Therion7777 Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 W weekend ubiłem oryginalną oponkę tylną, pewnie na szkle, bo dziura na mały palec się zrobiła :/ Oryginalnie są zakładane Schwalbe Smart Sam, Active 44x622 (28x165 - 700x42C), a w sklepie sprzedali mi Schwalbe Smart Sam, Performance 42x622 (28x160 - 700x40C). No i zonk, bo się nie znam i nie wiem czy odczuję w ogóle różnicę, że z przodu inna guma będzie. Podobna, ale jednak inna. Co ciekawe na stronie Schwalbe też nie ma rozmiaru 44x622, ani wersji Active -- http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/smart-sam.html Co sądzicie? Zakładać czy szukać innej? Drugiej identycznej nie chcę kupować, bo kasa
seraph Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Ani Ty ani koło nie zauważy żadnej różnicy - zakładać i jeździć
Therion7777 Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Napisano 11 Czerwca 2015 No to sam sobie odpowiem, bo wymieniłem i jednak widać różnicę gołym okiem nawet. Teraz mam szersza z przodu, a węższą (nie dużo wprawdzie, ale jednak) z tyłu. Jutro zobaczę jak się z tym będzie jeździło
seraph Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Nie twierdziłem, że nie będzie optycznej różnicy (2 mm, ale jednak), ale podczas jazdy będzie ona zupełnie pomijalna tym bardziej im wyższe ciśnienia preferujesz i w lżejszym terenie jeździsz. Różne opony: szersza opona z przodu, a węższa z tyłu to dość naturalna kombinacja - mój zimowy rower ma (ekstremalnie) 26x1,9 z tyłu i 26x2,4 z przodu i np mojej siostrze tak się to spodobało, ze jeździ tak nawet latem, jako że ma dość "nieśpieszny" styl jazdy i sztywny widelec.
Therion7777 Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Napisano 11 Czerwca 2015 No faktycznie na razie na flaku jechałem pod blokiem, bo małą pompeczką to się na śmierć bym zamachał, a jutro podjadę na stację sobie, bo blisko. I faktycznie preferuję spokojniejszą jazdę, więc nie powinno być problemu Jeszcze raz dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.