Fafcio99 Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Witam. Tak jak w temacie, czy są w Tychach jakieś miejsce, gdzie mogę przyjemnie pojeździć poza szosą, jakiś freeride bądź offroad, gdyż nudzi mnie jazda po wybetonowanych lub żwirowych ścieżkach. Trasa może być zjazdowa, lecz nie przeszkadzają mi wjazdy pod górę, błoto, drzewa, korzenie, kamienie, brud itp mi nie straszne. Z góry dziękuje za pomoc. Jeśli napisałem w złym dziale przepraszam
trupek Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Pewnie, że są może nie bezpośrednio w Tychach ale w promieniu 10 km już tak. Mam na myśli Wyry, Łaziska, Murcki, Bieruń, Żwaków, Lędziny itd. - można tam napotkać całkiem zacne tereny na poćwiczenie techniki (od podjazdów po wysokie loty) co prawda to nie to samo co wypad w góry bo sekcje trwają znacznie krócej ale odcinkowo niczym im nie ustępują.
Fafcio99 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Napisano 9 Czerwca 2015 trupek, a mógłbyś powiedzieć mniej więcej gdzie są takie szlaki, czy po prostu mam wjechać w las i poszukać? Pewnie, że są może nie bezpośrednio w Tychach ale w promieniu 10 km już tak. Mam na myśli Wyry, Łaziska, Murcki, Bieruń, Żwaków, Lędziny itd. - można tam napotkać całkiem zacne tereny na poćwiczenie techniki (od podjazdów po wysokie loty) co prawda to nie to samo co wypad w góry bo sekcje trwają znacznie krócej ale odcinkowo niczym im nie ustępują. przepraszam jeszcze raz napisze, może tak będzie lepiej, a więc gdzie mam wjechać w las, bo właśnie chodzi mi o poćwiczenie techniki przed wyjazdem w góry w wakacje
GoLYone Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Kojarze jeden przyjemny zjad w lesie kobiórskim, sam się chętnie dowiem gdzie jeszcze można pojeździć. Może zrobimy mapkę googla z zaznaczonymi takimi miejscami?
Kaczorak Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Nie no panowie proszę Was. Przecież to jest najpiękniejsze w jeżdżeniu na rowerze - eksploracja nieznanych terenów Widzę drogę którą nigdy nie jechałem no to skręcam i jadę a nóż trafię na jakieś zacne tereny. Dookoła Tychów jest tyle lasów że jak wjedziesz to robisz 50 km nie widząc asfaltu. Lasy kobiórskie, lasy lędzińsko-murckowskie, Bieruń i jego okolice. Naprawdę jest gdzie jeździć tylko trzeba użyć trochę wyobraźni i uruchomić taką żyłkę eksploratora a na pewno będziecie zadowoleni i znajdziecie swoje miejscówki. Ja jestem z Katowic i lasy ochojeckie kiedyś były dla mnie tajemnicą ale zacząłem śmigać i zapuszczać się coraz dalej i dalej i tak odkryłem (i do dzisiaj odkrywam) te wszystkie tereny, lasy zjazdy i podjazdy których naprawdę jest u nas dostatek.
GoLYone Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 A kto powiedział, że nie eksplorujemy? Jakieś naprowadzenie to chyba żaden problem? Kolega ma termin stąd prosi o podpowiedź.
Kaczorak Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 To Was naprowadzam na (moim zdaniem najlepsze okolice) lasy lędzińsko-murckowskie. Dużo dróg do wyboru. piękne bukowe lasy no i wzgórze Wandy z super wieżą obserwacyjną. Lasy kobiórskie są trochę płaskie przez co wydają się nudne. Mogę Was jeszcze pokierować trochę dalej mianowicie dużo frajdy dają lasy między Mikołowem a Rudą Śląską. Tak naprawdę to wystarczy wziąć mapę do ręki albo u wujka na mapsach rzucić okiem jak ładnie dookoła nas jest zielono
GoLYone Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 No i to jest konkretna odpowiedź Dzieki na pewno sprawdze
mmisiek9612 Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 W Łaziskach jest też parę większych górek w tym jedna hałda można trochę pozjeżdżać. https://www.google.pl/maps/place/Ha%C5%82da,+%C5%81aziska+G%C3%B3rne/@50.1636456,18.8322991,13z/data=!4m2!3m1!1s0x4716ca74e670c10f:0x4f352f9884d5a8d1!5m1!1e4
Fafcio99 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Napisano 9 Czerwca 2015 Kaczorak, jeżdże po lasach w okolicach Tychów dużo, ale nigdy nie znalazłem zacnej górki z której można zjechać w miarę szybko i z przeszkodami, a bardzo często, prawie zawsze jeżdże albo wąskimi ścieżkami albo w ogóle bez ścieżek. Eksploruje te lasy ile się da, jedynie nie zapuszczalem się na Murcki. Moglbys wysłać jakąś mapę z zaznaczonymi zjazdami w lasach murckowskich? Z góry dzięki
Kaczorak Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 50.190505, 19.048252 wklup w mapy googli te współrzędne. To jest początek takiego zjazdu na Murckach z hopkam i itp. Trochę krótkawy ale trochę poszaleć można. Jak się tam już znajdziesz to resztę trasek sobie obczaisz na miejscu.
