Nurek Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Witam Niedawno zakupiłem swoją pierwszą szosę - używke treka na 9-biegowej Tiagrze/Sorze. Szosą jeździ się fajnie, ale nie bardzo pasują mi przełożenia - planuję zmienić korbe na kompaktową, w tej chwili mam 53/39. W związku z tym mam pytanie - jak jest z kompatybilnością 10 lub nawet 11-rzedowych korb z napedem 9-rzędowym? Wiem że w MTB to działa, ale będzie w szosie? W przyszłości planuję wymianę napędu na pełną 105, ale w tej chwili nie mam kasy na całą grupę i zastanawiam się czy mógłbym wymienić na razie samą korbę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryz Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 ja troche podobny temat lecz nie calkiem .kupilem dla mlodszego brata cube aim ok 2010 r.jak na najwiekszej zebatce przod 42t uklada sie lancuch to na najwieksza zebatke tylnej kasety 32tstrach wrzucic lancuch taki kat,czy to normalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nurek Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Normalne, takiego przełozenia nie powinieneś używać - uzyskasz podobne na innych tarczach bez krzyżowania łacucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Podpowiedż dla Nurka,dokładnie mam TREKA na podobnym osprzęcie.Przyszło mi do głowy aby przy wymianie korby zmienić suport na HT2 (poprzednio miałem suport na kwadrat).mnie ta zamiana udała się bardzo dobrze,korba Shimano 565 pozagrupowa dedykowana jako 10 rzędowa z kasetą9 rzędową.Wydaje mi się że najistotniejszą sprawą jest zachowanie odległości od osi ramy do środka korbowania.W moim przypadku miałem ułatwione zadanie bo w suporcie HT2 są podkładki którymi można regulować odległość korby .Jeżeli pozostaniesz przy suporcie na kwadrat ,różnice między korbą 9s a 10s są tak niewielkie że powinieneś to wyregulować.Może być problem ewentualnego tarcia łańcucha o prowadnik przedniej przerzutki przy dużych ''przekosach''. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasonj Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam Też mam starego Treka i ten sam dylemat, już się dowiedziałem, że korba 10 będzie działać z napędem 9 rzędowym - zdecyduję się więc chyba na nową Tiagrę na HT2, tylko chciałbym zamienić 53x39 na kompakt 50x34 i tu pojawia się jeszcze jedna wątpliwość a mianowicie czy tylna przerzutka Shimano 105 RD 5501 poradzi sobie z łańcuchem w tej konfiguracji? Zgodnie ze specyfikacją przerzutki, powinna ona obsługiwać kasety od 11 do 27 zębów, całkowita pojemność przerzutki to 29, a różnica zębów z przodu to 14. Jak założę korbę 50x34 i pozostanę przy kasecie 13-28 to przekraczam zarówno całkowitą pojemność - 31 jak i maksymalną różnicę z przodu, więc nie wiem czy da się tak zestawić napęd. Zmieniać chcę z dwóch powodów, po pierwsze korba jest na supporcie, który już złapał lekki luz, a po drugie brakuje mi odpowiednich przełożeń. Jestem po prostu za słaby na tą korbę, mieszkam na Pogórzu Wielickim, jeżdżę też po Pogórzu Bocheńskimi czasem po górach. W okolicy mam pełno krótkich ale bardzo sztywnych podjazdów i po prostu muszę strasznie przepychać pod górę. Z drugiej strony tarczę 53 zęby wykorzystuję też raczej rzadko, jak już wrzucam to muszę wybierać tryb gdzieś z połowy kasety bo na twardszych nie dam rady ciągnąć. Lubię jazdę na dość wysokiej kadencji, dlatego uważam, że kompakt byłby dla mnie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nurek Napisano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Ja kupiłem coś takiego: http://allegro.pl/korby-shimano-105-fc6650-50-34-175-i5433478843.html i działa w porządku. Kasetę również zmieniałem z 11-28 na 12-25. Przerzutkę tylną mam Sorę na krótki wózek, i dawała radę zarówno na starej korbie jak i na nowej. Jakiś czas jeździłem nawet 50/34 i 11/28, czyli 33 zęby pojemności, tyle na pewno nie ma, a pracowała w porządku - więc pewnie ustawić się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Zgodnie ze specyfikacją przerzutki, powinna ona obsługiwać kasety od 11 do 27 zębów, całkowita pojemność przerzutki to 29, a różnica zębów z przodu to 14. Jak założę korbę 50x34 i pozostanę przy kasecie 13-28 to przekraczam zarówno całkowitą pojemność - 31 jak i maksymalną różnicę z przodu, więc nie wiem czy da się tak zestawić napęd. Całkowita pojemność ma znaczenie w momencie kiedy krzyżujesz łańcuch na skrajnych zębatkach. Ja osobiście nigdy tego nie robię aby wydłużyć życie łańcucha, a poza tym nie lubię dźwięku łańcucha który pracuje przy dużym przekosie. Jeżeli również nie masz tendencji do jazdy na skrajnych zębatkach, to na pewno uda Ci się dobrać długość łańcucha tak aby wszystko działało, a w skrajnych położeniach łańcuch będzie za lekko napięty, lub wózek wychyli się trochę poza przewidziany zakres. 2 zęby to nie tragedia. Sprawdź jeszcze maksymalną pojemność przedniej przerzutki. Powinna mieć 16 zębów aby dobrze współpracować z kompaktem. Jeżeli będzie miała mniej to na małej zębatce z przodu i małych z tyłu łańcuch może ocierać o prowadnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasonj Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Ta korba 105 kusi, choć trochę przekracza mój budżet do tego trzeba kupić suport i robi się 500 zł. Pojemność przedniej przerzutki sprawdziłem i wynosi 15T więc znów trochę mało. Znalazłem na allegro taką hybrydę http://allegro.pl/korby-shimano-tiagra-50-36-i5534933571.html i przyznam, że się tak trochę nad nią zastanawiam, gdybym dał coś takiego to wszystkie pojemności zostały by zachowane. Co prawda pod górę trochę ciężej niż na klasycznym kompakcie, ale może by wystarczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nurek Napisano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Ta 105-tka jest z suportem, właśnie dlatego ją brałem bo cena prawie jak Tiagra/Sora + suport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasonj Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Dobra kupiłem tą 105, jak przyjdzie i poskładam wszystko do kupy to zobaczę czy wszystko będzie działać jak trzeba:) Najwyżej wymienię jeszcze przednią przerzutkę, tylna mam nadzieje, że podoła zadaniu. Widzę, że kolega Nurek ma ten sam model Treka co ja. Jak ci się na nim jeździ, ja przesiadłem się z Lapierra na mniejsze ramie i na razie trochę nie mogę się przyzwyczaić do innej geometrii, choć zmiana była celowa, właśnie po to żeby mieć większą ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.