Skocz do zawartości

[RS XC32] "zawiesza się"

karol24041998

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z moim Rock Shox xc 32 29". Kiedy jadę normalnie po drodze lub po nierównościach jest okej. Kiedy np. podjerzdżam pod krawężnik albo podskoczę to amor jakby się blokował i jest jakby się chciał złamać w pół( zaznaczyłem kolorem zielonym. Mozna powiedzieć, że jeśli działa na niego siła o kierynku F2 to jest, ale jak F1 to się jakby blokował. Wymieniłem olej, w serwisie powiedzieli, że to jakby "rebound" był włączony( fakt, amor dodatkowo pracuję jakby miał to włączone), przed każdą jazdą smaruję brunoxem i nic.

Czy takie zawieszenia mogą być spowodowane wadliwym tłumikiem?   Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź PS: długość mostka:70mm.

post-174279-0-23614500-1433955840_thumb.jpg

To jest ten olejowy? Ja go miałem w wersji na goleniach 28... i to jest porażka jak on pracuje mówiąc w skrócie, nic z nim nie zrobisz, a przed jazdą najlepiej go ręcznie wcisnąć do połowy zęby zaczął w ogolę pracować przy małych nierównościach.

Brunox dużo w nim pomaga, on bez brunoxa prawie że w ogóle nie chce pracować, ale po brunoxie jego praca i tak jest że tak powiem słaba, chodzi po prostu płynniej i tyle.

On tak ma, że albo nim buja, albo w ogóle nie chce pracować.

Z tymi siłami to pojechałeś ale wiadomo o co biega :thumbsup:  ale jest chyba tak jak napisał kolega phoe on ma taką charakterystykę pracy.Nie jest to jakiś górnolotny widelec i nie ma się co cudów po nim spodziewać.Wlej może rzadszy olej do tłumika a jeśli nie miał dawno serwisu to po prostu go rozbierz i przesmaruj to na pewno coś mu pomoże.No i brunem go czyść po każdej jeździe to magiczny preparat.Może te zacięcia spowodowane są tarciem na tulejach , albo uszczelkach kurzowych.

Naprawią mi Rebe to ci powiem o różnicy między XC28 olejowym, a Reba. Za mało na nim przejechałem żeby coś sensownego powiedzieć, ale na 1-szy rzut oka to skok ma bardzo płynny i pracę ogólnie, mega różnica jak o to chodzi w porównaniu do XC28. Największa różnica to własnie taka, że Reba pracuje cały czas, a XC28 ma kaprys że czasami jakby był zablokowany się zachowuje.

Edytowane przez phoe

Nie ,powietrze dużo lepsze przynajmniej moim zdaniem zawsze będzie miało przewagę chociaż ze względu na to że nie występuje żadne tarcie na sprężynie a tylko na o-ringach i można bardziej precyzyjnie dostosować amorek do wagi rowerzysty.Może masz sag za mały ustawiony , większy spowoduje że praca będzie płynniejsza jak sam mówisz że w początkowej pracy się zacina.Wymiana tłumika nic raczej nie da jedynie to olej na bardziej rzadszy , albo wylej go całkowicie i wtedy sprawdź pracę , będzie wiadomo czy to jego wina.Zacięcia mogą powodować uszkodzone o-ringi oraz tulejki od tłumika i komory powietrznej , w moim przypadku tak było.Nie wiem co poprzedni właściciel z nimi robił ale były porysowane i porobiły się na nich małe progi , po wyszlifowaniu papierem wodnym wszystko wróciło do normy.

Naprawią mi Rebe to ci powiem o różnicy między XC28 olejowym, a Reba. Za mało na nim przejechałem żeby coś sensownego powiedzieć, ale na 1-szy rzut oka to skok ma bardzo płynny i pracę ogólnie, mega różnica jak o to chodzi w porównaniu do XC28. Największa różnica to własnie taka, że Reba pracuje cały czas, a XC28 ma kaprys że czasami jakby był zablokowany się zachowuje.

To może zaserwuj temu XC28 dobry serwis. Z przyczyn różnych, zmieniłem R7 na Dart 2 ( poprzednik XC28 ) i po dobrym serwisie, zalaniu olejem o mniejszej gęstości, widelec działa tak, że zastanawiam się w ogóle nad powrotem do R7, który nigdy mnie nie zachwycił swoją pracą. Jedyny minus sprężynowca, to waga.

A źle ustawiona Reba i do tego zaniedbana, też potrafi strzelić focha ;)