Skocz do zawartości

[Piasty] Rozsądny przód i tył do MTB

Michaldinho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę przesiąść się w moim MTB (Kelly's Oxygen 2009) z v-brake'ów na hydrauliczne tarczówki. Odwiedziłem dzisiaj serwis rowerowy i powiedziano mi, że "w miarę" piasta trzeba liczyc ok. 120 zł wzwyż... I tutaj moje 2 zapytania... Czy lepiej kupić już gotowe zaplecione koła (moja kaseta jest 9-rzędowa), czy same piasty wpleść w stare obręcze (niezniszczone, Kelly's Draft). Budżet to 400 zł. Jakieś propozycje? Pozdrawiam

P.S. Moja waga 70 kg :D

Zapleść możesz sam - ja tak zrobiłem na podstawie filmika na youtube. A ewentualne zaplatanie np. w Łodzi to 40-50zł w serwisach - wiem, bo pytałem, ale mieli za długie terminy i stwierdziłem, że zrobię sam od początku do końca.

Prawda, że kasowo nie wyjdziesz jakoś lepiej, ale miałbyś lepsze szprychy, bo w gotowych kołach za te ceny wszędzie dają CnSpoke.

Ale policząc:

-np. szprychy Sapim + nyple (można kupić z nyplami 12 mm, można pare zł dopłacić za dłuższe) 64 sztuki (jak masz 32 szprychy to obręcze) - z nyplami gratis od 64zł, z nyplami oddzielnie od około 94zł

-novateki tył + przód pod tarczę ~250zł

Także wyszłoby ci jakoś od 320zł przy minimalnym wariancie jakbyś sam zaplótł, do 400-450 jakbyś dał do zaplecenia.

Wybór twój - czy starczy ci to co dostajesz gotowe, czy zależy ci na trochę lepszej opcji :)

To, co napisał kolega powyżej + nowe obręcze, np. Accent Rockrider 60zł/sztuka. Jak bierzesz u jednego sprzedawcy obręcz + szprychy + piasty, to najczęściej zaplecenie kół jest gratis. Popatrz po opisach aukcji. W ten sposób obręcze wyjdą Ci gratis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...