KamilX10 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Witam, mam problem ponieważ na jednym z amortyzatorów jest tak jakby rdza, gdy wytrę te rdze to ona znika lecz gdy wcisnę amortyzatory znowu ona się pojawia ale tylko w jednym w drugim wszystko jest ok, i mam do was pytanie jak to naprawić i czy wszystko jest ok,a i jeszcze jedno czy w tym amortyzatorze nie trzeba uzupełniać jakiegoś oleju czy cos tam,czyścić itp Rower posiadam od 2009 roku byla w nim wymieniona tylko jedna linka od przedniej przezutki, rower przechowywany w garażu. Za pól godziny dodam zdjęcia problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Pewnie z lewej goleni leci Ci ta rdza, bo tam jest sprezyna. Woda + slabe uszczelki daly wlasnie taki efekt. Musialbys rozebrac go do golasa, wyczyscic, nasmarowac i zlozyc ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Jest to prawy amortyzator, za rozbieranie jeszcze się nie brałem bo jestem w tym zielony, czy ktos to robił ? Jest to trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Prawy jak patrzysz siedzac na rowerze czy stojac przed nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Siedząc na nim oto zdj : http://zapodaj.net/12d8cfbca8d12.jpg.html http://zapodaj.net/d2e1b8f956c7b.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Na tych zdjeciach widac tylko przytarta golen Zbyt blisko zrobiles to zdjecie, ale jesli mowisz ze wycierasz i jest czystko po czym ruszysz i dalej wychodzi mazidlo to nic nie zrobisz jak tylko nie rozbierzesz i nie wyczyscisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 A wytłumaczysz mi jak to zrobić ? nigdy jeszcze tego nie robiłem a nie chce nic zepsuć bo taki amor troche kosztuje i smarowac czym ? Jakiś specjalny olej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 I tak pro forma, nie ma czegoś takiego jak prawy i lewy amortyzator. W lewej goleni masz sprężynę a w prawej tłumik i dopiero razem jako całość tworzą one amortyzator. Jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Zeby sie nie produkowac, masz tutaj temat, tam jest wszystko opisane od A do Z: http://www.forumrowerowe.org/topic/114680-serwis-amortyzator-sr-suntour-xcr/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 A jakim smarem to smarować ? Może to być zwykly smar so ruchomych przelozen ? Mam taki i jest on bardzo gesty i nwm czy mojemu amorowi to nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Najlepsza byla by wazelina techniczna, ale taki smar tez mozesz uzyc, na pewno mu nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 A w których miejscach mam posmarować i jaka ilość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Wyslalem Ci link, tam jest wszystko opisane co gdzie ile i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Wszystko rozkrecilem nasmarowalem ale mam jeden problem nie mogę wykręcić górnej sroby w jednym z goleni, udalo mi się wyjąć z tego prawego sprężynę , nie sladu na niej rdzy ani wody wszystko jest w normie, ale nie mogę odkręcić tego drugiego, próbowałem juz na sile ale prawie juz zlamalem taki 1 trybek od tej śruby i dalej nie próbowałem, doradzicie co robic ? ( robiłem to z zalozona szmatka ). Gdy nasmarowalem z wierzchu ten golen tym smarem to rdza pojawia się na smarze, może będę tak smarowal poruszal,nim i wycieral aż rdza zniknie dobry pomysł? Czy próbować odkręcić ten drugi golen ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Powinienes miec taki kluczyk: http://allegro.pl/klucz-amortyzatora-regulatora-korka-suntour-k44-i5140309466.html Jesli go nie masz to musisz cos wykombinowac a zeby to wykrecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Klucz to jedno ale czemu po wykreceniu dolnych zrób nie mogę wyjąć goleni górnych ? Tak jakby cos je trzynalo, jakbym w ogóle tych śrubek nie wykrecil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 1:00 minuta, zrob tak u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Wszystko rozebralem i teraz juz widzę problem na goleni jest rdza... Powiedzcie mi co z nią zrobić czym posmarować czy amor do wyrzucenia za kilka lat. Oto zdj http://zapodaj.net/e079413bb61a2.jpg.html http://zapodaj.net/0eaa5c966d7e5.jpg.html Juz go zlozylem i posmarowalem dopiero później dowiedziałem sie ze posmarowalem go smarem ŁT 43 który prawdopodobnie zawiera lit, czy amor przez to nie zepsuje mi się ? Edytowane 10 Czerwca 2015 przez KamilX10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 W tym stanie juz nic mu nie zaszkodzi Jezdzic, i zbierac pomalutku na cos lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 A ile na nim pojeżdżę ? Bo wydatki mam,inne a amortyzator Malo nie kosztuje, z tego co sie orientuje to na taki co mam 250 trzeba szykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jezdzij dotad az stanie, pozniej bedziesz sie martwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Na amortyzator trzeba szykować sporo więcej, za 250zł to będzie tylko kolejna podobna atrapa/uginacz. Jak wyżej, jeździj, co jakiś czas rozbierz wyczyść i smaruj i tak aż całkiem się toto zapiecze. W międzyczasie możesz odkładać pieniądze na cos nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilX10 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Ja nie jeżdżę rowerem po górach itp. Ani nie skacze po prostu rower turystyczny od czasu,do czasu na jednym kole jeżdżę ale to czasami nic pożary wiec i amor mi nie potrzebny taki dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi