krzylo Napisano 2 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Moja kaseta Alivio od pewnego czasu bardzo hałasuje podczas jazdy np. po kostce lub bruku. Po prostu się głośno "telepie". Najbardziej to słychać jak jadę na 7-8 biegu, na 6 dużo ciszej, 4-5 znowu głośno. Nie znam się za bardzo na budowie kaset, ale zdaje mi się, że zębatki są jakby podzielone na "bloki". Jak jadę na 7-8 to reszta, która jest luźna hałasuje. Ręką wyraźnie czuć, że zębatki mają spore luzy. Nigdy w żadnym rowerze mi się to nie zdarzyło! Czyżby po prostu się coś w tej kasecie odkręciło?Czy da się to domowym sposobem, bez specjalnego klucza jakoś dokręcić, czy lepiej iśc do serwisu. W każdym razie nie mam zamiaru tak się "męczyć" aż do zmiany napędu. Jeżdżę tak już prawie 2 tys km. i ta kaseta telepie się coraz głośniej, aż ludzie się oglądają :029: Poradźcie coś ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Aalivio jest nitowana i pewnie nieco puscily juz nity , norma , natomiast jak dla mnie na 100% masz nie dokrecona kasete cala poporstu wiec dokrec ja i powinno byc po sprawie , a halas moze byc od obijajacego lancucha jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Pewno wystarczy dokręcić nakrętkę przy kasecie. Niestety - specjalny klucz jest wymagany. No chyba że chałupniczym sposobem spróbujesz przy użyciu śrubokręta i młotka - też się da ale można zniszczyć ząbki przy nakrętce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.