Skocz do zawartości

[energia] Ile procentowo energii pochłania amortyzacja rowerowa?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem sporo w necie, ale konkretnych liczb nie znalazłem. Są prawie tylko ogólniki, typu warto mieć przedni amortyzator z blokadą, bo jej włączenie powoduje łatwiejszy podjazd pod górkę. znalazlem też japońskie opracowanie http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CC4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.htc.nagoya-u.ac.jp%2Fjjbse%2FEnglish%2Fbacknum-e%2F7-1%2F7-1-1.pdf&ei=gSZ1Ve6SJoaVsgHZhbnwAg&usg=AFQjCNFXD7WVlb3_RsKxzjQG6OPcSSmxQg&sig2=V68ywuRe8XogfIh3vMc8iw, gdzie jest m.in. taki wykres zależności zużycia tlenu przez kolarza w przypadku 3 typów rowerów: RIG (ze sztywnym zawieszeniem), FS (z amortyzowanym widelcem) i FRS (amortyzacja z przodu i tyłu, tzw. full).

post-173574-0-43190700-1433741471_thumb.jpg

Teren, skok, tłumienia, ciśnienia, progresja, geometria roweru, konkretne modele widelców i damperów, umiejętność pedałowania i styl jazdy. Już nie mówiąc o tym że w terenie amortyzacja oszczędza energię którą tak byś zmarnował na telepanie rowerem i tobą.

Za dużo zmiennych.

Za dużo zmiennych.

No tak, ale chciałbym wiedzieć jak to jest, jak np. jedziemy rowerem w takim samym stylu w tym samym terenie raz z włączonym amorkiem, a raz wyłączonym. Ile % energii mniej zużyjemy w 2 przypadku?

Co do tylu to akurat mam sztycę amortyzowaną, jej się wyłączyć nie da, najwyżej można regulować naprężenie wstępne, ale trudno przed jazda w terenie wyjmować sztyce i imbusem kręcić :002:

Rower bez zawieszenia też powoduje marnowanie energii, tylko w inny sposób. Mocniej się trzęsie, więc trzeba jechać wolniej i wkładać więcej sił w panowanie nad nim. Na większych nierównościach trzeba wstawać z siodła, niekiedy wręcz przerywając pedałowanie, co utrudnia/uniemożliwia utrzymanie tempa.

Zawieszenie oczywiście pochłania część energii, ale jego brak może powodować jeszcze większe jej straty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...