pitreeek Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 witam czym sie roznia, w/w hamulce? XT maja "rownoległe prowadzenie klockow" daje to coś?? i czy trafiaja sie zwykłe deore z wymiennymi okładzinami?? bo w zadnym sklepie nie widziałem takowych, Alivio maja LX tez tylko Deore jakies takie wybrakowane nie ma
Adamicki Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 Nie ma się czym martwić. Poprostu jak się jedne klocki zużyją, to kupisz następne z wymiennymi okładzinami i tyle.
pitreeek Napisano 3 Sierpnia 2006 Autor Napisano 3 Sierpnia 2006 to co lubie tu na tym forum:P zaiste podejscie do tematu, odpowiedz bardzo pomocna, czym sie rozni A od B? nie wiem ale polecam C i D to sie dowiedziałem, wiem ze tu wszyscy polecaja avidy ale ja ich nie chce dlatego pytam o Shimano
Flisak Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 XT maja "rownoległe prowadzenie klockow" daje to coś?? Oj daje, daje. Nie raz przez to zaliczylem OTB bo chyba dzieki temu prowadzeniu klockow Xt sa takie skuteczne
Mod Team Odi Napisano 3 Sierpnia 2006 Mod Team Napisano 3 Sierpnia 2006 XT z równ. prow. klocków bym nie brał bo to drogie, ciężkie a i opinie są bardzo różne. Zależy też ile chcesz wydać. Ja bym się skłaniał ku LX, będziesz miał ładne, dobre hamulce i wymienne okładziny. PS. Nie musisz się burzyć i rzucać wulgaryzmami gdy ktoś udzieli Ci bezsensownej odpowiedzi. Wystarczy zwrócić uwagę.
Flisak Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 XT z równ. prow. klocków bym nie brał bo to drogie, ciężkie a i opinie są bardzo różne. Zależy też ile chcesz wydać. Ja bym się skłaniał ku LX, będziesz miał ładne, dobre hamulce i wymienne okładziny. PS. Nie musisz się burzyć i rzucać wulgaryzmami gdy ktoś udzieli Ci bezsensownej odpowiedzi. Wystarczy zwrócić uwagę. LX tez maja to rownolegle prowadzenie poza tym wydaje mi sie ze jesli konstrukcja ta sama co XT ale tansze to pewnie i ciezsze sa te LX. Co do opini o XT '06 to nie znam, wiem ze z '98 spisuja sie swietnie . Jesli mialbym wybierac miedzy tymi dwoma wybralbym LX w koncu 2x tansze a nie sadze zeby byly 2x gorsze od XT, sa pewnie tylko troche ciezsze.
pitreeek Napisano 3 Sierpnia 2006 Autor Napisano 3 Sierpnia 2006 wg mnie ale moge sie mylic, konstrukcja LX od Xt troche sie rozni, bynajmniej w LX nie ma tego co zaznaczyłem na rysunku, ogolnie chodzi mi o to coś czy to coś daje? a co do funduszu na hamulce jeszcze go nie okreslilem, wiec wszystko mozliwe:) a co do ceny, to LX kosztuja 89zł (cena katalogowa) a XT 96zł(cena katalogowa) wiec roznicy w cenie wielkiej nie ma, w sklepach internetowyc roznica miedzy nimi jest mniej wiecej od 10 do 20zł
Flisak Napisano 4 Sierpnia 2006 Napisano 4 Sierpnia 2006 Opieralem sie na cenach z allegro, stad roznice XT: http://www.allegro.pl/item117730253_nowe_h...uper_cena_.html LX: http://www.allegro.pl/item117878438_nowe_v...rne_tanio_.html Jak widac na fotkach LX tez ma rownolegle prowadzenie klockow
Majkel Napisano 4 Sierpnia 2006 Napisano 4 Sierpnia 2006 no to ja troszke offtopic zrobie i spytam co lepiej wziasc: 1) Shimano Deore LX (np. z aukcji powyzej za 45zl sztuka) 2) Avid SD7 (105zl za komplet na 2 kola) XT niestety juz za drogie... ktory zakup bedzie lepszy?
szakq Napisano 4 Sierpnia 2006 Napisano 4 Sierpnia 2006 LX nie ma rownoleglego prowadzenia klocka(link z aukcji odnosi sie do starego modelu ktory takowe posiadal)wg mnie XT sa najlepsze z nich wygrywaja albo sa w czolowce sily i modulacji w testach porownaczych w gazetach ale po jakims czasie mechanizm zlapie luzy i bedize dzwonil na wybojach jesli jestes to w stanie zniesc bierz XT w innym wypadku bralbym LXa glownie dla klockow-mozna zapodac pozniej bardzo dobre w moim przekonaniau wkladki BBB za 27zł(w sklepiej stacjonarnym)za komplet na dwa kola
Blue Napisano 4 Sierpnia 2006 Napisano 4 Sierpnia 2006 POzatym z tego co pisza w necie, to w LX szybko to rownolegle prowadzenie nawalało... poszukaj bylo duzo o tym na tym forum ;p.
Flisak Napisano 4 Sierpnia 2006 Napisano 4 Sierpnia 2006 Co do dzwonienia hampli to nie wiem jak to jest. Swoj kupilem uzywany juz z luzami, nie powiekrzyly mi sie przez caly sezon i nic nie dzwoni . Luz denerwuje mnie tylko przy ustawianiu hamulca.
deathmount Napisano 4 Sierpnia 2006 Napisano 4 Sierpnia 2006 moje xt nie mialy zadnych luzow i po roku nadal ich nie maja. za to spora sila jak byla tak i jest nadal
Fiodor Napisano 6 Sierpnia 2006 Napisano 6 Sierpnia 2006 witam czym sie roznia, w/w hamulce? XT maja "rownoległe prowadzenie klockow" daje to coś?? i czy trafiaja sie zwykłe deore z wymiennymi okładzinami?? bo w zadnym sklepie nie widziałem takowych, Alivio maja LX tez tylko Deore jakies takie wybrakowane nie ma Jeżdżąc na moabie a1 na vb-xt przez 8 lat wymieniałem tylko wkłady, luzy owszem były, tyle że tak naprawdę to ja nie widzę różnicy między tymi xt a w nowym authorze tektro 530.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.