rowerzystkaPomocy Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Cześć, lubię szybką jazdę na rowerze szosą, dziś znowu jechałem sobie 35km/h w zwykłych sportowych okularach adidasa, nie rowerowych, coś takiego: http://spplthumb.blo...an-74187362.jpg i nagle czuję jak wypada mi soczewka... Dzieje się tak, bo wiejący wiatr suszy oko i soczewkę, w pewnym momencie soczewka jest na tyle sucha, że się zwija i wypada. Potrzebuję okularów, które zminimalizują wianie wiatru i będą dobre w jeździe z kaskiem i bez kasku i na długich dystansach wygodne, 50km. Ile trzeba dać za takie okulary i jakie proponujecie?
Maximax Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Ja jeżdżę w soczewkach i nie miałem jeszcze takiej akcji żeby mi soczewka wypadła ale dobrze wiedzieć, że może się coś takiego zdarzyć. Ja mam soczewki miesięczne z firmy Cooper Vision Biomedics toric. Drogie ale dobre. Z USA sprowadzane. Z okularami słonecznymi na rower nie mam problemu.
mmisiek9612 Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 to dziwne szczerze mówiąc. Co prawda szosą nie jeżdżę tylko mtb ale dość szybko i również mam soczewki i nawet bez okularów nie mam takich problemów. Dobrze masz dobrane soczewki? Mrużysz oczy czasami? Moim zdaniem to bardziej wina soczewek. Żadne okulary nie są 100% szczelne musiał byś sobie gogle takie do pływania chyba kupić.
rowerzystkaPomocy Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Napisano 7 Czerwca 2015 Od wielu lat używam takich, Baush&Lomb ale w normalnym użytkowaniu nie mam z nimi problemów. Nie mrużę oczu i przy wolnej jeździe też jest ok. Problem zaczyna się jak jadę ponad 30km/h i teraz to było po 15 kilometrze, prędkość była stała, starałem się nie schodzić niżej. W okularach rowerowych jest na górze taki pasek przelegający do twarzy, kojarzycie? Może to odpowiada z zmniejszenie wiania ? Soczewki mam miesięczne. Spójrz na to z drugiej strony - jedziesz i wieje Ci w twarz dość mocno, wydaje mi się, że oko może się wysuszyć przez to i soczewka może się wysunąc??
mmisiek9612 Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Chodziło mi czy mrugasz oczami. Podczas mrugania oko jest nawilżane
rowerzystkaPomocy Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Napisano 7 Czerwca 2015 Mrugam, pewnie tak samo jak podczas spoczynku, mam założone okulary słoneczne sportowe adidasa, może tu jest problem, mrugania tyle samo a wiatru więcej ale nic nie poradze na to.. Czuję natomiast, że ten wiatr się dostaje do oczu, mimo, że mam okulary słoneczne.
mmisiek9612 Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Czy inne okulary pomogą to nie wiem ale możesz spróbować
sephiroot Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Spróbuj okularów rowerowych z takim dodatkiem nad oczami i może trochę większych tak by zasłaniały spód oczu. Im bliżej oczu leżą tym lepiej. Też właśnie szukam okularów do soczewek. Muszę brac polaryzacyjne - niebieskie wrazliwe oczy. To dopiero bedzie zabawy Tylko gdzie coś znaleźć.. Shimano S60X-PL
kantele Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Hej, Może moje pytanie wyda Ci się głupie... ale czy zakładasz soczewki w dobrą stronę? Już wyjaśniam o co chodzi - jak położysz sobie soczewkę dnem do dołu na opuszku palca to ma mieć kształt miseczki z brzegami nieco zawiniętymi do środka. Jak wywiniesz ją na złą stronę to te brzegi będą wywinięte do zewnątrz. I wtedy faktycznie bardzo łatwo wypada z oka. Mnie się czasem zdarza w "ferworze" założyć źle i wtedy soczewka próbuje wypaść. Jak jest prawidłowo założona, nic takiego się nie powinno dziać nawet przy wietrze. Pozdro, Marta
BikerLight Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 oko może się wysuszyć przez to i soczewka może się wysunąc?? Noszę soczewki od jakichś dwudziestu lat i prędzej piekło zamarznie niż taka wysuszona soczewka wypadnie sama, zazwyczaj ciężko jest ją zdjąć, przywiera do oka. Moim zdaniem masz nieodpowiednio dobrane pod kątem średnicy, odwiedziłbym jeszcze raz okulistę.
