Skocz do zawartości

[wieszak] Ile miejsca zajmują rowery powieszone pionowo?

zekker

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie aranżacji mieszkania i chciałbym się zapytać ile trzeba zarezerwować miejsca na 3 rowery (dwa już mam, a trzeci w planach, bo na razie nie ma gdzie trzymać ;) ).
Wstępnie mi wyszło, że potrzebuję około 140x140 cm. Patrząc po innych tematach widzę, że są tu ludzie stosujący takie rozwiązania i chciałbym się upewnić czy to nie za mało, a może da radę trochę mniej zająć. Jeden rower będzie używane praktycznie codziennie, dwa pozostała do kilku razy tygodniowo zamiennie.
Taka konstrukcja sprawdziłaby się? http://www.szumgum.com/uchwyt-scienny-na-5-rowerow.html
W razie czego jak ktoś przyjedzie, to mogę swoje zagęścić.

Druga kwestia dotyczy wytrzymałości ściany. Czy ścianka z dylu gipsowego 8 lub 10 cm wytrzyma?

Ostatnie pytanie o ergonomię, lepiej mieć rowery równolegle przy wejściu czy prostopadle?

• 2 tygodnie później...

Musisz koniecznie zmierzyć grubość ramy każdego roweru bo od tego zależy ile miejsca zajmą, koniecznie musisz uwzględnić ilu tarczowe będziesz mieć korby przy rowerach bo to też zwiększa szerokość roweru, np. korba z jedną tarcza będzie wyższa niż z trzema. Liczy się również czy masz osłony na łańcuch, jakie masz pedały, zatrzaskowe czy zwykle, te drugie będą szersze i czy uda ci sie ustawić ramiona korby w taki sposób aby pedały ladnie wchodziły w przstrzenie między rowerami. Zastanawiam się co jest jeszcze ważne. Szerokość opon? Bagażniki? Stopki rowerowe? Przejdź się do rowerowego, postaw trzy rowery obok siebie i sobie zmierz. Czy ściana wytrzyma 5 rowerów powinieneś zapytać się na forum budowlanym. Czytam twoje pytania i oczom nie wierzę.

U mnie wszystkie ściany są zrobione z gipsu i tektury :) mimo tego wiszą na nich wszystkie typowo domowe sprzęty.

http://www.dinside.no/905429/hva-slags-plugg-skal-jeg-bruke

Tu powszechnie używa sie tego co na zdjęciu  jest w górnym rzędzie po prawej stronie.

Zależnie od długości kotwicy dopuszczalne obciążenie na sztukę wynosi nawet kilkadziesiąt kilogramów.

Ja mam tynk i ściany z czegoś takiego, w czym nie tylko wkrętarką, ale i ręcznym mikserem mogę wiercić. Od trzech lat mam powieszone półki z książkami, które się uginają - a wciąż wiszą... Odpowiednio długi kołek i 8-10cm takiego materiału bez problemu utrzyma rowery. Zważcie na to, że na kołek nie działa tylko siła na wyrywanie, ale też na ścinanie a to zmienia postać rzeczy. Wieszak zaprojektowany jest pod 6 kołków.

Dynamiczne obciążenie jest wtedy gdy działająca siła zmienia się w czasie i to znacznie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie rzuca rowerem więc temat można pominąć. 6 prawidłowo dobranych i zainstalowanych kołków wytrzyma sporo. Prędzej wieszak się podda niż one.

Do tego werszaka naprawdę nie potrzeba żelbetowej ściany nośnej o kotw fi 15...

Panowie spokojniej :)

Z tego co rozumiem karton-gips i dyl gipsowy to jednak trochę inne technologie i ten drugi materiał jest wytrzymalszy. Chciałbym to potwierdzić, a nie rozwodzić się o długości kołka i zgadywaniu jakie są obciążenia dynamiczne przy wieszaniu roweru.

Czytam twoje pytania i oczom nie wierzę.

W co takiego nie wierzysz?

W domu to mam i 4 rowery obecnie ale takie przymiarki to nie to samo co doświadczenie i praktyka. Ktoś kto przećwiczył taki wariant będzie wiedział gdzie popełnił błąd i w efekcie jest niewygodnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...