anko Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Witam, mam pytanie o długość jazdy w tlenie, czy to nie będzie za długo? 4-5h tętno śr.<130 bpm prędkość około 28km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
corsarz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 No to żeś zadał pytanie... Proponuję, żebyś napisał o co ci konkretnie chodzi. Jak jeździsz, po co jeździsz i co chcesz osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anko Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Pytanie jak pytanie, wydaje mi się że całkiem normalne. Chodziło mi o długość wysiłku tlenowego na rowerze. Czy w takim zakresie jakim opisałem: HR<130 4-5h to jednak nie za dużo? Kilometrowo to będzie około 100-130 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapmen Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Przy takim tętnie możesz jeździc ile tyłek i ręce pozwolą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anko Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 hmm w sumie powodem mojego pytania jest fakt, że głównie biegam. A w bieganiu nie zaleca się dłuższych wybiegań niż 2,5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizuu Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 W podstawowej strefie można jeździć ile dusza zapragnie, pytanie tylko jaki to ma sens w kwestii czysto treningowej?. Wszystko zależy od tego co chcesz takim treningiem osiągnąć, okres budowania bazy już minął, jest pełnia sezonu a to dobry czas na wyższe strefy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anko Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 No właśnie chcę budować bazę ;-) No i urozmajcić swój trening biegowy. Nic dzięki zatem za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Książka "Trening z pulsometrem" Joe Freia na stronie 88 podaje tabelkę "Sugerowanych stref tętna podczas wyścigów ze stałą intensywnością wg czasu trwania zawodów". Czas trwania - strefa: - > 12 godzin - strefa 1 - 8-12 h - strefa 2 - próg tlenowy - 3-8 h - strefa 3 - 1-3 h - strefa 4 - 20 minut - 1 h - strefa 5a - 2-20 minut - strefa 5b < 2 minuty - strefa 5c To daje pogląd na sytuację. Reszta to już doświadczenia własne i dostosowywanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.