RAFX79 Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Witam, na chwile obecna jezdze na zwyklych kolach zalozonych fabrycznie, jezdzi mi sie dobrze, rozmawialem jednak z paroma osobami ktore twierdza , ze jezeli zmienie te kola na karbon np . cosmic to bedzie jezdzilo mi sie duzo lepiej zwlaszcza na podjazdach , chcialbym wiedziec jakie macie zdanie na ten temat , sprawdzalem ceny takich kol no i tanie nie sa, dlatego zanim dokonam ewentualnego zakupu chcialbym poprosic o wypowiedz osoby , ktore zmienily kola na karbon , pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 + wygląd, czarny rant wygląda zdecydowanie lepiej niż srebrny + waga, w wersji pod oponę jakieś 10-20% lżejsze niż alu, w wersji pod szytkę nawet 20-40% mniej + aerodynamika przy wysokim stożku, ale realnie ma znaczenie dopiero powyżej 30 km/h (ok 1 km/h gratis) - cena - siła hamowania, szczególnie po deszczu - gorsze oddawanie ciepła, w wersji pod oponę można w ekstremalnych przypadkach nawet przegrzać dętkę podczas długotrwałego hamowania Wg mnie do hamulców szczękowych i koł pod oponę aluminium jest rozsądniejszym wyborem. Pod szytkę i/lub do hamulców tarczowych karbon jest zdecydowanie godny rozważenia. Swoją drogą karbonowe Cosmic'i mają wysoki stożek i zdecydowanie nie są to koła zaprojektowane do podjazdów. Ktoś kto Ci je polecił akurat do tego zadania, nie do końca przemyślał to co mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam, na chwile obecna jezdze na zwyklych kolach zalozonych fabrycznie, jezdzi mi sie dobrze, rozmawialem jednak z paroma osobami ktore twierdza , ze jezeli zmienie te kola na karbon np . cosmic to bedzie jezdzilo mi sie duzo lepiej zwlaszcza na podjazdach , chcialbym wiedziec jakie macie zdanie na ten temat , sprawdzalem ceny takich kol no i tanie nie sa, dlatego zanim dokonam ewentualnego zakupu chcialbym poprosic o wypowiedz osoby , ktore zmienily kola na karbon , pozdrawiam Hej jakie koła posiadasz i na jakie koła chcesz zmienić? Cosmic Carbone, takie podstawowe? Na podjazdach lepiej sprawdzą się Ksyriumy SLS w podobnej cenie, są lekkie i pod górę dobrze "odchodzą". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Serio walczycie o dziesiąte części sekundy na wyścigach w bitwie o podium ?? Czy to raczej "kaprys" a na usprawiedliwienie dajecie sobie "odejście" pod górkę ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.