Luk33 Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Kupiłem widelec pinarello pod stery 1.5, ale nie mogę nabić bieżni. Miejsce do jej nabicia jest jakieś dziwne. Wygląda jak stała bieżnia, jest pod kątem. Co z tym można zrobić?
Garlock Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 A ten widelec nie jest czasem z fabrycznie zamontowanym pierścieniem centrującym do sterów zintegrowanych (bo bieżnia wewnętrzna jest integralną częścią łożyska w tym systemie) http://store.armstrongsport.co.nz/pinarello-frame-parts/headset-parts/pinaparts0019/pinarello-dogma2-1-1-2-headset-bearings/
Luk33 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Napisano 8 Czerwca 2015 Tak, to właśnie wygląda. Nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje. Problem polega na tym, że bez bieżni jest luz, czyli ta bieżnie stała nie pasuje do moich sterów. I, co z tym można zrobić?
Garlock Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Kupić oryginalne łożyska pasujące do pinarellego? Lub aftermarkety ale robione pod Pinnarelli (średnica, kąt stożka). Albo skontaktować się kol. Activia http://www.forumrowerowe.org/user/170385-activia/ on dorabia przedziwne rzeczy, może uda się zrobić jakiś adapter. Choć jeśli luz jest mały, to może być problem z dotoczeniem tak cienkiego adaptera (pognie się przy próbie toczenia). Albo metoda brutalna, stoczyc ten fabryczny stożek i przystosować widelec do ogólnie dostępnych sterów zintegrowanych. Ale mnie by serce bolało, gdybym tak miał potraktować Pinarellego. Zwłaszcza, ze ich stery słyną z długowieczności.
Luk33 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Napisano 8 Czerwca 2015 Ogólnie rzecz ujmując, kaplica, bo trzeba cudować. Najchętniej bym to przystosował do zwykłej bieżni, ale mam wątpliwości, czy nie wpłynie to wytrzymałość widelca. Zwykle łożysko 1.5 ładnie pracuje na tej bieżni, ale nie ma oparcia i się gibie. Przez to jest dość spory prześwit między łożyskiem i poziomą dolną bieżnia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.