzucajcie bo jest tego maalo w internecie w tak niskim przedziale cenowym ze srednio jest z czego wybierac. Pozdrawiam i czekam na info

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Budżet x3 i za 9 k można nowke fulla zakupić.

Napisano

To raczej nie jsst odpowiedz ale dzieki za info.

Odpowiedź jest adekwatna do Twoich potrzeb. Takie są realia, jeśli to ma być coś  prawdziwego zdarzenia.

Napisano

Poza wyznaczonymi warunkami brzegowymi wypadałby full 29" i to byłby jeden z lepszych wyborów dla Ciebie.

Ale za 3000 możesz pomyśleć co najwyżej o używanym/składanym rowerze na kołach 26".

I tutaj jest miejsce na pracę domową dla Ciebie. Musisz sam określić, czy rower miałby profil raczej XC czy raczej AM/enduro. To znaczy, czy miałby 100-120 mm skoku, nie-za-szeroką kierownicę i ciężar poniżej 13 kg, czy raczej 140-160 mm skoku, kierownicę >700 mm, opony 2,5" i ważyć >15 kg. Jak już to określisz, to do roboty przeglądać znany portal aukcyjny/ogłoszenia na forach. Wydaje mi się, że dla Ciebie byłyby ramy o wielkości 19" wzwyż. Damper powietrzny przynajmniej z blokadą (najlepiej z platformą), widelec powietrzny, hamulce tarczowe, napęd 2x9/3x9/2x10 czy coś w tym stylu. Ponieważ to by się opierało na założeniu, że kupisz używaną ramę z damperem za najwyżej 1200 pln, to nie ma co polecać konkretnych części tylko trzeba szukać co się pojawi na rynku.

Co do tej pracy domowej - w tym zakresie raczej nie da się pomóc przez internet, może popytaj jakichś swoich kolegów, czy ktoś by Ci użyczył swój rower na pół dnia wycieczki i zobacz, czy Ci pasuje.

Napisano

Dzieki bardzo , chodzi mi tez o to, ze mam kumpla co uwielbia DH , skoki zjazdy i niekoniecznie wyprawy rowerowe rekreacyjne i mianowicie doradza mi kupno max 17 cali ramy i wydluzenie sztycy bo podobo to tak samo jak wiekszy rozmiar tylko zeatwiej bedzie mi sie manewrowac podczas zjazdów. Jakos nie jestem do tego przekonany i dlatego ten dylemat. Mowi ze jak kupie 18 lub wiecej to juz bedzie mi sie zle jezdzic. Akurat nigdy nie składałem sam dla siebie roweru i jezdzilem tym co mam wiec ciezko mi teraz wybrac.

Jesli chodzi o rowerek to raczej cos z wiekszym skoiem. Zdaje sobie sprawe ze szczyt marzeń to nie będzie zle pobawic die mozna. Chociaz chetnie sprobowalbym na kolach 29 jak sie jezdzi:)patrzylem na rowery typu Kona coilair, dawg bo cenowo fajny sprzet mozna dorwac. Co wy na to?

Napisano

Dzieki bardzo , chodzi mi tez o to, ze mam kumpla co uwielbia DH , skoki zjazdy i niekoniecznie wyprawy rowerowe rekreacyjne i mianowicie doradza mi kupno max 17 cali ramy i wydluzenie sztycy bo podobo to tak samo jak wiekszy rozmiar tylko zeatwiej bedzie mi sie manewrowac podczas zjazdów. Jakos nie jestem do tego przekonany i dlatego ten dylemat. Mowi ze jak kupie 18 lub wiecej to juz bedzie mi sie zle jezdzic. Akurat nigdy nie składałem sam dla siebie roweru i jezdzilem tym co mam wiec ciezko mi teraz wybrac.

Jesli chodzi o rowerek to raczej cos z wiekszym skoiem. Zdaje sobie sprawe ze szczyt marzeń to nie będzie zle pobawic die mozna. Chociaz chetnie sprobowalbym na kolach 29 jak sie jezdzi:)patrzylem na rowery typu Kona coilair, dawg bo cenowo fajny sprzet mozna dorwac. Co wy na to?

Poczytaj ty sobie może artykuły o doborze rozmiaru, bo ten twój tema zaczyna wyglądać na trollski .

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Co to za pitolenia prawie 2 m i 17? Ten.dh to pewnie jest jakiś w leśnym parku dla dirtowek.

• Mod Team
Napisano

Mowi ze jak kupie 18 lub wiecej to juz bedzie mi sie zle jezdzic.

Zdecydowanie zmień kolegę :P

Taki Steve Peat, 191cm wzrostu jeździ V10 w rozmiarze XL, który może wprawdzie ma tylko 18.5 cala wysokości, ale za to aż 25.7 cala długości górnej rury. A to jest machina do jazdy TYLKO w dół :)

Szacunek...

I.

Napisano

Ale możesz sobie policzyć z użyciem miarki czy linijki, jaka ma być wysokość ramy, żebyś mógł pedałować z optymalnym wyprostem nóg przy pełnym wyciągnięciu sztycy. Tylko tak zapobiegawczo uwzględnij, że większość sztyc regulowanych ma długość raczej 350 mm niż 400.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Masz racje ze smierdzi, bo to od ciebie ;)

Kóltura pełnom gembom....

Te 1993 to rok urodzin? 22 latka....

Napisano

Bo po to jest forum zeby sie pytac jak mam jakies pytanko a jezeli temat podobny juz byl to albo go nie znalazlem albo nie znalazlem w nim odpowiedzi i zamiast pisac o jakis trollach mozesz odpowiedziec na pytanie albo sie nie udzielac, bo nie wiem po co nabijasz sztucznie posty. A co do 93 to jest moj rocznik i co z tego

Napisano

pomyślałbym, że rocznik co najwyżej 2000, ale wróćmy do tematu:

za 3 tyś kupisz dobrego, nowego 29era ale HT.

Rozmiar...pozioma rura pewnie 630-640, podsiodłowa co najmniej 49-50, czyli 21-22 cale ramy szukaj w zależności od geometrii.

Napisano

Człowiek który pisze najpierw :

rozmiar 19.5 .amortyzator powietrzny rst. Dlugi mostek , kierownica krotka i nisko, daleko i wyciagnieta wysoko sztyca. Jesli chodzi o asfaltowe, szutrowe i dalekie wyciczki lub wjazdy pod gore bez ciezszego terenu jest bardzo fajny i jezdzi mi sie dobrze, Moze jest minimalnie za maly ,

A następnie :

Dzieki bardzo , chodzi mi tez o to, ze mam kumpla co uwielbia DH , skoki zjazdy i niekoniecznie wyprawy rowerowe rekreacyjne i mianowicie doradza mi kupno max 17 cali ramy i wydluzenie sztycy bo podobo to tak samo jak wiekszy rozmiar tylko zeatwiej bedzie mi sie manewrowac podczas zjazdów. Jakos nie jestem do tego przekonany i dlatego ten dylemat. Mowi ze jak kupie 18 lub wiecej to juz bedzie mi sie zle jezdzic

Jest albo niepełnosprytny, albo trollem .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...