Skocz do zawartości

[v brake] Deore, Deore LX a Deore XT

pitreeek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

czym sie roznia, w/w hamulce? XT maja "rownoległe prowadzenie klockow" daje to coś?? i czy trafiaja sie zwykłe deore z wymiennymi okładzinami?? bo w zadnym sklepie nie widziałem takowych, Alivio maja LX tez tylko Deore jakies takie wybrakowane nie ma :D

Napisano

to co lubie tu na tym forum:P zaiste podejscie do tematu, odpowiedz bardzo pomocna, czym sie rozni A od B? nie wiem ale polecam C i D :) to sie dowiedziałem, wiem ze tu wszyscy polecaja avidy ale ja ich nie chce dlatego pytam o Shimano

Napisano

XT maja "rownoległe prowadzenie klockow" daje to coś??

Oj daje, daje. Nie raz przez to zaliczylem OTB :D bo chyba dzieki temu prowadzeniu klockow Xt sa takie skuteczne :)

• Mod Team
Napisano

XT z równ. prow. klocków bym nie brał bo to drogie, ciężkie a i opinie są bardzo różne. Zależy też ile chcesz wydać. Ja bym się skłaniał ku LX, będziesz miał ładne, dobre hamulce i wymienne okładziny.

PS. Nie musisz się burzyć i rzucać wulgaryzmami gdy ktoś udzieli Ci bezsensownej odpowiedzi. Wystarczy zwrócić uwagę.

Napisano

XT z równ. prow. klocków bym nie brał bo to drogie, ciężkie a i opinie są bardzo różne. Zależy też ile chcesz wydać. Ja bym się skłaniał ku LX, będziesz miał ładne, dobre hamulce i wymienne okładziny.

PS. Nie musisz się burzyć i rzucać wulgaryzmami gdy ktoś udzieli Ci bezsensownej odpowiedzi. Wystarczy zwrócić uwagę.

LX tez maja to rownolegle prowadzenie :D poza tym wydaje mi sie ze jesli konstrukcja ta sama co XT ale tansze to pewnie i ciezsze sa te LX. Co do opini o XT '06 to nie znam, wiem ze z '98 spisuja sie swietnie :). Jesli mialbym wybierac miedzy tymi dwoma wybralbym LX w koncu 2x tansze a nie sadze zeby byly 2x gorsze od XT, sa pewnie tylko troche ciezsze.

Napisano

wg mnie ale moge sie mylic, konstrukcja LX od Xt troche sie rozni, bynajmniej w LX nie ma tego co zaznaczyłem na rysunku, ogolnie chodzi mi o to coś czy to coś daje? a co do funduszu na hamulce jeszcze go nie okreslilem, wiec wszystko mozliwe:)

a co do ceny, to LX kosztuja 89zł (cena katalogowa) a XT 96zł(cena katalogowa) wiec roznicy w cenie wielkiej nie ma, w sklepach internetowyc roznica miedzy nimi jest mniej wiecej od 10 do 20zł

Napisano

no to ja troszke offtopic zrobie i spytam co lepiej wziasc:

1) Shimano Deore LX (np. z aukcji powyzej za 45zl sztuka)

2) Avid SD7 (105zl za komplet na 2 kola)

XT niestety juz za drogie... ktory zakup bedzie lepszy? :D

Napisano

LX nie ma rownoleglego prowadzenia klocka(link z aukcji odnosi sie do starego modelu ktory takowe posiadal)wg mnie XT sa najlepsze z nich wygrywaja albo sa w czolowce sily i modulacji w testach porownaczych w gazetach ale po jakims czasie mechanizm zlapie luzy i bedize dzwonil na wybojach jesli jestes to w stanie zniesc bierz XT w innym wypadku bralbym LXa glownie dla klockow-mozna zapodac pozniej bardzo dobre w moim przekonaniau wkladki BBB za 27zł(w sklepiej stacjonarnym)za komplet na dwa kola :D

Napisano

POzatym z tego co pisza w necie, to w LX szybko to rownolegle prowadzenie nawalało... poszukaj bylo duzo o tym na tym forum ;p.

Napisano

Co do dzwonienia hampli to nie wiem jak to jest. Swoj kupilem uzywany juz z luzami, nie powiekrzyly mi sie przez caly sezon i nic nie dzwoni :D. Luz denerwuje mnie tylko przy ustawianiu hamulca.

Napisano

witam

czym sie roznia, w/w hamulce? XT maja "rownoległe prowadzenie klockow" daje to coś?? i czy trafiaja sie zwykłe deore z wymiennymi okładzinami?? bo w zadnym sklepie nie widziałem takowych, Alivio maja LX tez tylko Deore jakies takie wybrakowane nie ma :)

Jeżdżąc na moabie a1 na vb-xt przez 8 lat wymieniałem tylko wkłady, luzy owszem były, tyle że tak naprawdę to ja nie widzę różnicy między tymi xt a w nowym authorze tektro 530.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...