Skocz do zawartości

[Rower] B'twin Rockrider 520- dobry 26 calowiec ?

FROGE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym kupić sobie rower, mam 185 cm wzrostu 70 kg wagi, wiem ze napiszecie mi, że powinieniem wziąć rower na 29 calach albo przynajmniej na 27,5, mogłem wypróbowac u kolegi rower na kołach 29' i jakoś mi nie podpasowało, a na moim starym rowerze jezdziło mi sie dobrze pomimo tego, że koła 26 cali to juz "stare, juz nie mozesz na tym jezdzić bo nie", a jakos ludzie 2 lata temu na tym jezdzili i jakoś mogli na tym jeździć  :teehee: Wracając do tematu, czy opłaca się kupić ten rower, czy są lepsze w tej cenie, czy dołożyć kilka złotych i miec cos lepszego. (możecie mi napisać jaki rozmiar ramy na ten wzrost, bo na tym sie dokładnie nie znam.)

PS.

Jeszcze mam takie zapytanie czy ta przerzutka przednia Tourney to tak powinno być? bo taką samą mam w swoim starym rowerze  :laugh:

Napisano

Tourney to najniższa półka od shimano (wyłączając ich przerzutki bezklasowe) . tourney -> altus -> acera -. alivio -> deore -> itd

Do wielkości ramy długość nogi  -  poza wzrostem - potrzebna 

A co do samego wyboru - co najmniej kilkanaście wątków pt. zakup MTB z przedziału cenowego już tu na forum jest ...

Napisano

Plus tego roweru z Decathlonu jest taki, że moge sobie nim pojeździć sprawdzić, dostosować wielkość ramy, a w rowerach 27,5 koła są wieksze (rower jest wyższy) więc chyba dobranie ramy bedzie inne. Poza tym RR ma napęd 3x9 co też jest plusem. Oglądam filmiki united cyclists i słyszałem, że te rowery to syf, ale wydaje mi sie ze dotyczy to tylko konkretnego modelu, więc już nie wiem co robic...

Napisano

To znaczy, ostatnio jak poczytałem sobie o tych roweruch ogólnie o tym sporcie, to mnie to zainteresowało od tego czasu dziennie jeżdze może 10 km? w sobote i w niedziele jakies 40. Nie wiem czy można to nazwać rekreacją. Chciałbym kupić jakiś porządniejszy rower zeby nic w nim nie zmieniać (przynajmniej na początku).

Napisano

nie chodzi tak bardzo o to ile jeździsz a w jakim terenie.  Ten rower nie bardzo nadaje się do katowania go po górskich dzikich i kamienistych ścieżkach ale na płaskich leśnych czy polnych drogach spokojnie da radę.

Co do wymiany podzespołów to nawet w rowerze za 10 000 zł części ulegają zużyciu i trzeba je wymieniać lub serwisować (tyle że pewnie są trochę trwalsze). Dużo zależy również od tego jak dbasz o rower.  Będziesz jeździł na łańcuchu oblepionym piaskiem to wiadomo że kaseta zniknie momentalnie itp

Napisano

A jaki rower w tej cenie (do 2000) byś polecił, nie wiem czy tak ciągle jest ale słyszałem, że rower na 29' jest o klase niżej w osprzęcie niz rower na 26' więc raczej kieruje sie tu rowerami 26'

Napisano

Poszukaj oferty firmy northec lub unibike. Nie wrzuce linka bo z telefonu pisze. Dobrym pomysłem było by znalezienie czegoś z rocznika 2014 starsze modele są sporo przecenione i można dostać dobry rower w niższej cenie.

Napisano

Co myślisz o unibike mission 2015 27,5 cala ? hamulce tarczowe mechaniczne dobre są czy juz lepsze v-brejki ? A i jeszcze czy jest duża różnica miedzy takim krossem a unibikem(w tej samej cenie, z gorszym osprzętem) czy to po prostu rower z przyklejoną naklejką lepszej firmy i przez to staje sie "lepszy" ?

Napisano

Też patrzyłem na rowery tej firmy, osprzet mają dobry jak na tę cene i hamulce hydrauliczne, a co sądzisz o modelu xvr 1.0?, jest sens dopłóacać te 300 zł do wersji 2.0 ?

Napisano

Najlepiej jakbys podszedł do rowerowego i przymierzył coś na kołach 27 i ramie 19 w tedy byś wiedział na 100%. Nie musisz przecierz odrazu kupować. Ważne aby testowy rower miał podobna geometrie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...