Skocz do zawartości

[Rower] szosowy pomoc w wyborze :)

irek88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem nowy na forum, od 15 lat jeżdżę na rowerze marki wheeler model 1800 , jestem bardzo zadowolony z tej maszyny ale chciałbym przesiąść się  na rower szosowy . Po  przeczytaniu i obejrzeniu na różnych stronach , wymarzonej szosówki nie jestem w stanie sam stwierdzić co jest lepsze jeśli są  już jakieś rowery to nie pasuje mi osprzęt.Byłbym zdecydowany na zakup tego o to roweru

http://www.rowerymerida.pl/produkt950/reacto-500-rower-merida.html

ale nie wiem czy ten osprzęt który jest zamontowany w tym rowerze jest odpowiedni i będzie mi służył na długie lata.

Zastanawiałem się również nad składaniem szosówki od podstaw jestem w stanie przeznaczyć na to max 10 tys zł :).

Ale na Lubelszczyznie nie jestem wstanie znalezc firmy która się tym zajmuje .

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi i wszystkie sugestie dotyczące tego roweru . pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)

Napisano

Jakie dystanse roczne planujesz? W jakich warunkach pogodowych?

"Długie lata" brzmi.... mało prawdopodobnie :)

Jaki osprzęt byłby Twoim zdaniem odpowiedni? Czym kierowałeś się przy wyborze pokazanej Meridy?

Napisano

Akurat tym rowerem szosowym tylko i wyłącznie będę  jezdził w pogodne dni :) Rocznie dużo jeżdże ,ale kupując rower szosowy zamierzam robic w pogodne weekendy ok 100-150 km . Jaki osprzęt hmmm rama carbonowa bądz aluminiowa sam nie wiem co lepsze ale chciałbym coś lepszego  , przerzutki shimano ultegra bądz sram red , ale patrzyłem na ceny reda i troszkę  mnie to przytłoczyło heh :) Czym kierowałem się wybraniem Meridy , marką , w miare dobrym osprzetem i wygladem roweru :) pozdrawiam

Napisano

Sensowne grupy do normalnej jazdy to tiagra/105 od Shimano, rival od Srama. Nowe 105 jest bardzo bliskie nowej ultegrze.

W tym przedziale raczej nowego na Red nie będzie, może o dobrze bo w razie problemu wymiana kosztuje.

Zakup szosy dla wielu odbywa się w "pakiecie" - szosowe pedały i niezbędne wtedy specjalne buty; ciuchy szosowe też są bardziej "aero", podobnie kask. Nie są niezbędne i zastępowalne, ale środki na to trzeba mieć - jeśli nie masz jakiegoś konkretnego powodu dla posiadania ultegry można pieniadze zainwestować gdzie indziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...