Skocz do zawartości

[ Koła ] Weinmann Discovery 26" jakie grubości opon do nich ?

jedrzejk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziekuje Ci i za linka i za informacje, wyliczenia sie zgadzaja dokladnie Twoje z tabela =)

Tylko tak mysle, czy nie lepiej do zwyklej jazdy wziac jednak przod i tyl 2.4 i dac sobie spokoj z roznymi szerokosciami... ech te dylematy zakupowe... :icon_cool::icon_confused:

Napisano

Osobiście użytkuję Saguaro Geax 2.2 i uważam że to wystarczający papeć, aby poradzić sobie w leśnych warunkach. Wybierając taki rozmiar, brałem pod uwagę, że w mojej okolicy jest bardzo dużo piaszczystych terenów. Spędzając 80 procent na asfalcie, nie wybrał bym tak szerokiej opony. 

Napisano

Dziekuje Wam za informacje. A jak jest z tymi roznymi szerokosciami, jak sie da wieksza na przednie kolo a mniejsza na tylnie, to lepiej sie wchodzi na zakretach, ale przy czym sie traci? Bo sledzac forum widze, ze jest trend przod wieksza tyl mniejsza. Ale nie bardzo wiem, co mozna stracic, jak ktos pisze, to tylko + co to daje....

Napisano

Koła są przednie i tylne, o "tylnim" nic nie wiem ;)

Na razie to sobie poszukaj i poczytaj o różnych typach opon, bieżnikach, itp. bo widać że nie wiadomo skąd sobie wymyśliłeś zakup wielkich balonów. Pewnie nawet nie sprawdziłeś czy takie coś wejdzie Ci w ramę, czy tak?

Co do różnych opon przód-tył - na przód często daje się agresywniejszą gumę dla poprawy trakcji, a na tył taką dającą mniejsze opory toczenia. To nie tylko różnica w szerokości, ale też inne bieżniki, często to dwa różne modele opon i/lub różnych producentów. Tak czy siak to kombinacje bardziej terenowe, przy jeździe głównie po asfalcie to taki sam przerost formy nad treścią jak gumy 2.4".

Napisano

W tym akurat przypadku nie czytaj tylko sprawdź. 2.4" to zwykle około 62mm realnej szerokości opony i nie ma to wchodzić na styk i drzeć rurek od środka, tylko powinien być zapas miejsca. Ramy XC nie są projektowane pod takie gumy i różnie to bywa. No i kolejny raz wypada wspomnieć, że przy takim użytkowaniu jak napisałeś to absurd. Poszukaj uniwersalnych gum 1.9-2.1" jeśli rzeczywiście tego terenu troszkę występuje i nie jest to tylko wiejska droga i okoliczny zagajnik. Jeśli jednak praktycznie tylko asfalt to jakieś semislicki, nawet jeszcze węższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...