Bikey Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Witam ! Zaczynam coraz bardziej swoją manię rowerową, podjąłem się składania rowery mtb, czytam, oglądam i jeszcze raz czytam na ten temat, ale ilość wiedzy o tym jest ogromny. Zakupiłem ramę rowerową Carrera Fury 7005 T6 w opisie pisało że rama jest z sterami, coś faktycznie tam jest. Dowiedziałem się że są to stery zintegrowane ale oprócz chyba łożysk nic nie ma. Potrzebuję pomocy w kwestii jakie elementy, części muszę zakupić aby mógł użytkować ramę wraz z przednim amortyzatorem, co muszę dokupić, a co mam ? Załączam zdjęcia główki ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 To stery półzintegrowane. http://allegro.pl/stery-vp-a41ac-polzintegrowane-44mm-133g-xc-mtb-i5408633674.html Te mają łożyska zamkniete fabrycznie w miskach - jeśli Twoje tak samo to w aukcji możesz zobaczyć czego brakuje. Te elementy jednak będa trudno dostepne luzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emcinek Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Ja tam widzę na zdjęciach same miski. Kulki można bez problemu dokupić, ale jak przedmówca mówił, gorzej z bieżniami. Jak nie masz tych elementów, to ja bym się nie bawił tylko kupił nowy zestaw sterów na tzw: łożyskach "maszynowych". Wiem, że w przypadku sterów to nie robi dużej różnicy, bo prędzej się rama złamie, niż wyrobią się stery w przypadku amatorskiego użytkowania roweru, ale zawsze to łatwiejszy montaż i ewentualna obsługa w przyszłości, jakby kogoś naszło na czyszczenie, a same łożyska są dostępne w pierwszym lepszym sklepie rowerowym. Musiałbyś wybić te miski co je masz teraz (nie przebierając w środkach) zmierzyć ich średnicę zewnętrzną, góry i dołu i poszukać w necie sterów półzintegrowanych o danych średnicach P.S. skąd się wzięło określenie "łożyska maszynowe"? Mi się zdawało, że to co nazywamy w tym przypadku łożyskami maszynowymi, to zwykłe łożyska kulkowe, uszczelnione, albo nie, a to co standartowo jest w podzespołach, to zwykłe kulki na bieżni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Różnica jesttaka że same "maszyny" w sterach "maszynowych" są lepszej jakości niż wianki, są też takie stery z reguły lepiej uszczelnione. Same łożyska można też dokupić luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikey Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Wielkie Dzięki Panowie za pomoc, kupię nowy zestawik i tyle w temacie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uwekolarz Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Pamietaj o dobrym dobraniu srednicy bieżni do nabicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.