trupek Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 W wolnej chwili mogę jakieś ciekawsze miejscówki nanieść na mapce. Ewentualnie jeżeli chcesz, możemy wyskoczyć razem gdzieś w okoliczny teren, jbc daj znać na pw. Kwestia nieznanej eksploracji terenu to świetna sprawa. Ja np. Zaliczajac jakiś szczyt w postaci hałdy dostrzegałem kolejne górki i w ten sposób zaliczyłem chyba wszystkie w okolicy, dodatkowo jadąc w ich kierunku napotykałem masę ciekawych terenów.
GoLYone Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Dzisiaj byłem ze znajomym i znalazłem śwetną trasę downhillową za Wyrami, obok Mikołowa a są to chyba już Łaziska! Niestety troche zaniedbaną ale w okolicy na razie nie znalazlem nic lepszego! Współrzędne geograficzne to: 50.149423, 18.885190 W tym miejscu powinien byc pomnik Św. Jana Ewangelisty - Jak popatrzysz w dol mapki to caly ten las niżej to zjazd, są hopki, niestety poniszczone, do tego ladnie były porobione zakręty, ktoś musiał włożyć w to mnóstwo energii, niestety chyba w tym sezonie nikt o to nie dbał i jest zapuszczone. Tak czy siak polecam się przjechac i sprawdzić na wlasnej skórze. Na zywo wygląda duzo lepiej, sory za slabe foto telefonem.
trupek Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Miejsce ciekawe, w szczególności na Południe względem powyższej lokalizacji (chociaż 2 fotka to chyba ten kierunek) - szkoda tylko, że poprzez wycinkę drzewa strasznie teren zanieczyścili i zepsuli, zresztą to co ostatnio w tej kwestii się dzieje w okolicy Tychów to szkoda komentować (mam na myśli dewastację lasu na Żwakowie bo inaczej tego nazwać nie można).
GoLYone Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Żwaków jest kawałek dalej od tego miejsca i jest dużo bardziej płaski. Natomiast zgadzam się z Twoją opinią, np. dojazd do starego stawu jest okropnie poniszczony przez wycinke.
trupek Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Znam tą miejscówkę na Wyrach/Łaziskach i będąc tam w zeszłym tygodniu widziałem ,że również mocno ją zdewastowali i zaśmiecili co wyeliminowało kilka skoczni z których chętnie korzystałem.
mmisiek9612 Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 dobry temat chłopaki W weekend sobie zwiedzę te miejscówki
trupek Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Z ciekawych miejscówek które na szybko sobie przypominam to wały przeciwpowodziowe w Bieruniu, Hałda na Murckach, na Łaziskach, na Wyrach, w Katowicach (chyba na Podlesiu jak się nie mylę) , były poligon wojskowy w Lędzinach, Klimont oraz lokalizacja 50.08011984 / 19.18820845 bo nazwy nie znam.
mmisiek9612 Napisano 13 Czerwca 2015 Napisano 13 Czerwca 2015 Dzisiaj byłem ze znajomym i znalazłem śwetną trasę downhillową za Wyrami, obok Mikołowa a są to chyba już Łaziska! Niestety troche zaniedbaną ale w okolicy na razie nie znalazlem nic lepszego! Współrzędne geograficzne to: 50.149423, 18.885190 W tym miejscu powinien byc pomnik Św. Jana Ewangelisty Zawitałem dzisiaj na tą miejscówkę i faktycznie całkiem spoko ale niestety króciutka. Na szczęście wyjechałem z niej u podnóża hałdy to sobie jeszcze trochę pozjeżdżałem Jutro planuję pozwiedzać las murckowski zobaczymy co tam słychać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.