Skocz do zawartości

[pulsometr] pulsometr a komórka - zakłócenia

Slawek_l_83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie do wszystkich co używają pulsometrów firmy Sigma: Mam zamiar kupić Sigme Fit Watcha lub Pc-15, i czy jak będę jeździł z telefonem komórkowym na plecach to czy będą jakieś zakłócenia w pulsometrze.

Ps. Do tych co maja Fita da sie wyłaczyć pulsometr zeby pokazywal tylko czas bez pulsu jesli ma sie opaske ubrana na sobie. I czy w opasce jest jakis przycisk wlacz/wyłacz aby sie baterie nie zużywały?

Z góry dzieki za szybkie odpowiedzi. :D

Pozdrawiam.

Ja jeżdże z PC-15 i komórką na plecach - zakłóceń nie zaobserwowałem :D. U mnie tylko martwi mnie mały zasięg opaski i duża jej kierunkowość (zależność kierunku pulsometr<->opaska) :) zdarza się że jak się zatrzymam i obrócę w bok tak że nadajnik na opasce jest pod kątem prostym do pulsometru to pulsometr gubi sygnał. Co do wyłącznika w opasce to oczywiście go nie ma, a i baterie do opaski za 3-5 zł to nie jakiś kosmos :D. PC-15 możesz wyłączyć i będziesz miał zegar tylko.. po co bo nie bardzo rozumiem skoro dane z pulsometru nie będą zbierane? Myślę że FitWatch będzie miał podobnie.

Nie chce aby mi zbieral dane jak np. chodze po sklepie rowerowym lub cos dlubie przy rowerku w sklepie u kumpli :) itp. No wlasnie z fit watchem chyba jest tak ze zbiera caly czas i sie go nie da wylaczyc. I dlatego sie zastanawiam czy fit czy pc-15. A powiedz mi jeszcze czy pc-15 ma zapamietywanie treningu? Tak aby go wylaczyc dojsc do domu i wklepac do kompa wartosci? I czy ten czlowieczek maly cie nie denerwuje jak sobie biega coraz szybciej i czy da sie go wylaczyc? Dzieki.

Jak nie chcesz miec danych przy chodzeniu po sklepie :D lub kolegach :twisted: to tak PC-15 jak i FitWatch maja funkcje pauzy, wtedy nie są wyłączone ale nie zbierają danych do chwili wyłączenia pauzy, po wyłączeniu dane są dodawane do już zarejestrowanych. Jeżeli przerwiesz rejestracje przez "END" to niestety aby wznowić rejestracje danych musisz wybrać (OIDP) "RESET" i potem "START", oczywiście po resecie wcześniejsze dane są tracone, niestety w tej chwili pulsometru nie mam w zasiegu aby to na 100% potwierdzić.

PC-15 pamieta dane ale tylko z jednego (ostatniego) treningu. Jak chciałbys porównać dokładnie obydwa modele to symulatory masz tu:

FitWatch http://www.bikeman.pl/pub/sfx_fitwatch.exe

PC-15 http://www.bikeman.pl/pub/sfx_pc15.exe

Co do ludzika to mi nie przeszkadza, praktycznie go nie zauwazam ;), w końcu ważniejszy puls niż jakieś drobne animacje a i w czasie jazdy na pulsometr zerkam ale go aż tak dokładnie nie podziwiam. Z wad zauważyłem że dość ciężko mi określic na wskaźniku w której jestem strefie (migające FZ HZ PZ) bo znaczki są za małe i przy jeździe trzeba sie chwile powpatrywać w wyświetlacz, co jeszcze bywa utrudnione przez wstrząsy roweru :035:. Druga wada to dośc ciche dzwięki, w ruchu ulicznym praktycznie ich nie słyszę (no ale słuch też juz nie ten co kiedyś).

Jak masz dylemat to sugeruję sciągnąć symulatorki i na spokojnie się nimi pobawić. One mają 100% funkcji pulsometru.

Oooooo zapomnialem o privie ;) Odpisze tutaj, zeby bylo dla potomnych :wink:

Komorka w ogole nie zakloca pulsometru, nawet jak rozmiawia sie w czasie jazdy B) Ja woze w tylniej kieszonce swojego SE i nie ma zadnych problemow. Co do Fit Watch to ma on funkcje pauzy (wyswietla aktualny puls ale nie zbiera danych). Mozna tez odejsc od odbiornika, przyjsc i zanim zlapie sygnal wlaczyc zegar, ale pytanie po co. Bateria nie jest droga w porownianiu do calego pulsometru wiec nie widze sensu w takich zabawach. Funkcja pauzy jest swietna i spokojnie wystarcza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...