Skocz do zawartości

Kupno używanego roweru + pytanie co do hamulcy

ka96rol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

jestem tu nowy i przychodze z kilkoma konkretnymi pytaniami :)

Chce kupic od znajomego używany rower za dosc niewielka kwote i mam kilka pytań.

W zestawie jego roweru jest kaseta, a dokladnie wolnobieg 7rz. W bardzo niedalekiej przyszłości chciałbym tam wrzucic coś 9 rzędowego. I tu nasuwa się pierwsze pytanie:

1. Czy nie będzie żadnego problemu z montowaniem większej kasety?

Następną sprawą są hamulce tarczowe hydrauliczne. Rower nie był zbyt intensywnie używany i przy hamowaniu pojawia się skrzyp, pisk. Nie wiem jak to określić. Hamulce są w pełni sprawne i hamują.

2. Czy przyczyną jest rdza? Czy można to jakos bezproblemowo lub łatwo/tanio naprawić czy trzeba coś wymieniać?

Kolejne pytanie jest juz do amortyzatora. Z tego co wyczytałem gdzieś na necie to ZeroStack, prawda to? Mniej więcej takiego http://www.topangacreekbicycles.com/img/cache/07e791a52a76317435b06df4f1815759_w600.jpg

3. Czy amortyzatory które sie teraz produkuje bedą kompatybilne z tą "glówką" czy bedą jakies problemy z wymiana?

Z góry dziekuje za poświecenie mi czasu na przeczytanie i odpowiedzenie na pytania :)

Pozdrawiam  :thumbsup:

Napisano

1. Wolnobieg nie jest kompatybilny z kasetą. Żeby wymienić na 9rz musiałbyś wymienić piastę, łańcuch, manetki a prawdopodobnie też przód (korba, przednia zmieniarka).

Napisano

1: do wymiany całe tylne koło (piasta, ale się pewnie nie opłaci) i manetki, a jak przerzutka jest kiepska to też - łańcuch oczywiście też...

2: trzeba się przyjrzeć klockom, a jak jest rdza na tarczach to trzeba się pozbyć

2: podejrzewam, że to standardowa główka 1 1/8', więc problemu nie będzie

Napisano

1. Czy nie będzie żadnego problemu z montowaniem większej kasety?

W zestawie jego roweru jest kaseta, a dokladnie wolnobieg

To kaseta czy wolnobieg?

Następną sprawą są hamulce tarczowe hydrauliczne. Rower nie był zbyt intensywnie używany i przy hamowaniu pojawia się skrzyp, pisk. Nie wiem jak to określić. Hamulce są w pełni sprawne i hamują.

Pewnie klocki metaliczne i dlatego piszczy. Co to za model hamulców? i w temacie nie "hamulców" tylko hamulców

3. Czy amortyzatory które sie teraz produkuje bedą kompatybilne z tą "glówką" czy bedą jakies problemy z wymiana?

Zależy jaka jest tam główka jeśli 1 i 1/8 lub tarped to nie będzie problemu z doborem amorka.

Po za tym temat w [ ] bo usuną. 

Napisano
To kaseta czy wolnobieg?

1. Wolnobieg

Pewnie klocki metaliczne i dlatego piszczy. Co to za model hamulców? i w temacie nie "hamulców" tylko hamulców

2. Przepraszam, moja pomyłka.

Po za tym temat w [ ] bo usuną. 

3. Chętnie bym to zrobił ale nie bardzo sie moge odnaleźc na tym forum ;d

Co do wymiany kasety. Wiem ze jesli chciałbym włozyć wieksza kasete to musze tyez wymienic manetki, korby i łancuch ale to nie sprawia mi problemu.

Przerzutka  w owym rowerze to zwykły, plastikowy tourney czyli w skrócie szmelc.

1. Ile mniej wiecej kosztowałaby wymiania przerzutki, np. Na jakąś Deore, porządny łańcuch, dobra piastę i korbę? Wolałbym materiały z średniej pólki niż cos co mi posłuzy dośc krótko. Zmieszcze sie w 300zł?

Napisano

Chętnie bym to zrobił ale nie bardzo sie moge odnaleźc na tym forum ;d

Przy twoim poście rozpoczynającym temat masz edycje potem przechodzisz w pełną edycje jak dobrze pamiętam i tam to jest. 

Napisano

przerzutka deore to ok 100 zł, korba na kwadrat może za 100 kupisz alivio, łańcuch na 9 rzędów to ok 70 zł (tani), piasta pod kasete ok 50-70 zł - zaplecenie koła ok 30 zł plus szprychy po 3 zet za sztuke, przednia przerzutka ok 25 zł, manetki ok 40 zł najtańsze używane razem bez szprych ok 430 zł, szprychy ok 90 zł, a gdzie tarcze, klocki

nieopłacalne :)

Napisano

Tak jak kolega wyżej napisał zmiana wolnobiegu na kasetę wyjdzie dość sporo chyba że kupił byś gotowe koło. Widziałem ostatnio koło na alle za 90 zł pod kasetę i tarcze wytrzymałość pewnie nie jest jakaś mega ale jak nie skaczesz na rowerze to powinno wystarczyć , choć niech się inni jeszcze wypowiedzą.

Napisano

Dzieki za wasze opinie :)

grande1970 - czy to wszystkie częsci, które musiałbym wymienić?

ychu co do ciebie to masz racje, skakanie raczej nie wchodzi na razie w gre, bardziej jakas jazda po górkach czy nierównych terenach wiec koło nie musi byc jakies super mocne, zreszta po jakims czasie mozna cos dorzucić do zestawu. Nie od razu Rzym zbudowano :D

Napisano

Nie od razu Rzym zbudowano

No to prawda.

zreszta po jakims czasie mozna cos dorzucić do zestawu.

Dorzucanie czegoś do koła w sumie znów by się wiązało z kosztem jego przeplecenia.

wiec koło nie musi byc jakies super mocne

W takim razie powinno dać rade ale musisz też wtedy mieć tarcze na 6 śrub i hamulec tarczowy z tyłu ale to chyba masz?

Mógł byś też zamontować wolnobieg 9s ale kaseta to lepsze wyjście chociaż w Twoim przypadku bardziej kosztowne.

Napisano

Tak, tarcze są w rowerze który chce kupić. W tym którym mam teraz tez jest mocowanie na 6 śrub wiec problemu nie powinno być. Wolę jednak zainwestować w kasetę :) Fakt, ze za 2 przełożenia wiecej musze wkładac kupe kasy do roweru ale to bedzie raczej inwestycja długoterminowa :P

Roweru używam dosc sporo i intensywnie wiec na pewno sie przyda :) 

Którą kasete bys mi polecil 11-32 czy 11-34? No i pytanie czy obie obsłuzy deore na średnim wózku?

Napisano

Którą kasete bys mi polecil 11-32 czy 11-34?

Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam. Mogę jedynie powiedzie że gdy największa koronka ma 34 zęby to na pierwszym biegu będzie Ci lżej pod górkę niż gdy ma ona 32 zęby. Najmniejsze są takie same więc na ostatnim biegu pojedziesz tak samo szybko na jednej i drugiej.

czy obie obsłuzy deore na średnim wózku?

Musiałbyś podać model przerzutki bo tak nie jestem w stanie tego stwierdzić. 

Napisano

Szczerze mówiąc gra niewarta zachodu, ja od ok. 15 lat mam w rowerze 7 biegów i naprawdę to wystarcza. Natomiast pieniążki odłożyć na ewentualne późniejsze naprawy sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...