rah Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Co prawda nie noszę soczewek, bo jeszcze wzrok mam dobry, ale zacząłem nieco szybciej jeździć na rowerze w miarę postępów i czuję podczas jazdy, jak powietrze dmucha mi w oczy. Próbuję nasuwać mocno okulary do twarzy, ale nie jest to do końca skuteczne. Też widzę potrzebę okularów,które od góry uszczelnią przestrzeń między czołem, a okularami, bo tam wciska się powietrze i mocno przesusza mi oczy. Po jeździe muszę zakraplać krople"sztuczne łzy", żeby nawilżyć piekące i czerwone oczy. Jak jeździłem początkowo wolniej to problem nie istniał.Teraz osiągam w lesie średnią 23-24 km/h z maksymalnymi prędkościami 38 km/h i problem bardzo się nasilił. Czytam o okularach, bo potrzeba zrobiła się pilna.
lajtspid Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 . Moim zdaniem masz nieodpowiednio dobrane pod kątem średnicy Ja myślę, że to raczej kwestia krzywizny soczewki. Tak czy inaczej, zgadzam się z przedmówcami - soczewki masz źle dobrane.
rowerzystkaPomocy Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Napisano 8 Czerwca 2015 Soczewki zawsze mogę sobie kupić inne, mam miesięczne więc wkońcu się skończą. U okulisty mogę się zapytać co poleca ale podajcie też swoje typy, z którymi nie macie problemu ale mówimy o jeździe w pochylonej pozycji z prędkością 32km/h przez 15km.
maniol12 Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Tez mam soczewki od kilku lat używam i raz sama z siebie mi wypadła. Po prostu przy mruganiu coś tam się stało. Na rowerze nigdy nie miałem problemów z jakimkolwiek dyskomforem z powodu soczewek. Może kup sobie na próbę jedno opakowanie soczewek jednodniowych. Nie są drogie i czasami opakowania są małe wiec koszt to chyba coś ok 30 zł. Może w takich będzie lepiej. Co do okularów, mam zwykle z Tesco za 15 zł i działają całkiem dobrze
rowerzystkaPomocy Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Napisano 8 Czerwca 2015 Tak, teraz kupię sobie paczkę takich jedniodniówek. Też widzę potrzebę okularów,które od góry uszczelnią przestrzeń między czołem, a okularami, bo tam wciska się powietrze i mocno przesusza mi oczy. Po jeździe muszę zakraplać krople"sztuczne łzy", żeby nawilżyć piekące i czerwone oczy. To jest drugi problem, który też mam, czerwone i piekące oczy po szybkiej jeździe. Mogę chodzić w tych soczewkach cały dzień i oczy nie są czerwone i nie pieką, po 20km na rowerze to się pojawia a jeżdżę dystanse 60km.
Mod Team Odi Napisano 8 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2015 Uważam że nie jest to kwestia takiego czy innego producenta soczewek tylko jak koledzy wyżej napisali źle dobranego rozmiaru, krzywizny. Soczewki musi dobrać okulista i takie badanie niestety jest płatne, na NFZ tego nie robią.
mmisiek9612 Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 badanie kosztuje w granicach 70 - 100 zł zależy gdzie.
kantele Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Soczewki zawsze mogę sobie kupić inne, mam miesięczne więc wkońcu się skończą. U okulisty mogę się zapytać co poleca ale podajcie też swoje typy, z którymi nie macie problemu ale mówimy o jeździe w pochylonej pozycji z prędkością 32km/h przez 15km. Jeździłam w soczewkach różnych producentów i w trzech różnych rodzajach okularów, z wyższymi prędkościami i nigdy mi soczewka nie wypadła. Po wysuszeniu oka soczewka bardzo mocno przywiera i wręcz trudno ją potem zdjąć. Jedyna sytuacja, kiedy czułam jak soczewka się odkleja od oka to było jej założenie "na lewą stronę". Wyjęłam, przepłukałam wodą z bidonu, założyłam prawidłowo i problem zniknął. Jeśli to nie o to chodzi u Ciebie to faktycznie, przejdź się do lekarza żeby dobrał Ci krzywiznę i średnicę soczewek. Pozdr. Marta
maniol12 Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Jak można założyć soczewkę na lewą stronę? Nawet jak po ciemku i na mega kacu nie wyobrażam sobie by włożyć odwrotnie. I jeszcze nie wiedzieć o tym jakiś czas.
kantele Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Hihi, czasem jak w pośpiechu zakładam to potrafię nie zarejestrować czy jest dobrze wywynięta Rzadko mi się to zdarza ale kilka razy się zdarzyło.
wawry Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 widzę, że dwa razy założony temat ...ale napiszę jeszcze raz miałem podobny problem z wypadającymi soczewkami ...nie będę opisywał ile się nakombinowałem, a skończyło się na tym, że po prostu zmieniłem soczewki na innej firmy i wszystko jest ok , czyli jednak może to być kwestia producenta soczewek ...teraz używam Acuvue Advance with Hydraclear co do opinii, że soczewki powinny być dobrane przez okulistę, to się zgadza ...mój dostał nawet w międzyczasie opierdziel, że dokładnie nie określił ...a przy okazji stwierdziłem, że okuliści i optycy mają dziwne podejście do soczewek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.