Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

Poszukuję dla siebie roweru, niestety wybór bardzo duży a dla kogoś mniej obeznanego w tym wszystkich symbolach można się pogubić.

Chciałbym spróbować 29". Mój wzrost to ok. 185cm.

Miałem upatrzony w Interncecie model MERIDA Big.9 300-D 2014.

Idąc z taką specyfikacją roweru zaproponowano mi za te same pieniądze krossa level b6 - ok. 2550zł lub Krossa level b7 [2013] za 3060zł.

Przymierzałem się do tego b7, rama L, bardzo mi odpowiadał, i teraz pytanie czy warto?

Troche naczytałem się o pękających ramach. Czy jest się czego bać? Odpuścić tego Krossa i szukać czegoś innego?

Co na temat Meridy? Na pewno minusem jest ten XCM który jest średnio trwały.

a może ROMET RAMBLER 29ER R-line 1.0?

Panowie pomóżcie, bo wybór naprawde jest za duży ;)

Edytowane przez Grzesiek93
Napisano

Czyli romet nie jest warty tych pieniędzy? Krosa raczej skreslam na 99% z powodu tych ram.

Warto więc dopłacać do tego silverback? Nie ukrywam ze kwota za levela b7 myślałem, że będzie kwotą maksymalną jaką przeznaczę na rower a w tym wypadku praktycznie 500zl doplaty.

Sztywna oś? Jaką dokładnie daje różnice? Zauważalne dla poczatkujacych jazdy na 29er?

Jak z serwisem tego silverback ?

Napisano

Nie słuchaj się ich, kross level b6/7 na 200% rama się nie popsuje. Chodzę na zajęcia z kolarstwa i tam dają rowery kross level b6/7 i jeszcze ani jeden się nie popsuł a już na nich jeździmy ponad 2 lata, więc nie ma się o co bać

Napisano

W Krossie nie tyle chodzi o ramę co o bardzo kiepskie wyposażenie za te pieniądze. Odrzucić tego parcha trzeba w pierwszej kolejności.

Finalnie trzeba pomyśleć nad najlepszą ofertą tego Silvera i Rometa ale modelu wyższego 2.0.

Napisano

Level b7 2013 byłby za ok. 3060zł

Niestety zdjęcia z forum odnośnie ram troche mnie zraziły, a był to mój główny wybór.

Czyli dopłacać do tego silverback sola 2?

RAMBLER 29ER R-line 2.0 też prezentuje się całkiem ciekawie.
a co powiecie o   Cube Analog 29 rozm. 21"? http://allegro.pl/rower-cube-analog-29-rozm-21-2015-i5412945856.html

Także na razie jestem na etapie tych trzech rowerów.

Romet byłby dobrą opcją, czy nadal lepszą zostaje Silverback?

Napisano

Cube nie jest w standardzie tappered.

Możesz rozwinąć na czym polega dokładnie ten standard?

Plusy i minusy tego rozwiązania?

Co byście wybrali na moim miejscu rameta 2.0 czy silverback?

Jak z wykonaniem tego silverback? Nie jest to jakaś "lipa"?

Napisano

Tzn że pasuja do nich tylko amortyzatory ze zwykła rurą sterową - taką która ma tę samą średnicę na całej długosci.

Nowe produkcje maja standard stożkowy - tappered.

Jesli kupowac rower w tym momencie to moim zdaniem nie ma sensu pchac sie w starszy standard bo za 2 3 lata, jesli zostaniesz przy tej ramie która kupisz to bedzie ciezko kupic nowy amortyzator.

Napisano

Dzięki za wyjaśnienie. Będąc wczoraj w sklepie rowerowym Pani nie rozwinęła mi informacji o tym standardzie.

O silverback widze ze nie ma za wiele opini. Romet warty tych pieniedzy? Romet Rambler 29er R-line 2.0?

Napisano

Osobiście użytkuję Krossa B7 w specyfikacji z 2013 r. Szczególnie go nie oszczędzam. Śmigam zazwyczaj po górkach w beskidzie (skrzyczne itd). Wg mnie, jest wykorzystany na maksa do moich umiejętności. Od czasu do czasu go przesmaruje, przeczyszcze itd. Nie zauważyłem z nim takich problemów, jakie są opisane na forum - Nic mi nie pękło, pomimo, że kilka gleb tez miałem.

Przyznam się szczerze, że sam miałem ten sam dylemat..kupić nie kupić itd. Nie żałuję wyboru.

Rama L jest na Ciebie dobra? Bo ja przy takim samym wzroście mam ramę M - może mam krótki nogi :D

Napisano

Osobiście, gdybym miał decydować się na Krossa, to zdecydowanie wybrałbym model tegoroczny. Lepiej wykonana rama, "nowocześniejsza", poprawiona geometria. Grafika to już rzecz gustu - jedni hejtują :) innym się podoba. Najważniejsze jak rower jeździ. Z modelami 2013 różnie bywało, o czym możesz przeczytać choćby na tym forum. Kross moim zdaniem z roku na rok się wyrabia, choć oczywiście znajdą się tacy, którzy będą skutecznie polemizować menago produktu odnośnie tego co można by było zawiesić w danej cenie....

Silverback, o którym wspominasz, to nie jest firma krzak, lecz solidna niemiecka myśl techniczna. U nas miała sprzedawać je swego czasu Bike Arena, ale się raczej nie dogadali. ;) ;). Head zaproponował lepsze warunki :). W każdym razie warto brać tę markę pod uwagę. Howgh!

Romety...chmmm....ładnie wyglądają, ale geometrię mają dyskusyjną...na mój gust. No ale śmigać z pegazem na froncie, to synonim patriotyzmu :D :D.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...