Skocz do zawartości

[Stery] Mam kłopot z dokładnym doborem sterów

Bikey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Zaczynam coraz bardziej swoją manię rowerową, podjąłem się składania rowery mtb, czytam, oglądam i jeszcze raz czytam na ten temat, ale ilość wiedzy o tym jest ogromny. Zakupiłem ramę rowerową Carrera Fury 7005 T6 w opisie pisało że rama jest z sterami, coś faktycznie tam jest. Dowiedziałem się że są to stery zintegrowane ale oprócz chyba łożysk nic nie ma. Potrzebuję pomocy w kwestii jakie elementy, części muszę zakupić aby mógł użytkować ramę wraz z przednim amortyzatorem, co muszę dokupić, a co mam ?

Załączam zdjęcia główki ramy.

post-187904-0-54832800-1433695764_thumb.jpg

post-187904-0-30458700-1433695768_thumb.jpg

post-187904-0-38946200-1433695838_thumb.jpg

post-187904-0-26030200-1433695756_thumb.jpg

Ja tam widzę na zdjęciach same miski. Kulki można bez problemu dokupić, ale jak przedmówca mówił, gorzej z bieżniami. Jak nie masz tych elementów, to ja bym się nie bawił tylko kupił nowy zestaw sterów na tzw: łożyskach "maszynowych". Wiem, że w przypadku sterów to nie robi dużej różnicy, bo prędzej się rama złamie, niż wyrobią się stery w przypadku amatorskiego użytkowania roweru, ale zawsze to łatwiejszy montaż i ewentualna obsługa w przyszłości, jakby kogoś naszło na czyszczenie, a same łożyska są dostępne w pierwszym lepszym sklepie rowerowym.

Musiałbyś wybić te miski co je masz teraz (nie przebierając w środkach) zmierzyć ich średnicę zewnętrzną, góry i dołu i poszukać w necie sterów półzintegrowanych o danych średnicach

P.S. skąd się wzięło określenie "łożyska maszynowe"? Mi się zdawało, że to co nazywamy w tym przypadku łożyskami maszynowymi, to zwykłe łożyska kulkowe, uszczelnione, albo nie, a to co standartowo jest w podzespołach, to zwykłe kulki na bieżni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...