Skocz do zawartości

[kaseta]Bicie tylnego koła

luki246

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W ostatnim czasie odczułem bicie tylnego koła. Podczas kręcenia nim podczas postoju widać, że cała kaseta chodzi tak jakby miała luz. Co może być tego przyczyną? Chce oddac rower na przeglad i od razu usunac ta usterke a nie chce zostac naciagniety na dodakowe koszta. Przy okazji moglby ktos polecic jakis serwis w Gdańsku(co sadzicie o buga sport? tam kupowalem rower)

filmik obrazujacy problem

http://www20.zippyshare.com/v/dpr1AZRg/file.html

Napisano

Mogę potwierdzić. Zmieniałem właśnie piastę z najtańszej na troche lepszą i na najtańszej od początku kaseta chodziła na lewo i prawo, a na tej co teraz założyłem widać już tylko maleńkie ruchy.

Napisano

Czemu to jest odczuwalne? Łańcuch ci spada czy co?

Bębenek zmienić możesz, ale nawet JEŻELI uda ci się takowy dokupić to i tak będzie to samo na nowym. Musiałbyś kupić bębenek z wyższej półki i dopasować co według mnie jest mało możliwe.

Napisano
e nawet JEŻELI uda ci się takowy dokupić to

Z zakupem raczej problemu nie będzie bo jest spory wybór na allegro . Tylko czy warto wymieniać  

Jeśli to bicie jest naprawdę jakoś uciążliwe to jedynym rozwiązanie będzie wymian koła/piasty.

Napisano

kaseta nie faluje na boki wzgledem osi tylko tak jakby gora/dol. Powiedzmy ze mozna to porownac do osemki na kole. A Czy może to być spowodowane krzywa osia? 

Napisano

Obejrzałem ten filmik. Według mnie to nie wina osi tylko ten nieszczęsny bębenek. Miałem takie same ruchy kasety, ale nadal nie rozumiem w czym to przeszkadza. Przecież łańcuch od tego nie przeskakuje.

Napisano

Powiedzmy ze mozna to porownac do osemki na kole

Pisałem już wczesniej Wiesiu, ze to wplywa na komfort jazdy. 

Tak może to być spowodowane krzywą osią 

Czyli ten luz kasety moze byc tylko zludzeniem?  

Napisano

Ale się wciągacie w bezsensowną gadaninę. Jak tu jest żle to co mają powiedzieć użytkownicy wolnobiegów. Tu to dopiero bywają jaja.

Jak jest bardzo żle to jaki problem kupić wyższej klasy piastę i ponownie na niej zapleść obręcz??

Napisano

Pisałem już wczesniej Wiesiu, ze to wplywa na komfort jazdy. 

Czyli ten luz kasety moze byc tylko zludzeniem?  

No ale chyba tylko komfort psychiczny? Bo fizyczny wątpię... Jak tylko na psychiczny to nie mam już nic więcej do powiedzenia :)

Napisano

No ale chyba tylko komfort psychiczny? Bo fizyczny wątpię... Jak tylko na psychiczny to nie mam już nic więcej do powiedzenia

Pisze Ci, ze wrazenie jest takie jakbym mial osemke na kole, a Ty swoje 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...