Skocz do zawartości

[kola karbonowe] zakup

RAFX79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na chwile obecna jezdze na zwyklych kolach zalozonych fabrycznie, jezdzi mi  sie dobrze, rozmawialem jednak z paroma osobami ktore  twierdza , ze jezeli zmienie te kola na karbon np . cosmic to bedzie jezdzilo mi sie duzo lepiej zwlaszcza na podjazdach , chcialbym wiedziec jakie macie zdanie na ten temat , sprawdzalem ceny takich kol no i tanie nie sa, dlatego zanim dokonam ewentualnego zakupu chcialbym poprosic o wypowiedz osoby , ktore  zmienily kola na karbon , pozdrawiam

+ wygląd, czarny rant wygląda zdecydowanie lepiej niż srebrny

+ waga, w wersji pod oponę jakieś 10-20% lżejsze niż alu, w wersji pod szytkę nawet 20-40% mniej

+ aerodynamika przy wysokim stożku, ale realnie ma znaczenie dopiero powyżej 30 km/h (ok 1 km/h gratis)

- cena

- siła hamowania, szczególnie po deszczu

- gorsze oddawanie ciepła, w wersji pod oponę można w ekstremalnych przypadkach nawet przegrzać dętkę podczas długotrwałego hamowania

Wg mnie do hamulców szczękowych i koł pod oponę aluminium jest rozsądniejszym wyborem. Pod szytkę i/lub do hamulców tarczowych karbon jest zdecydowanie godny rozważenia. Swoją drogą karbonowe Cosmic'i mają wysoki stożek i zdecydowanie nie są to koła zaprojektowane do podjazdów. Ktoś kto Ci je polecił akurat do tego zadania, nie do końca przemyślał to co mówi. 

Witam, na chwile obecna jezdze na zwyklych kolach zalozonych fabrycznie, jezdzi mi  sie dobrze, rozmawialem jednak z paroma osobami ktore  twierdza , ze jezeli zmienie te kola na karbon np . cosmic to bedzie jezdzilo mi sie duzo lepiej zwlaszcza na podjazdach , chcialbym wiedziec jakie macie zdanie na ten temat , sprawdzalem ceny takich kol no i tanie nie sa, dlatego zanim dokonam ewentualnego zakupu chcialbym poprosic o wypowiedz osoby , ktore  zmienily kola na karbon , pozdrawiam

Hej jakie koła posiadasz i na jakie koła chcesz zmienić? Cosmic Carbone, takie podstawowe? Na podjazdach lepiej sprawdzą się Ksyriumy SLS w podobnej cenie, są lekkie i pod górę dobrze "odchodzą". 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...