Skocz do zawartości

[Opona] 42x622 zamiast oryginalnej 44x622 w Cube Nature

Therion7777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W weekend ubiłem oryginalną oponkę tylną, pewnie na szkle, bo dziura na mały palec się zrobiła :/

Oryginalnie są zakładane Schwalbe Smart Sam, Active 44x622 (28x165 - 700x42C), a w sklepie sprzedali mi Schwalbe Smart Sam, Performance 42x622 (28x160 - 700x40C).

No i zonk, bo się nie znam i nie wiem czy odczuję w ogóle różnicę, że z przodu inna guma będzie. Podobna, ale jednak inna.

Co ciekawe na stronie Schwalbe też nie ma rozmiaru 44x622, ani wersji Active -- http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/smart-sam.html

Co sądzicie? Zakładać czy szukać innej?

Drugiej identycznej nie chcę kupować, bo kasa :)

Napisano

No to sam sobie odpowiem, bo wymieniłem i jednak widać różnicę gołym okiem nawet.

Teraz mam szersza z przodu, a węższą (nie dużo wprawdzie, ale jednak) z tyłu.

Jutro zobaczę jak się z tym będzie jeździło :)

Napisano

Nie twierdziłem, że nie będzie optycznej różnicy (2 mm, ale jednak), ale podczas jazdy będzie ona zupełnie pomijalna tym bardziej im wyższe ciśnienia preferujesz i w lżejszym terenie jeździsz.

Różne opony: szersza opona z przodu, a węższa z tyłu to dość naturalna kombinacja - mój zimowy rower ma (ekstremalnie) 26x1,9 z tyłu i 26x2,4 z przodu i np mojej siostrze tak się to spodobało, ze jeździ tak nawet latem, jako że ma dość "nieśpieszny" styl jazdy i sztywny widelec.

Napisano

No faktycznie na razie na flaku jechałem pod blokiem, bo małą pompeczką to się na śmierć bym zamachał, a jutro podjadę na stację sobie, bo blisko.

I faktycznie preferuję spokojniejszą jazdę, więc nie powinno być problemu :)

Jeszcze raz dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...