Skocz do zawartości

[piasty] Zmiana Novateca 812SB na 772 SB

ceze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

rozleciała mi się piasta Novatec D812SB. Próbowałem ją ratować, ale nigdzie nie mogę znaleźć osi, jako osobnego komponentu do tej piasty. Rozleciał się też bębenek.

W związku z tym czeka mnie wymiana piasty. 

Pytanie: czy stary Novatec 812SB ma taka samą wysokość kołnierza jak np. model D772SB, który polecał mi dystrybutor Novateca w Polsce. Koło do którego ma trafić sprzęt było zaplecione na nowej feldze i szprychach niecały miesiąc temu, więc wolałbym nie ruszać tych elementów.

Chyba że stwierdzacie, że D772SB to zawodny sprzęt i polecicie coś innego. Nowej 812stki wolałbym uniknąć ponieważ mam wątpliwości co do trwałości łożysk w bębenku (1.5 roku), osi (2.5 roku) i zapadek (2.5 roku). Sprzęt niby nie wieczny, ale pęknięta oś to już raczej ekstremalna awaria:-)

Moja waga to 100 kg, użytkuję ramę Accent Peak 29er z standardowym mocowaniem na szybkozamykacz.

Napisano

chyba mi nawet leży oś do 812sb, moge ją puścić za 30zł

może lepiej było by wstawić nową oś i dalej męczyć ta piaste.

Napisano

Kolega jednak ma ośkę do 712 a nie 812 więc temat dalej aktualny.

Może ktoś ma takową oś albo podzieli się informacjami, które pomogą rozwiązać problem z pierwszego posta....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...