martinus101 Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Włożyłem nowy wkład osi piasty, ale te blaszki nie przylegają dokładnie do piasty. Zauważyłem, że są one większe niż w starej. Nie wiem, czy jest kilka rodzajów tych wkładów, jakieś wymiary... W rowerowym nic mi nie mówili na ten temat. Dołaczę zdjęcia jak to wygląda. Do tego koniec po przeciwnej stronie wolnobiegu jest krutszy i nie zgrywa się jakoś z ramą. :/
seraph Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Te "blaszki" to są uszczelki łożysk i w każdej piaście są inne. Musisz sobie przełożyć ze starych konusów - łatwo da się to zrobić bo są tylko nabite lekko. A nakrętki po osi możesz sobie dowolnie przesuwać i wystarczy odkręcić po stronie wolnobiegu, a dokręcić po przeciwnej i się wyrówna Od zawsze miałeś tam szybkozamykacz? Lepiej było do takiej pasty kupić pełną oś, bo pewnie nie długo znów będziesz musiał wymieniać.
martinus101 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Napisano 8 Czerwca 2015 Dzięki za szybka odpowidź. Szybkozamykacz mam od nowości- ok. 1500km. Nie jest on krzywy, ale mogę go wymienić przy okazji.
seraph Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Oś jest już krzywa i dlatego wymieniasz? Szybkozamykacz się nie zużywa, ale ta oś zużyje się tak samo jak stara - pełna wytrzyma nieco dłużej.
martinus101 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Napisano 8 Czerwca 2015 Oś pękła, wymieniłem ten wkład za 12zł.
seraph Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Za około 1500 km ta też pęknie... Sama tylna pełna oś kosztuje 5 zł, ale piasty pod wolnobieg ogólnie nie nadają się do ambitniejszej jazdy jak widzisz. Niektórzy z nas musieliby ją wymieniać co miesiąc
martinus101 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Napisano 8 Czerwca 2015 W takim razie pomyślę nad wymianą. Dzięki wielkie za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.